Dinsdag 22/10/2019

Willy Claes: 'Haal mij uit deze nachtmerrie!'

Debatten gesloten, uitspraak ten vroegste op 23 december

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

Minister van Staat en gewezen Navo-secretaris-generaal Willy Claes vindt dat hij drie jaar geleden in feite al werd veroordeeld en gestraft, met name door de Kamer en door een belangrijk deel van de publieke opinie. Toen de Kamer hem naar Cassatie verwees, werd Claes gedwongen ontslag te nemen uit al zijn politieke functies. "In de naoorlogse geschiedenis", zei hij gisteren voor het Hof van Cassatie, "kan ik me niet herinneren dat iemand ooit meer het voorwerp geweest is van zo'n aanhoudende en hardnekkige aanvallen, gebaseerd op halve leugens en kwaadwillige insinuaties, geventileerd door sensatiebeluste breinen en gevoed door gemanipuleerde lekken."

Na 42 zittingen werden de debatten in het Agusta/Dassault-proces afgesloten met het gebruikelijke 'laatste woord' van de beklaagden. Allen pleitten onschuldig en vroegen de vrijspraak. Ze wezen op het onmeetbare morele leed dat de smeergeldzaak heeft aangericht op persoonlijk en familiaal vlak en gebruikten daarvoor vaak emotionele en dramatische argumenten. Guy Coëme werd drie jaar geleden al veroordeeld door Cassatie in de Uniop-zaak, wat het einde betekende van zijn politieke carrière. Een tweede veroordeling zou fnuikend zijn voor de nieuwe professionele loopbaan die hij inmiddels heeft uitgebouwd, en rampzalige gevolgen hebben voor hem en zijn gezin. Ook Claes vreest voor het verlies van zijn burgerlijke en politieke rechten. "Het belangrijkste is dat het Hof de eer herstelt van mij en mijn familie", betoogde hij, "en de bittere herinnering lenigt van de vele vernederingen die men ons heeft aangedaan." Hij wees erop dat hij altijd het algemeen belang heeft nagestreefd en zelfs nooit gehoord heeft van enige vorm van corruptie. "Help ons uit deze nachtmerrie", smeekte Claes.

Serge Dassault, topman van de Franse defensiegroep, herhaalde dat hij met deze zaak niets te maken heeft. Fons Puelinckx citeerde uit klassieke auteurs om aan te tonen hoe de samenleving een individu kapot kan maken. André Bastien gaf toe dat hij enkele kleine inschattingsfouten had gemaakt in de bewuste dossiers, maar dat hij nooit de belangen van de staat heeft geschaad. Jean-Louis Mazy benadrukte dat hij in alle omstandigheden gehandeld heeft als een eerlijk en rechtschapen man en ontkende dat hij ooit druk zou hebben uitgeoefend ten voordele van Dassault.

Merry Hermanus betreurde de vele vriendschappen die gesneuveld zijn op het slagveld van de Agusta/Dassault-zaak. "En dat alles voor enkele miljoenen, waarvan men zonder omwegen had kunnen toegeven dat ze fiscaal fout, maar strafrechtelijk zuiver waren", mijmerde hij. François Pirot zei enkel te hopen dat het Hof hem nog de kans zou laten om de duistere coulissen van de politiek definitief in te ruilen voor een academische loopbaan als professor.

"Ik heb pas na het afsluiten van de contracten vernomen dat er geld beloofd was aan de SP en heb daarover nooit contact gehad met de partijtop", stelde Johan Delanghe. "Men kan me enkel kwalijk nemen dat ik weet had van informatie die derden me hadden toevertrouwd, maar dat is op zichzelf geen schuldbewijs." Luc Wallyn beklemtoonde dat hij "zeker niet in deze zaak was gestapt met het oog op persoonlijke verrijking". Hij portretteerde zichzelf als een trouwe partijman, die een comfortabele job bij de Europese Gemeenschap had ingeruild voor een jarenlang verbond met Karel Van Miert. "Als ik hoor wat men later over ons heeft gezegd, kan ik slechts vaststellen dat de partij haar meest loyale mensen slecht beloont."

Voorzitter Marc Lahousse kondigde aan dat het Hof op 23 december een arrest zal vellen. De vijftien magistraten hebben dus vijf weken tijd om de besluiten van de verdediging te verwerken, tussenarresten te vellen over procedurekwesties en te beraadslagen over de grond van de zaak. Lahousse liet doorschemeren dat de beraadslagingstermijn eventueel langer kan uitvallen, in dat geval wordt de uitspraak met enkele weken uitgesteld. Eliane Liekendael zal in elk geval de voorlezing van het arrest niet bijwonen in haar hoedanigheid van procureur-generaal, want zij gaat op 13 december op emeritaat. (JPDS / GT)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234