Zondag 22/09/2019

Willem-Frederik Schiltz:

'Ik laat mijn vaders erfenis niet in rechtse hoek duwen'

Kamerlid Willem-Frederik Schiltz is niet te spreken over de onthullingen van zijn vaders vroegere rechterhand Paul Doevenspeck. Die verklaarde dat wijlen Hugo Schiltz in zijn laatste levensjaren bouwde aan een groot Vlaams front, inclusief het extreem rechtse Vlaams Belang (DM 24/10).

Enig idee waarom 'het laatste plan van Hugo Schiltz' nu plots opduikt?

Willem-Frederik Schiltz: "Ik heb er het raden naar. Het verbaast me vooral dat iemand als Paul Doevenspeck, voor de meeste mensen een nobele onbekende, zo'n groot forum krijgt om vooral zijn eigen ideeën te lanceren."

Kloppen zijn onthullingen niet?

"Ze kloppen, daar niet van. Maar hij gooit ze in de media zonder ze te nuanceren, hij geeft er een eigen interpretatie aan. Het gesprek met Gerolf Annemans of de poging om de IJzerbedevaart en de IJzerwake toenadering te laten zoeken, pasten níét in een of ander groot plan dat alleen werd doorkruist door de onverwachte dood van mijn vader."

Hoe moeten de ontmoeting met Annemans en de andere verzoeningspogingen dan wel geïnterpreteerd worden?

"Doevenspeck beweert dat mijn vader in de eerste plaats een strateeg was en geen ideoloog. Klinkklare onzin. Hij heeft de Vlaamse zaak altijd bepleit uit overtuiging. Dan is het net logisch dat je voor je idealen een zo groot mogelijk draagvlak probeert te vinden. In de formatiegesprekken heeft zich de afgelopen maanden ook een Vlaams front gevormd, dat zou mijn vader plezier hebben gedaan. Hij heeft simpelweg heel voorzichtig afgetast wat mogelijk was, hoe iedereen binnen die Vlaamse beweging dacht. Dat is nog iets anders dan een grote droom of een groot plan. Het gaat om één gesprek en nog een paar ballonnetjes."

Als Hugo Schiltz zich van extremisme distantieerde, deed hij dat volgens Doevenspeck 'meestal uit strategische overwegingen'.

"Ik wist niet wat ik las. Ik pik het niet dat hij de nalatenschap van mijn vader naar rechts, in zijn eigen kamp, probeert te duwen. Voor alle duidelijkheid: Hugo Schiltz heeft extremisme altijd verafschuwd, tot op de dag dat hij stierf."

(JV)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234