Zondag 25/08/2019

'Wilmots weg, dan ik ook'

Enzo Scifo is van plan om te stoppen als coach van de nationale beloften. De 50-jarige ex-international zou het volgens l'Avenir voor bekeken houden uit solidariteit met Marc Wilmots, al lijkt dat niet de enige reden.

Officieel wist de Belgische voetbalbond (KBVB) gisteren nog van niets. Zijn assistent en de vaste begeleider bij de beloften moesten het nieuws ook op de website van l'Avenir lezen, dat Enzo Scifo citeerde: "Ik ben aan het project met Marc Wilmots begonnen. We waren bezig met de toekomst uit te tekenen. Nu hij er niet meer is, lijkt het me normaal dat ik er ook niet meer ben. Ik ben een man van principes, ik kan niet anders."

Het was Wilmots zelf die in januari 2015 Enzo Scifo vroeg om coach te worden van de U17 en U18. Scifo wilde wel, maar de bond maakte er een machtsspelletje van. Wilmots drong aan, de bond weigerde. Tot Johan Walem in mei zijn ontslag gaf en de job van beloftetrainer vacant werd. Wilmots schoof weer Scifo naar voren.

Na veel lobbyen van Wilmots kon Scifo begin augustus dan toch zijn contract tekenen tot na het EK van 2017 - op voorwaarde dat hij Nederlands zou leren.

Geen doorgroeimogelijkheden

Nog geen jaar later lijkt Scifo bereid om zijn post alweer te verlaten. Hij zou vicevoorzitter Bart Verhaeghe al over zijn besluit ingelicht hebben, al zal Scifo wel zijn taken waarnemen tot de bond een geschikte opvolger voor hem heeft gevonden.

Volgens l'Avenir is Scifo ontgoocheld in de beslissing van de KBVB om Wilmots te ontslaan, maar een naaste van de gewezen Rode Duivel vertrouwt ons toe dat Scifo vooral opstapte omdat hij geen doorgroeimogelijkheden zag. Het stoorde hem dat de bond in hem geen kandidaat zag om Wilmots op te volgen als bondscoach - een gebrek aan waardering.

Voorts zou hij ook liever voor een clubelftal werken dan voor een nationaal team. Het is geen toeval dat enzo Scifo de afgelopen maanden onder meer bij Anderlecht solliciteerde, dat hem evenwel te verstaan gaf dat hij nog te onervaren is om een topteam door een moeilijk seizoen te loodsen. Of er andere concrete opties zijn voor Scifo is voorlopig nog onduidelijk. Er zijn wel contacten in Frankrijk om clubtrainer te worden. In september 2015 zei hij nog gecharmeerd te zijn door een voorstel van het Franse Sochaux, maar hij ging er niet op in omdat hij zijn project bij de bond wilde afwerken.

Wat mogelijk ook in zijn achterhoofd speelt, is de optie om Wilmots te volgen naar zijn volgende werkgever. We konden hem de vraag gisteren niet zelf stellen: Scifo was de hele dag telefonisch onbereikbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden