Maandag 24/02/2020

WILLY CORTOIS (63)

Begon zijn carrière in 1965 als kabinetschef op een PLP/PVV-kabinet, in het jaar dat de liberalen in België hun eerste sprong voorwaarts maakten dankzij de verruimingsoperatie van Omer Vanaudenhove. Van 1970 tot 2000 is hij achtereenvolgens gemeenteraadslid, schepen en burgemeester in Vilvoorde. In 1984 wordt hij kamerlid voor de PVV, vandaag is hij dat nog altijd voor de VLD."Een liberaal is ervan overtuigd dat de vrijheid de beste, zo niet enige hefboom is voor de verdere ontwikkeling van het individu en de samenleving. Zonder vrijheid is er trouwens geen creativiteit. Voor een liberaal is de eerste opdracht van de overheid er over te waken dat in alle sectoren van de samenleving, alle vormen van machtsconcentratie, monopolies en overdreven dominante posities voortdurend worden bevraagd en tijdig worden teruggeschroefd.

"De aanpak van de regeringen Verhofstadt I en II is in ieder geval sterk liberaal geïnspireerd: de doelstelling is steeds ervoor te zorgen dat de samenleving in beweging blijft, zich niet vastklampt aan oude gevestigde machten en structuren. Toegegeven, het is een verhaal van vallen en opstaan maar in ieder geval een toekomstgericht verhaal. Het steekt schril af tegen de jaren van voor Verhofstadt.""De belastingdruk, de lasten op arbeid, de bureaucratie en de betutteling van de overheden zijn veel te groot en moeten verder worden teruggeschroefd. Op deze terreinen voeren werknemers, werkgevers en de zwaksten onder ons die een beroep moeten doen op de noodzakelijke solidariteit, eenzelfde strijd.""Op het stichtingscongres. Voor mij was het de aanzet van een boeiende periode waarbij de ideeën van 'burger en burgerdemocratie' onweerstaanbaar op de politieke agenda werden geplaatst. Een verademing voor de Belgische politiek die toen arm was aan ideeën en geen oog had voor de op til zijnde maatschappelijke veranderingen.""Conservatief kan een liberaal nooit zijn. Als progressief inhoudt: meer overheidsbetutteling, meer vermanend optreden bij ons denken en doen, bedank ik ervoor. Als progressief betekent waken over de vrijheid van de burger, respect voor de creativiteit van het individu, het bevorderen van de solidariteit in de samenleving en in de wereld, voel ik mij progressief."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234