Zaterdag 03/06/2023

Dag van de dynastie

Wilmès: ‘Prinses Elisabeth is rolmodel voor de gelijkheid van man en vrouw’

Patrick Dewael naast Sophie Wilmès. Beeld Photo News
Patrick Dewael naast Sophie Wilmès.Beeld Photo News

Premier Sophie Wilmès heeft de figuur van kroonprinses Elisabeth aangehaald in het streven van onze samenleving naar gelijke kansen voor man en vrouw. De eerste minister deed dat naar aanleiding van het Koningsfeest, dat dit jaar in het teken van de troonopvolgers stond. De achttiende verjaardag van Elisabeth was daar niet vreemd aan.

SVM

“De gelijkheid van mannen en vrouwen is een centrale bekommernis geworden”, stelde Wilmès in haar toespraak tijdens een academische zitting in de Kamer. “In de toekomst zal België het woord koninklijk in het vrouwelijk vervoegen.” Daarmee doelde ze op het feit dat voor het eerst in de geschiedenis van ons land de troonopvolger een vrouw is.

Wilmès verwelkomde ook de rol die de toekomstige koningin als “symbool van een nieuwe generatie” zal spelen. Zonder rolmodel is het moeilijk de gelijke kansen te garanderen, ging Wilmès voort. “De Belgen zullen hun blik naar de koningin richten.”

In de geschiedenis van ons land nemen de kroonprinsen een aparte plaats in omdat ze moeten worden voorbereid op hun toekomstige rol als staatshoofd. Professor Gita Deneckere van de Universiteit Gent ging op zoek naar hun parcours. Dat kende soms een tragisch verloop. In de negentiende eeuw overleden drie van hen vroegtijdig.

Prinses Elisabeth. Beeld Photo News
Prinses Elisabeth.Beeld Photo News

‘Geen woord over troonopvolger’
Ook de voorzitters van Kamer en Senaat, respectievelijk Patrick Dewael en Sabine Laruelle, namen traditiegetrouw het woord. Dewael stelde vast dat de troonopvolging in onze Grondwet staat beschreven, maar dat diezelfde tekst met geen woord rept over de troonopvolger.

“Nochtans hebben al die troonopvolgers niet enkel een symbolische rol gespeeld, maar ook een sociale rol in de brede zin. En zelfs een politieke rol. Het volstaat te denken aan prins Boudewijn van België, die van 1887 tot aan zijn dood in 1891 bijna messiaanse proporties toegemeten kreeg van de Vlaamse Beweging”, aldus Dewael. Prins Boudewijn zou normaal gezien Leopold II opvolgen. Tijdens een bezoek aan Brugge had hij enkele woorden Nederlands uitgesproken.

De koning is traditioneel niet aanwezig op het Koningsfeest. De koninklijke familie werd dit jaar vertegenwoordigd door koning Albert, koningin Paola en prins Lorenz.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234