Maandag 23/05/2022

Willy in de ruimte

kunstgrepen

Tielt ontwaakt af en toe met een editie van de inmiddels bekende triënnale openluchtexpo Beelden buiten. Daartussen zijn het vooral twee galeries die in het stadje de beeldende kunst levend en actueel houden. Galerie CD van Christine De Ketelaere ligt pal in het commerciële centrum en beschikt over heel mooie 'stille' kamers. Wie nu nogmaals bewezen wil zien dat minimale schilderkunst vandaag nog echt kan beklijven, moet de tentoonstelling van Tieltenaar Willy De Sauter (1938) maar eens bekijken.

Na een succesrijke tentoonstelling vorig jaar in het MuHKA toont De Sauter dat hij artistiek niet van gemakkelijke, vooraf geformuleerde systemen overleeft maar verder zoekt in het mooie midden tussen architectuur en schilderkunst. Zijn werk is de vrucht van geduldig wroeten aan dragers tot hij een picturaal oppervlak bereikt dat zijn plaats in de ruimte met glans kan innemen.

In Tielt toont hij nieuwe 'schilderijen' en twee fonkelnieuwe installaties/sculpturen die perfect in harmonie zijn met de ruimte van de galerie. Het etiket 'minimaal' is hier van toepassing maar dan alleen op het vlak van zijn weigering om figuratieve elementen te gebruiken.

De Sauter werkt de laatste jaren vooral op panelen die hij zelf behandelt met lijm en ophoogt met witte krijtlagen die hij soms polijst en afschuurt zodat bij een juiste lichtinval hier en daar een prachtige glans ontstaat. In de galerie is nu nieuw en merkwaardig werk te zien met boluskleuren die hij op zo'n krijtlagen heeft aangebracht. Bolus is een soort pasta van witte klei gemengd met pigment die vooral in Italië als plamuurlaag gebruikt wordt. Die laag wordt vervolgens geschuurd met een agaatsteen. Die tijdrovende arbeid doet het oppervlak lichtjes glanzen. De materie van deze nieuwe zwarte en blauwe werken, waarin soms heel zachtjes een glimp van de onderliggende witte laag te zien is, is uitermate tactiel.

De Sauter is een modernist, interesseert zich heel sterk voor architectuur en maakt zijn werk met de meest adequate methodes. Zijn panelen worden even ambachtelijk gemaakt als pakweg een deur, die soms extreme temperatuurschommelingen moet doorstaan. Het paneel bestaat uit een ingenieus vakjessysteem zodat het hout zo weinig mogelijk kromtrekt. In een andere kamer integreerde hij op een 'plaatsjuiste' manier een wit tafelblad waarop allerlei vormen liggen die doen denken aan mallen, abstracte architecturale modellen en andere accenten die het geheel een haast stedelijk uitzicht verlenen. De tafel zit mooi gekneld tussen de venster en de tegenoverliggende muur. Het is een geslaagde symbiose van een kamerruimte bespelen en een groots urbanisatieproject suggereren. Op de zolder van de galerie schittert De Sauter opnieuw met een enorme, goed gepositioneerde met krijt gewitte tafel waarop een achttal witte 'schilderijen' rusten die niet alleen qua formaat maar ook qua dikte onderling verschillen. De zichtbaar afdruipende randen van de 'schilderijen' geven aan dat de installatie het midden houdt tussen schilderkunst en sculptuur. Je kunt om de grote vierkante tafel heen lopen en zien hoe mooi de 'schilderijen' zich als planmatige vlakken inschrijven in een zacht wit 'landschap'. De Sauter blijft evolueren in de richting van het zo ideaal mogelijk 'aanreiken' van kleur in samenhang met de drager en in harmonie met de ruimte waarin het werk wordt gepresenteerd. Hij toont dat nu in Tielt met bravoure en klasse.

Luk Lambrecht

De tentoonstelling van Willy De Sauter loopt nog tot 21 december (van donderdag tot zaterdag van 15 tot 18 uur) in galerie CD (Christine De Ketelaere), Kortrijkstraat 44 in Tielt. Inlichtingen: 0475/28.89.29.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234