Woensdag 07/12/2022

Willen of niet, poëzie zult u krijgen vandaag

gedichtendag 2002

poëzie

Gedichtendag 2002 is de vierde in zijn soort en kreeg, net als zijn gelijknamige voorouders, het leven met de bedoeling u te behagen, ontbranden, verblijden en ontroeren. Vandaag wordt dus een hoogst interessante dag. U zult immers de hele dag met poëzie om de oren worden geslagen, alsook uiteenlopende poëtische specimens tegen het lijf lopen. Dat poëtische genot is u wellicht vanochtend vroeg al ten beurt gevallen toen u nog verdwaasd door de slaap de knop van de radio omdraaide en uw vertrouwde radiostem gedichten hoorde voordragen. Of toen u nonchalant de krant opensloeg en meteen op een gedicht botste. Wel, dat was slechts een bescheiden voorproefje van het copieuze menu dat u vandaag willens nillens voorgeschoteld krijgt. Zodra u zich buitenhuis begeeft, zal de poëzie immers in crescendo naar u toekomen.

Zo zult u op het vertrouwde ochtendlijke perron prentbriefkaarten met verzen over vervoer, wachten, reizen en treinen toegestopt krijgen, waarna u zich richting bibliotheek of boekhandel zult willen haasten voor nog meer dichtvoer. Uit de rekken van uw supermarkt zult u gedichten van tussen de fijne vleeswaren en de komkommers halen om ze met een glimlach in uw karretje te laden en ook op de schoolbanken zullen ze u vandaag gedichten laten schrijven en bedrijven. Het is Gedichtendag en u zult het geweten hebben. Eenmaal een gedicht gevoeld, zult u trouwens zelf als een gretige spons meer poëzie willen opslorpen en op zoek gaan naar meer verzen. Dat kan. Excuseer, het wordt vooral moeilijk kiezen.

In Antwerpen alleen al kunt u vandaag onder meer naar de opening van de tentoonstelling Visuele poëzie in de Stadsbibliotheek, meteen ook het tachtigste verjaardagsgeschenk voor jazzpoëet Adriaan De Roover. U kunt ook naar kerkhof Schoonselhof in Wilrijk, waar Jean-Marie Berckmans en consorten uit eigen werk voorlezen ter nagedachtenis van hun gestorven bloedbroeders en drinkebroers. 's Avonds doen ze het hele verhaal nog eens uitgebreid over en schuiven ze aan een dichterlijke koffietafel. Voor Eddy van Vliet en Herman de Coninck is een wat bravere hommage voorzien in het Zuiderpershuis, met onder meer hun beider vriend Benno Barnard. Afsluiten gebeurt dan weer uitgelaten met de Gedichtennacht in Café d'Anvers. Daar zullen de Rick De Leeuws en Marcel Vanthilts van deze wereld poetry slam, dance en veejay dansbaar laten samensmelten.

Ook andere steden voeren heel wat dichters ten tonele. Gent doet dat hand in hand met het literaire tijdschrift Yang en laat Kees Ouwens, Yves T'Sjoen en anderen voorlezen en debatteren in De Blandijn. Brugge laat Koen Stassijns een reis door de wereldpoëzie in zestig minuten maken in de openbare bibliotheek, terwijl het dichterscollectief Het Venijnig Gebroed vanavond het cultuurkrocht De Versteende Nacht mag bezetten met jazz en verzen. In het Literair Salon van de Brusselse Hoofdstedelijke Bibliotheek lezen zeven bekende Brusselaars zeven minuten lang hun favoriete gedichten voor. In Diest, Grimbergen, Brasschaat, Herentals, Ieper...

Jelle Van Riet

Snel kijken dus voor alle info op www.gedichtendag.nl.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234