Dinsdag 12/11/2019

Willy Claes ten strijde tegen 'joker'

Het Agusta-proces had gisteren Willy Claes in het vizier. De voormalige Navo-baas probeerde omstandig te weerleggen dat hij nooit de nummer één van Agusta heeft ontmoet. Neen, het was de nummer twee. Tegelijkertijd minimaliseerde de SP'er het belang van de Agusta-investering van één miljard in Lummen. Claes hoorde pas van deze demarche nadat de onderhandelingen met de helikopterbouwer al lang achter de rug waren.

Brussel.

Van onze medewerker

De roemruchte investering in de composietfabriek van Lummen door Agusta is een van de kernelementen in dit dossier. Volgens de procureur-generaal, Eliane Liekendael, was dit de joker waarmee de Italianen Willy Claes - op dat moment minister van Economische Zaken - wilden overtuigen de kaart van Agusta te trekken en het bedrijf de helikopterorder van 12 miljard frank toe te wijzen. Ook voor Claes een goede zaak: Lummen ligt midden in zijn electorale wingewest.

De voormalige secretaris-generaal van de Navo mocht uitgebreid zijn versie van de feiten brengen. "Laat me eens en voorgoed afrekenen met die mythe, het verhaal van de zogenaamde joker. Net vóór de vergadering van het ministercomité voor economische en sociale coördinatie (MCESC) op 8 december 1988, kreeg ik het bezoek van een Agusta-delegatie, aangevoerd door vice-voorzitter Guerra. De Italianen hadden het met mij over drie investeringen: in Zaventem, in Bierset en ergens in Vlaanderen. Er kan geen twijfel over bestaan: ze hebben met geen woord over Limburg gerept. Wat niet betekent dat die composietfabriek in Lummen me niet interesseerde. Ik moet lachen om de bewering dat die houding gelijk staat met corruptie. Voor Limburg belichaamde deze fabriek nieuwe werkgelegenheid, nieuwe economische welvaart, een nieuw elan."

Claes handhaafde daarmee eerdere verklaringen. "Ergens in Vlaanderen, zeiden de Italianen, en ik blijf herhalen dat ik nooit geweten heb dat ze daarmee Lummen bedoelden. Dat was pas zo toen op mijn kabinet een brief van Agusta toekwam, op 2 december 1988. Maar jarenlang hebben gerecht en media de verwarring hierover in leven gehouden. Terwijl ook de burgemeester van Lummen heeft verklaard dat ik hem pas voor de eerste keer over de fabriek aansprak in juni 1989. Stel dat ik het eerder had geweten, zou dit dan nooit in een of ander document zijn opgedoken? We hadden het over 'ergens in Vlaanderen' simpelweg omdat er niet meer details bekend waren. In geen enkel document van mijn medewerkers is er sprake van een preciezere plaatsbepaling. Niemand kan mij aanwrijven dat ik Agusta onwettige gunsten verleend heb. Ik heb correct gehandeld, zoals een minister dat hoort te doen."

En om zijn woorden te staven, diepte Claes het getuigenis van Jacques Jacobs op, de man die op Economische Zaken over de militaire bestellingen ging. "Noch Claes, noch zijn kabinetschef Johan Delanghe zijn ooit tussenbeide gekomen in om het even welk dossier."

Marc Lahousse, de voorzitter van het Hof van Cassatie, diepte van zijn kant een nieuwsitem van de BRTN op, waarin Claes de investering in Lummen aankondigde. Volgens de journalist vond die persconferentie plaats voor de vergadering van het MCESC, namelijk op 28 november. Het is duidelijk te zien en te horen dat Claes stelt dat hij deze informatie uit de mond van de topman van Agusta vernam. Heeft Claes dus de toenmalige nummer één, Raffaelo Teti, ontvangen of niet, wilde Lahousse weten.

Claes: "Ik herhaal nogmaals dat het de bedoeling was dat ik meneer Teti op 3 december 1988 zou ontvangen. Verplichtingen hielden me echter in het parlement en de afspraak viel in het water. Mijn kabinetschef Johan Delanghe heeft me toen vervangen. Zelf heb ik Enrico Guerra ontmoet, in de veronderstelling dat hij de topman was. Terwijl hij eigenlijk pas de nummer twee was. Maar inmiddels was het wel al 1989."

Deze verklaring is in tegenspraak met de beweringen van Ricardo Baldini, op dat moment directeur van Agusta-België, die eerder stelde dat het project in Lummen op drijfzand berustte. Het enige doel was de gunsten van Claes te verwerven. Claes is daar nog niet zo zeker van. "Ik heb documenten ontvangen waarin Agusta me van haar goede bedoelingen verzekerde. Bovendien werden het contract besproken in de schoot van Efim, de staatsholding die Agusta controleert. Daar was dus een beslissing van de Italiaanse regering voor nodig."

De advocaat van Claes, Pierre Lambert, voegde daar aan toe dat het vermeende spookproject Agusta wel honderd miljoen frank gekost heeft. Dat de brief van Agusta van 2 december, die melding maakt van de investering 'ergens in Vlaanderen' op Claes' kabinet werd uitgetikt, bracht Claes niet uit evenwicht. "Dat wist ik niet, maar wat doet het ertoe? De inhoud telt."

Jean-Pierre De Staercke

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234