Maandag 27/01/2020

Aangeboden door KBC

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Wim Ballieu, de man die de gehaktbal weer hip maakte

Terug naar de essentie van een restaurant, dat is wat Wim Ballieu doet met zijn Balls & Glory. Hij kreeg het ondernemerschap met de paplepel mee en startte in de slagerij van zijn ouders. Maar het kriebelde om zijn eigen verhaal te schrijven en in 2012 opende hij het eerste Balls & Glory-restaurant in Gent. Ondertussen vind je vestigingen in de grootste Vlaamse steden en inspireert Ballieu andere ondernemers.

Een simpel concept dat zo’n groot succes werd, daar ging toch heel wat planning aan vooraf?
Wim: Dat valt eigenlijk behoorlijk mee. Het Balls & Glory-verhaal is veel spontaner en sneller verlopen dan verwacht. De essentie van het concept staat op 1 A4’tje. Toen ik in 2011 mijn cateringbedrijf verkocht had, trok ik een maand naar Stockholm. Ik vind dat een heel inspirerende stad: respect voor de natuur staat er voorop en toch is het hip en vooruitstrevend. Na 2 weken was ik uitgerust en kwamen de ideeën weer boven. Ik dacht al aan een lunchconcept waar hospitality centraal stond. Een week later had ik mijn businessplan op papier. Maar ik nam me voor om mezelf na mijn reis eerst een jaar rust te gunnen. Ik zou me niet meteen in een nieuw avontuur storten. Ik droomde van lesgeven, wilde andere concepten uitproberen en proeven van de mogelijkheden.

Dat is wel even anders uitgedraaid.
Wim: Als ik er nu op terugkijk, is er van die rust inderdaad niet veel in huis gekomen. Al snel na mijn terugkomst uit Stockholm begon ik te experimenteren met gehaktballen in de kookstudio van een vriendin. Ik had zelfs al een pand in Gent. Toen ik dan met ‘Goed Gebakken’ meer in de media kwam en mijn idee bekend werd, ging het allemaal heel snel. Door die media-aandacht was het concept van bij de start een groot succes.

Zo’n groot succes dat je ondertussen al verschillende vestigingen hebt.
Wim: Het is allemaal heel spontaan verlopen. Toen ik na Gent een tweede vestiging wou openen, vroeg ik een vriend of hij medeaandeelhouder wou worden en mijn taken in Gent wou overnemen terwijl ik de tweede zaak opende. En zo ging het ook voor de volgende vestigingen. Telkens kon ik rekenen op een vriend of kennis om aan het roer te staan van een eigen zaak. Ik heb het proces altijd genomen zoals het kwam, ben heel spontaan meegegaan in de groei van het concept.
Soms heb ik wel het gevoel dat we te snel gegroeid zijn. We hadden bijvoorbeeld iets langer moeten wachten voor we naar Nederland trokken. Zo gaat dat nu eenmaal met ondernemen: you win some, you lose some. Iedere ondernemer maakt fouten. Maar ik zou de tijd niet willen terugdraaien om mijn fouten ongedaan te maken. Want uit elke fout leer je en alles wat je doet brengt je verder in je verhaal.

Ondernemen is trial and error?
Wim: Zeker! Het is geen exacte wetenschap, je leert al doende en je leert vooral ook van elkaar. Dat vind ik zo belangrijk. Weet je, aan al die succesverhalen heb je geen zak. Als je van andere ondernemers altijd alleen maar hoort hoe goed ze bezig zijn, dan voel je je onzeker en ga je twijfelen aan je eigen zaak. Je moet open en transparant zijn over je problemen. Ik zit zelf graag samen met mensen die met hetzelfde bezig zijn om over onze vragen en twijfels te praten. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en het is belangrijk dat we zien dat we niet alleen zijn met onze problemen. We kunnen een steun zijn voor elkaar en elkaar helpen of inspireren. Alleen kan je het niet. Ik heb het geluk dat ik een stevig netwerk heb met mensen die dingen doen die complementair zijn aan wat ik doe. Ik heb een soort adviesraad waarmee ik geregeld samenkom. We zijn erg open tegenover elkaar en zij geven mij eerlijk advies over ideeën die ik heb of problemen waar ik mee zit. Zij zijn helden binnen hun domein, dus waarom zou ik hen niet om hulp vragen?

Je bent duidelijk een voorstander van samenwerkingen tussen ondernemers.
Wim: Natuurlijk! 1+1 is niet zomaar 2, maar kan 4 of zelfs 5 worden. Maar je moet altijd een win-winsituatie proberen te creëren. Dat is de kern van mijn ondernemerschap en van ondernemen in het algemeen. Als die win-win er niet in zit, dan moet je ermee stoppen, dan haalt het voor niemand iets uit. Daar moet je resoluut in kunnen zijn. En vooral trouw blijven aan je eigen missie. De ambacht is bijvoorbeeld heel belangrijk in ons concept en daar gaan we ook naar op zoek in onze partners. Geen massaproductie uit China, maar handgemaakte meubelen uit België. Je ziet dat mensen die met een ambacht bezig zijn ook echt op zoek zijn naar gelijkgestemden voor een samenwerking. Het is mooi om te zien dat veel ondernemers dezelfde filosofie delen en daaruit kunnen erg interessante projecten voortkomen. Het loont dus altijd de moeite om gelijkgestemde ondernemers te zoeken.

Samenwerking maakt sterker. Wil jij ook gelijkgestemde ondernemers ontmoeten om samen iets moois te creëren, van elkaar te leren en elkaar te inspireren? Je vindt ze met KBC Vindr, de eerste online matchmaker voor ondernemers. Het algoritme analyseert ondernemersprofielen en matcht je zo met gelijkgestemden die je anders niet zou ontmoeten. Om deel te nemen hoef je geen KBC-klant te zijn. Ben jij een ondernemer? Registreer je dan nu op kbcvindr.be.

Beeld Medialaan/DPP

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234