Donderdag 26/11/2020
Bart De Wever (N-VA) in het parlement.Beeld BELGA

StandpuntBart Eeckhout

Willen N-VA en PS samen wel een regering vormen? De burgers van dit land hebben stilaan recht op een antwoord

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Het nieuws wordt beheerst door ongeziene zomerhitte, maar boven de economie pakken zich intussen donkere wolken samen. In Duitsland, motor van de Europese bedrijvigheid, is de groei min of meer stilgevallen. Het woord recessie valt. De oorzaken zijn uiteraard divers, maar ook hier laten klimaat en milieu zien dat de verandering stilaan reële impact krijgt: de auto-industrie stuikt ineen, de nijverheid wordt gehinderd door moeilijk bevaarbare waterwegen.

Wat de verklaringen ook zijn, een slabakkend Duitsland is altijd slecht nieuws voor de Belgische exporteconomie. Ook zonder internationaal onheil loopt het tekort op de begroting al uit de klauwen. Een rationeel mens zou in de zorgelijke economische tendenzen dus een aansporing kunnen zien om toch maar eens werk te maken van de installatie van een regering met volheid van bevoegdheid.

Helaas is ook vandaag, dag op dag twee maanden na de verkiezingen, ratio nog altijd te veel gevraagd van ’s lands politieke leiders. Zelfs te midden van een hittegolf groeit gras sneller dan dat de federale regeringsvorming vordert.

Discrete vergadering

Na weken van uiterst behoedzaam gesnuffel zouden de leiders van de dominante partijen, N-VA en PS, elkaar in het geheim gaan ontmoeten. Aangezien die zogenaamd discrete vergadering al in de kranten werd toegelicht voor ze moest plaatsvinden, kon je wel voorspellen dat ze alsnog zou worden geannuleerd. Zo geschiedde.

Blijkbaar durft PS nog geen date met rivaal N-VA aan, en dat lucht de N-VA-top zo op dat ze dat ‘nieuws’ meteen beginnen rond te strooien, kwestie van de kansen op succes minimaal te houden. Het doet me denken aan mijn dochtertje van 6 die in het vakantieoord op de kade met de teentjes over de rand staat te twijfelen of ze zou springen. Ondanks smeken en aandringen springt ze uiteindelijk niet. Schattig, als je niks beters te doen hebt.

Het wordt tijd dat er wat lucht uit deze opgezwollen pseudoformatie gelaten wordt. Het is, in internationaal perspectief, helemaal niet zo uitzonderlijk dat verschillende regio’s verschillend stemmen. Het is ook niet uitzonderlijk dat een rechtse en linkse partij een coalitie onderzoeken. Ofwel vormen ze die ‘Grote Coalitie’, ofwel niet, en in dat geval zoekt een van beide partijen een andere oplossing.

Moeilijker is het heus niet. België is een minder onmogelijk en uitzonderlijk land dan wij, met onze regionale bijziendheid, graag veronderstellen.

Wijlen Jean-Luc Dehaene wist destijds als geen ander wat nodig is om een kabinet te vormen. De wil om er samen uit te komen. De wil om voorrang te geven aan het vormgeven van de samenleving boven de angst om een volgende peiling te verliezen. Als die wil er is, zijn ook in dit land de tegenstellingen nog altijd te verzoenen.

Willen ze wel? Willen N-VA en PS samen een regering vormen? Dat is de cruciale vraag. Twee maanden na de verkiezingen hebben de burgers van dit land stilaan recht op een antwoord.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234