Dinsdag 31/01/2023

Syrië

Willen de Amerikanen straks Belgische grondtroepen in Syrië?

Twee soldaten van de Syrische Democratische Strijdkrachten. Beeld AFP
Twee soldaten van de Syrische Democratische Strijdkrachten.Beeld AFP

Hebben de Verenigde Staten ook aan België gevraagd om grondtroepen te sturen naar het noordoosten van Syrië? De N-VA wil minister van Defensie Didier Reynders (MR) zo snel mogelijk uithoren in het parlement.

Jeroen Van Horenbeek

Onder meer Nederland, Duitsland en Denemarken hebben deze vraag recent ontvangen. De Verenigde Staten willen zich liever vroeg dan laat terugtrekken uit het noordoosten van Syrië. Maar dat kan pas wanneer de situatie ter plaatse voldoende stabiel is. Of wanneer de Europese lidstaten de wacht overnemen.

De vrees bestaat dat IS zou heropleven na een Amerikaanse militaire terugtrekking. De – voornamelijk Koerdische – Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) houden er ruim 11.000 IS-strijders gevangen, onder wie 2.000 Europese jihadisten.

Vanuit Amerikaans oogpunt staan de Europese landen voor de keuze: ofwel repatriëren ze hun eigen Syriëgangers. Ofwel sturen ze troepen naar het Midden-Oosten om daar militaire steun te leveren. Eind juni spoorde een topfunctionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de Belgische regering nog aan om de eigen IS-strijders en hun families zo snel mogelijk te repatriëren uit de detentiekampen in Syrië. Daar vonden al ontsnappingspogingen plaats.

“Er zijn voldoende redenen om aan te nemen dat de Verenigde Staten ook aan ons land hebben gevraagd om grondtroepen naar Syrië te sturen”, vertelt Peter De Roover, de fractieleider van de Vlaams-nationalisten in de Kamer. “Maar voorlopig wordt hier met geen woord over gerept door de regering. Daarom willen we minister van Defensie Reynders zo snel mogelijk uithoren. Dit soort kwesties verdient een volwassen parlementair debat. Zeker omdat onze regering in lopende zaken is en ze geen meerderheid meer vertegenwoordigt in het federaal parlement.”

Geen zin

Een militaire tussenkomst in Syrië is niet evident – om het nog voorzichtig uit te drukken. De Nederlandse regering toonde zich eerst “welwillend” voor de Amerikaanse vraag. Om vervolgens te besluiten dat de juridische basis voor het uitsturen van Nederlandse militairen naar Syrië te onduidelijk was.

Ook Duitsland wil geen grondtroepen sturen. “Juridisch gezien kan je op drie manieren tussenkomen in Syrië. Eén: op vraag van het regime van Bashar al-Assad zelf. Twee: met steun van een VN-mandaat. Drie: op vraag van buurland Irak, indien dat bedreigd wordt vanuit Syrië”, vervolgt De Roover. “Optie één en twee liggen momenteel niet op tafel. En optie drie is nog moeilijk hard te maken.”

Van 2016 tot eind 2017 bombardeerde Belgische F-16’s doelwitten in Syrië. De aanvallen werden gerechtvaardigd als zijnde noodzakelijk voor de veiligheid van Irak. Een aantal juristen vond die redenering toen bij de haren getrokken.

De Nederlandse regering onderzoekt momenteel wel of haar marine kan helpen om de scheepvaart te beveiligen in de Straat van Hormuz en de Golf van Oman. Ook dat gebeurt na een officieel verzoek vanuit de Verenigde Staten. De spanningen in de Straat van Hormuz zijn opgelopen door aanvallen op olietankers. Sinds mei is dat zes keer gebeurd. De Amerikanen achten Iran hiervoor verantwoordelijk.

Radiostilte

Minister Reynders reageert voorlopig niet op de vraag van de N-VA. De Roover vreest dat de Franstalige liberaal maar weinig zin heeft om morgen naar het federaal parlement af te zakken. “Nochtans heeft hij geen enkele reden om weg te blijven. Zijn werk als informateur (samen met Johan Vande Lanotte probeert Reynders een opening te forceren in de formatie, JVH) kan hij toch moeilijk inroepen? En de verkiezingen zijn al even voorbij. Het is tijd om weer aan het werk te gaan.”

Binnen N-VA leeft ongenoegen over de manier waarop de regering in lopende zaken, die steunt op nog geen derde van de parlementszetels, omgaat met het parlement. Voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) maakte zich maandagochtend boos over het feit dat de regering haar migratiestandpunten niet verduidelijkte voor de Europese top rond bootmigranten. “Ze blijven zich het recht toekennen overal ‘het Belgisch standpunt’ te bepalen, zonder overleg”, reageerde hij via Twitter.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234