Woensdag 11/12/2019

Voetbaltransfers

"Willen we echt dat de onder- en bovenwereld elkaar treffen in het voetbal?"

Theo van Seggelen. Beeld BELGAIMAGE

De FIFPRO is de vervelende luis in de pels van het topvoetbal. De internationale koepelvakbond van 65.000 profvoetballers heeft van de afschaffing van het transfersysteem een doel gemaakt. Ex-profvoetballer en jurist Theo van Seggelen is hun baas.

U heeft lang onderhandeld met de FIFA en UEFA om iets te veranderen aan het transfersysteem, maar in september 2015 heeft u toch een klacht ingediend. Daar horen we nu niets meer van.

“Neen, wij ook niet. Normaal duurt het twaalf maanden voor er een beslissing is, maar hier schuift men de hete aardappel voor zich uit. Maar we houden de vinger aan de pols. De eerste stap is gezet. We zitten nog niet bij de rechters, zoals in de zaak-Bosman, maar daar komen we wellicht nog wel. Dit systeem is zo onrechtvaardig en schiet zo zijn doel voorbij, dat het ooit voor de bijl moet gaan. Het is alleen de vraag wanneer.

Wat stoort u aan het huidig transfersysteem?

“In 2001 is dat ingevoerd volgens een afspraak tussen de UEFA, de Europese Commissie en de FIFA. Het doel was het competitief evenwicht te herstellen tussen de liga’s en de clubs. Daar is niets van in huis gekomen, want op lager niveau blijven de clubs failliet gaan en straks kijken de mensen nog naar twee competities. 

"Wat ons nog meer stoort, zijn de exorbitante bedragen voor een handjevol topspelers, de spelersmakelaars of andere tussenpersonen die soms tot een kwart van die som krijgen, maar vooral de onheuse behandeling van 60 procent van onze contractspelers. Soms zien die hun geld niet op tijd of nooit (een op de drie, HVDW), soms worden ze uitgeleend aan een club waar ze niet heen willen, soms zijn ze eigendom van verschillende personen en aan het eind van hun contract worden ze een speelbal. 

"Vergis u niet: ik heb er niets op tegen dat de beste spelers bij de beste clubs spelen tegen de beste voorwaarden, en wij willen vooral ook niet dat het één grote puinhoop wordt.”

De voorstanders van transfervergoedingen wijzen erop dat op die manier de opleidende clubs ook een graantje kunnen meepikken.

“Dat de opleidende clubs worden vergoed voor de investeringen in de opleiding is niet meer dan normaal, maar drie jaar opgeleid worden bij een topclub als Anderlecht wettigt geen vergoeding van een miljoen euro of meer. Er zijn trouwens alleen maar studies, zoals laatst nog door Stefan Szymanski (een gerenommeerd sporteconoom, HVDW), die aangeven dat het grote geld aan de top blijft en niets doorsijpelt naar de bodem.

“Als Anderlecht dat geld niet meer krijgt voor Tielemans, is het dan slechter af? Neen, want het zal ook zelf geen miljoenen meer moeten betalen als het een deal sluit met een speler. Ik ben een groot voorstander van de zogenaamde 'training compensation', maar regel dat dan volgens vooropgestelde barema’s met het ITMS, (international transfer management system, een digitale tool van de FIFA, HVDW) en zorg er vooral voor dat dit geen voorwerp meer wordt van onderhandelingen tussen twee clubs en al hun tussenpersonen.”

Als je het transfersysteem afschaft, moet daar een hele set andere regulerende maatregelen bij, misschien zelfs een salarisplafond.

“Dat zeggen wij al jaren. Het eerste doel is transparantie. Er moet een pakket maatregelen worden genomen om deze bedrijfstak weer een beetje normaal te krijgen: standaardcontracten en een beperking van de hoogste lonen, zoals in de Verenigde Staten, maar ook een minimumsalaris voor de minder goede spelers. Voorts: een herziene transferperiode en een beperking op het aantal spelers in dienst. Chelsea had bij de laatste telling rond nieuwjaar 46 spelers op de loonlijst die nog nooit een minuut bij Chelsea hadden gespeeld, maar overal in Europa waren gestald, al dan niet bij clubs die ze zelf in leven houden.”

En de makelaars?

“Wat dacht u? Willen we nu echt dat het voetbal een soort business in onroerend goed wordt, waar de boven- en onderwereld elkaar treffen? Als een derde van het transfergeld weglekt uit het voetbal – want dat is wat de spelersmakelaars van de toptransfers afromen – dan hebben we een groot probleem.”

Lees ook: Van het oefenveld naar de bank, de kamelenhandel die de voetbaltransfermarkt is

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234