Zaterdag 24/08/2019

Wilmots: "Déjà vu gevoel bij refs openingsmatch"

Beeld AP

De Rode Duivels hebben vrijdag een ontspannen training afgewerkt op de oefenvelden van het Paradise Golf and Lake Resort in Mogi das Cruzes. Sommige spelers speelden wat tennisvoetbal, anderen werkten voorzetten op doel af en trainden wat op vrije trappen. Nog anderen gingen wat fietsen of werkten in het krachthonk. Wilmots wilde niet te veel woorden vuil maken aan de omstreden arbitrage van de openingsmatch, maar hij had wel een déjà vu gevoel. De bondscoach doelde natuurlijk op die afgekeurde goal tegen Brazilië in de achtste finales van het WK 2002 zie video hieronder).

"Ik vond het nuttig om het vandaag rustig aan te doen, de spelers mochten kiezen wat ze deden", stelde bondscoach Marc Wilmots. "Deze namiddag krijgen de spelers ook wat rust, is er tijd voor verzorging en kunnen ze ook een activiteit uitkiezen", klonk het. "Vandaag en morgen trainen we overigens nog om 11 in plaats van om 13u, op die manier kunnen mijn spelers zich nog wat beter aanpassen aan het uurverschil met Brazilië. Nu zijn we nog te vroeg wakker en hebben we die vijf uur verschil nog niet helemaal verteerd".

Donderdag werkten de Duivels een onderling trainingswedstrijdje van elf tegen elf af en die was volgens Wilmots behoorlijk pittig. "We hebben twee keer een halfuurtje gespeeld en het ging om een echte wedstrijd, met Frank De Bleeckere als scheidsrechter. Het was erg intensief, en als het een echte officiële wedstrijd was geweest, denk ik wel dat er minstens één rode kaart zou gevallen zijn," lachte de bondscoach. "We hebben in ieder geval gevonden wat we zochten, namelijk iedereen speelminuten gunnen."

Beeld AP
Beeld BELGA
Beeld PHOTO_NEWS
Beeld BELGA
Beeld BELGA

"Geen zin in discussies"

Bondscoach Marc Wilmots wil weinig woorden vuilmaken aan de arbitrage tijdens de openingswedstrijd van het WK van donderdag tussen Brazilië en Kroatië. Het gastland haalde het met 3-1, maar had daar wel een onterechte strafschop voor nodig en de Japanse ref Yuishi Nichimura kreeg na de partij veel kritiek.

"Over de wedstrijd heb ik eerlijk gezegd niets te zeggen, ik heb ook geen zin in discussies", klonk het na de vrijdagtraining van de Belgen in Mogi das Cruzes. "Misschien geef ik er na het WK wel mijn mening over, maar nu wil ik me uitsluitend op mijn eigen ploeg focussen", stelde hij.

"Iedereen heeft echter wel ogen, en het is een feit dat ik misschien wel een déjà vu had", doelde Wilmots op zijn afgekeurd doelpunt tijdens het WK van 2002 in de achtste finales tegen uitgerekend Brazilië. Toen keurde de Jamaicaanse ref Peter Prendergast bij een 0-0 stand een treffer van de bondscoach af wegens een vermeende duwfout.

Bondsvoorzitter François De Keersmaecker was iets genuanceerder. "Scheidsrechters moeten beslissen in moeilijke omstandigheden en een verkeerde beslissing nemen is een element dat inherent is aan het voetbal", oordeelde hij.

"Wij bevinden ons nu voor één keer aan de andere kant van de medaille", verklaarde ook secretaris-generaal Steven Martens. "In België zijn wij organisator van de competitie, op het WK zijn we deelnemer. Er zijn inderdaad scheidsrechterlijke fouten in het voetbal, maar ik denk niet dat die Japanse ref dit WK nog veel wedstrijden zal fluiten. Hij zal ook niet goed geslapen hebben, vermoed ik."

Beeld BELGA
Beeld BELGA

"Alles uitvergroot"

Bondscoach Marc Wilmots probeert zijn spelersgroep samen met zijn staf zo goed mogelijk voor te bereiden op de eerste WK-match van de Rode Duivels, dinsdag in Belo Horizonte tegen Algerije. Volgens hem is een wedstrijd op een Wereldbeker nergens mee te vergelijken.

"Zenuwen"
"Op een WK betaal je elk klein foutje cash en wordt ook alles uitvergroot. Ook zenuwen spelen een grote rol op een Wereldbeker. Mijn spelersgroep heeft op dat vlak nog geen ervaring. Akkoord, ze spelen wel vrijwel allemaal in de grootste competities en hebben al een pak belangrijke wedstrijden afgewerkt, maar een WK-wedstrijd kan je echt nergens mee vergelijken", klonk het in Mogi das Cruzes.

Wilmots zelf heeft wel een pak WK-ervaring en probeert die ook op zijn spelers over te brengen. "Ik tracht hen rustig te houden, maar kan natuurlijk niet in hun hoofden kijken. Ik heb geen idee wat er de dag van de wedstrijd allemaal door hun hoofden spookt", stelde hij.

Voorzetten
De bondscoach blikte ook vooruit op de wedstrijd tegen de Algerijnen, maar wil niemand wijzer maken als het over zijn opstelling gaat. "Namen ga je van mij niet krijgen, want niemand is zeker van zijn plaats. Wij moeten er in de eerste plaats zelf voor zorgen dat we klaar zijn en dat we ook oplossingen kunnen vinden op alle mogelijke scenario's en opstellingen bij de tegenstander", aldus Wilmots, die tijdens de vrijdagtraining overigens zelf vaak in actie kwam. Samen met assistent Vital Borkelmans trapte hij de ene voorzet na de andere naar de spelers. Die moesten dan afwerken op doel. "Zo'n voorzetten geef ik liever zelf. Als je er immers zo veel na mekaar trapt, krijg je last van je spieren. Ik heb liever dat mij dat overkomt dan dat mijn spelers pijn krijgen."

Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden