Woensdag 07/12/2022

‘Wilders steunt op draagvlak Fortuyn’

De PVV mag in Almere het initiatief nemen voor coalitiegesprekken. In de Amsterdamse randstad versloeg de uiterst rechtse partij van Geert Wilders de sociaaldemocratische PvdA. ‘Hoe pijnlijk ook, laat ze maar snel hun verantwoordelijkheid nemen. Dan zien we duidelijker wat ze niet kunnen’, zegt uittredend PvdA-raadslid Mardjan Seighali. ‘Als we ze niet laten regeren blijven ze als een grijze wolk boven ons hangen’.

Zegevierende Partij voor de Vrijheid mag in Almere initiatief nemen voor coalitiegesprekken

ALMERE

De jonge moslima’s wier hoofddoek Wilders wil verbieden in gemeentefuncties of gesubsidieerde instellingen stellen zich ondertussen strijdlustig op. ‘Ik zou me meer zorgen maken als hij meer inhoud had. Hij wordt een lachertje.’

In Almere haalde de PVV met 21,6 procent van de stemmen negen zetels binnen, tegen acht zetels voor de PvdA (17,6 procent). De zege van de PVV joeg een schokgolf door de Nederlandse politiek, maar kwam niet als een verrassing. Onder de 188.000 inwoners veroverde de partij van Geert Wilders in de voorbije jaren steeds meer aanhangers in de slaapstad, die aan de overzijde van het IJmeer tegen Amsterdam aanschurkt. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 stemden 8.075 van de 95.274 Almeerders (opkomstpercentage 76,6 procent) voor Wilders. Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement vorig jaar waren dat 10861 van 40.588 kiezers (opkomst 31 procent). Nu, bij de verkiezingen voor de gemeenteraad stemden 17.435 kiezers van de 80.845 stemmers (opkomst 58,8 procent) voor de PVV. In procenten is het beeld wel dynamischer. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 lag het percentage PVV-kiezers op 8,5 procent, bij de Europese verkiezingen op 27 procent en nu op 21,6 procent.“Wat in Den Haag en in Almere kan, kan in heel het land. Dit is de springplank naar ons succes”, reageerde Wilders op de overwinning van zijn partij. “Wij gaan (bij de Tweede Kamerverkiezingen) op 9 juni de grootste partij van Nederland worden”, zei hij op een meeting van zijn partij in het door politie en privébewakers zwaarbewaakte café Get Down in Almere. Moslims in Almere hoeven de PVV volgens Wilders niet te vrezen. “Als zij zich aan de wet houden, zijn ze gelijk aan anderen en hebben ze geen enkele reden om bang te zijn”, zo milderde hij de islamofobe toon die zijn lokale afdeling tijdens de campagne gebruikte. Een lokale coalitie sloot hij niet uit. “Als je de grootste of tweede partij bent, dan moet je proberen mee te gaan doen”, zei Wilders. Hij sprak de hoop uit dat de andere partijen de PVV in Almere niet zullen uitsluiten. “De kiezer heeft gesproken. Men moet de democratie serieus nemen.”Ook de Almeerse burgemeester Annemarie Jorritsma (benoemd door de koningin, maar van VVD-signatuur) vindt dat de PVV nu het initiatief moet nemen. “De grootste partij moet anderen uitnodigen voor coalitiegesprekken”, verklaarde ze aan De Telegraaf. De PVV-lijsttrekker in Almere, Raymond de Roon, zei dat hij met elke partij wil praten die groot genoeg is om in het college te komen. De Roon lonkt naar de liberale VVD, die met zeven zetels derde werd en vooralsnog geen partij wil afwijzen. De sociaaldemocratische PvdA sluit gesprekken met de PVV wel uit, omwille van hun draconische bezuinigingsplannen die zowel de culturele sector als allochtone culturen zouden treffen.

Toch vinden ook uittredende PvdA-raadsleden in Almere dat de PVV nu maar eens moet aantonen of ze in staat is om haar bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen. “Hoe pijnlijk ook, laat ze maar snel hun verantwoordelijkheid nemen. Dan zien we duidelijker waar ze niet toe in staat zijn”, zegt uittredend PvdA-raadslid Mardjan Seighali. “Als we ze niet laten regeren, blijven ze als een grijze wolk boven ons hangen.”Seighali zit in de Almeerse gemeenteraad sinds 2002, het jaar waarin Pim Fortuyn werd vermoord op enkele dagen voor de verkiezingen waar zijn partij LPF overal doorbrak. Volgens Seighali is de Nederlandse politiek sindsdien niet meer gestabiliseerd, ook in Almere niet. “Wilders steunt op hetzelfde draagvlak dat Fortuyn toen ook al had in onze stad. Zijn overwinning toont aan hoe we in een samenleving met een scheidslijn zijn terechtgekomen. Zorgelijk vind ik dat de PVV won zonder de echte lokale thema’s aan te raken, zoals jobs, de snelle stadsgroei en de verbinding Almere-Amsterdam. Ze richten zich op one-issuethema’s zoals veiligheid. Door de val van het kabinet en de recessie hebben ze het makkelijker om populistische onderwerpen door te drukken. Maar pasklaar is hun oplossing niet. Net zoals Fortuyn roepen ze héél hard wat ze niet willen. Maar beleid moet je maken. Hoe ze dat willen doen weten we eigenlijk niet.”Voor de PVV-kiezers stelt Seighali zich begripvoller op. “Zowel landelijk als lokaal moeten we meer aandacht hebben voor de achterstandswijken. We moeten een vergeten sociale klasse in onze samenleving integreren, niet slechts een of andere bevolkingsgroep. We moeten investeren in beter onderwijs. We moeten ons afvragen of we onze stadswijken wel juist hebben ingericht. Zijn ze wel sociaal evenwichtig genoeg? In elk geval moeten we de koopkracht van onze stadsbewoners zien te verhogen, anders zullen ze met een gevoel van onbehagen blijven zitten.”Seighali woont al negentien jaar in Almere. Ze is afkomstig uit Iran, van waaruit ze vluchtte voor het regime van de mollahs. “Het is bevreemdend om vandaag getuige te zijn van een ander soort extremisme”, zegt ze. “Wilders wil hier stadscommando’s inzetten. Voor dergelijke milities ben ik net gevlucht.” Wilders’ omstreden voorstel om personeel van de gemeente en gesubsidieerde instellingen te verbieden van een hoofddoek te dragen, die de mollahs in Iran verplichten, maakt evenmin indruk op Seighali. “Persoonlijk ben ik tegen het dragen van de hoofddoek. Maar als democrate respecteer ik de vrije keuze van mensen. Daar gaat het om. Nederland is een vrij land.”

Een zestal jonge moslima’s is uit protest tegen de PVV met een hoofddoek naar de burgerzaal gekomen. Ze stemden voor GroenLinks en de Nederlandse Moslimpartij. “Normaal dragen we geen hoofddoek, maar omdat Wilders dat wil verbieden hebben we er vandaag een opgezet”, zeggen ze.“Het is een treurige uitslag maar ergens hoop ik dat hij in juni wint,” zegt dertiger Fatiha Radi. “Dan zal hij een modderfiguur slaan. Hij brult maar heeft geen oplossingen. Ik zou me meer zorgen maken als hij meer inhoud had. Hij wordt een lachertje. Ik denk niet dat iemand met hem een coalitie zal kunnen sluiten. De PVV wil niet samenwerken. Tekenend is hoe ze niet deelnemen aan lijsttrekkersdebatten. Ze praten niet met andere politici. Hoe willen ze dan regeren? Het is ook jammer dat ze nu het algemene niveau van de politiek naar beneden halen.” Malika Abbadi (35), de directrice van een kinderdagverblijf die zich ook inzet voor de initiatiefgroep Hart voor Almere, vindt het vooral verontrustend dat ze niet weet wie de PVV-kiezers uit haar buurt zijn. “We denken dat het kwetsbare groepen zijn uit onze samenleving die zich achter Wilders’ grote mond verbergen. Almere is hier en daar een beetje de afvalbak geworden van de andere steden. Mensen uit Amsterdam of Rotterdam komen hier soms tegen hun wil vergrijzen.”Het is een stelling die tijdens de verkiezingsnacht nog over de tongen gaat. De PVV doet het hier vooral goed onder oudere, armere Amsterdammers die moeten wegtrekken omwille van de hoge woningprijzen in hun historische binnenstad of de dynamiek van de multiculturele meltingpot en de grootstedelijke 24 uurseconomie niet meer lusten. Ze hebben het moeilijk nu Almere erg populair wordt onder middenklasse-allochtonen die het economisch beter hebben dan zij. Maar Malika maakt zich weinig illusies dat Wilders ook jongeren ronselt. “Hij richt zich ook op de jonge macho’s die de schuld geven aan de overheid omdat ze zonder werk zitten. Zij zullen nu wel tevreden zijn maar wellicht snel ontgoocheld. Want wat is de meerwaarde van een PVV die alleen maar in zichzelf gelooft? Of het nu de economie, het onderwijs of het milieu is, dat kunnen we toch maar verbeteren als we allemaal samenwerken?”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234