Dinsdag 29/11/2022

Dokterslonen

Willen we dan een Nederlands zorgsysteem waarbij de arts in loondienst is?

Een medisch team tijdens uitvoering van een operatie Beeld Hollandse Hoogte / John Peters
Een medisch team tijdens uitvoering van een operatieBeeld Hollandse Hoogte / John Peters

Lange wachtlijsten en dokters die het om 17 uur voor bekeken houden. Dat is het doembeeld over de Nederlandse gezondheidszorg waar Belgische artsen vaak naar verwijzen. Maar klopt dat wel?

Cathy Galle

Het is een vaak gehoorde uitspraak bij Belgische artsen: akkoord, bij ons is er nul transparantie over dokterslonen, maar willen we dan een Nederlands systeem? Waar alles transparant verloopt, alle artsen in loondienst zijn, en dan maar gewoon hun uren kloppen?

Wouter van der Horst, woordvoerder van de Nederlandse koepel van algemene ziekenhuizen (NVZ) kan er wel om lachen. “Dat er om 17 uur gestopt wordt met werken, dat is gewoon een fabel", klinkt het. "Neen, dat gebeurt echt niet."

Wettelijk eigen risico

Al zit het systeem in Nederland wel fundamenteel anders in elkaar dan bij ons. België heeft een collectief zorgsysteem, waarbij de staat dus de erelonen van artsen betaalt. Nederland heeft een privaatrechtelijk systeem, waar vijf private zorgverzekeraars voor behandelingen contracten afsluiten met ziekenhuizen. De patiënt zelf merkt daar niet veel van. "Het enige wat hij zelf moet betalen is een wettelijk vastgesteld eigen risico van 385 euro", stelt Wim Groot, professor Gezondheidseconomie aan de Universiteit van Maastricht. "Dat is minder dan wat een Belgische patiënt doorgaans uit eigen zak moet betalen.”

Het is volgens Wouter van der Horst ook een fabeltje dat alle Nederlandse ziekenhuisspecialisten in loondienst werken. Ongeveer de helft van de artsen is zelfstandige. Wat ook in Nederland zorgt voor grote loonverschillen tussen artsen. "Voor artsen in loondienst geldt de Balkenende-norm. Wat wil zeggen dat ze niet meer mogen verdienen dan de premier, ongeveer 180.000 euro bruto per jaar Als zelfstandige kunnen ze vaak een veelvoud daarvan verdienen, maar dan moeten ze ook zelf contracten afsluiten met de zorgverzekeraars. Dat vraagt veel inspanningen. Waardoor we zien dat het aantal artsen dat kiest voor loondienst aan het stijgen is."

Minkantjes

Al heeft ook het Nederlandse systeem zijn minkantjes. Er wordt namelijk gewerkt met productieplafonds. De zorgverzekeraars en de ziekenhuizen spreken af hoeveel verrichtingen een ziekenhuis mag declareren en tegen welke prijs. Professor Groot: "Zo'n plafond betekent dat een ziekenhuis bijvoorbeeld 100 knieoperaties per jaar in rekening mag brengen."

Vroeger moest de patiënt dan ook vaak enkele maanden wachten op zijn operatie. Ondertussen is de regelgeving zo aangepast dat de zorgverzekeraar er moet voor zorgen dat er binnen een redelijke afstand en termijn zorg geleverd wordt. In de praktijk betekent het wel dat een patiënt naar een ander ziekenhuis wordt verwezen waar het quotum van die operatie nog niet bereikt is.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234