Woensdag 08/02/2023

Sport

Wilde yoga en andere beestige sporttrends

null Beeld Filip Naudts
Beeld Filip Naudts

De fitness met steriele apparaten en ongezellig tl-licht heeft onderhand zijn langste tijd gehad. Work-out moet weer fun worden. Bijvoorbeeld met nieuwe sporten à la Animal Flow. Wij gingen eens kijken hoe dat in zijn werk gaat. Onze fotograaf was er alvast ondersteboven van.

SOETKIN BULCKE

Humor wint aan belang in het leven in 2016, volgens trendwatchers. Het is het broodnodige antidotum tegen de vele crisissen die ons omringen. Waar humor tot nog toe vooral iets was voor 'buiten de uren', heb je nu bedrijfscoaches die mensen helpen om de fun van hun werk weer in te zien, of mensen die het niet meer zien zitten, helpen om terug te keren naar de redenen waarom ze hun job ooit zijn gaan doen: omdat ze het leuk vonden.

Ook in sport zit vandaag humor, maar die kwam er niet vanzelf. Als je even terugblikt op 25 jaar fitnessen in Vlaanderen, was humor er in het begin niet echt bij. Het waren dan ook de jaren van de golfoorlog, yuppie's en grunge. Achteraf bekeken niet bepaald onze meest grappige tijden.

Toen de eerste fitnesscentra in België de deuren openden ergens begin jaren 90, kon je er terecht voor groepslessen zoals aerobics of BBB. Je sprak er af om te squashen en bij een drankje achteraf pufte je nog wat na. Duur was het niet en er waren tal van formules met beurtenkaarten, voor de minder sportieven onder ons. Die formule bleef al die jaren ongewijzigd. Trainen terwijl je tv kijkt in een ruimte met mensen waar je niets mee hebt, onder ongezellige tl-verlichting, in functionele ruimtes met hier en daar een zweetgeurtje. Plezant is anders.

Een eerste aanzet naar meer fun in sport was de opkomst van prework raves, een jaar of vijf geleden, in Londen. Mensen gaan er helemaal uit hun dak op vette beats om 5 uur 's ochtends, om nadien met opgeladen batterijen aan de dagtaak te beginnen. Een tweede aanzet was de opkomst van iPods en smartphones. We gingen sporten met apps en om ons te doen volhouden, gebruikten de ontwikkelaars trucjes uit de gamewereld. Zo kreeg je beloningen voor je inspanningen, al was het maar informatie over hoeveel calorieën je bij je work-out had verwerkt. Met de populaire loopapp 'Zombies! Run!' die je doet geloven dat er een stel zombies achter je aan komt, werd het pas echt een beetje leuk, want lopen is misschien wel gezond maar het is vooral heel eentonig.

Ook zijn er de nieuwe generatie loopwedstrijden zoals de Spartacus Run, waarbij je een hindernissenparcours moet afleggen in plaats van simpelweg kilometers af te malen. Echt om te lachen zijn ze niet, maar toch zeker grappiger dan pakweg de Antwerp Ten Miles. Intussen zit er een hele nieuwe sportbelevingsindustrie aan te komen in de vorm van de virtualrealitybrillen (zoals de Samsung Gear). Daarmee kun je sportend doen of je in een andere wereld vertoeft.

null Beeld Filip Naudts
Beeld Filip Naudts

Concept gym

Dat weten ook David Box en Tiffany Stevens. Ze begonnen als personal trainers en openden een paar jaar geleden een eerste gym in de Antwerpse wijk Zurenborg. Daar is inmiddels een ledenstop. Omdat ze voelden dat ze nog wel meer mensen konden bereiken, opende het duo begin januari een nieuw fitnesscentrum, The Brick, Naar eigen zeggen ook de eerste 'concept gym' van België.

"Ik werkte vroeger in de bouw," zegt Box, "maar ben daar om gezondheidsredenen mee moeten stoppen. Toen heb ik me omgeschoold tot personal trainer en ben ik heel intensief beginnen sporten. Fitnessen vond ik nooit leuk. Het wordt al snel een sleur om naar de fitness te gaan. Dat wilden we anders doen en zo groeide het idee voor een concept gym."

Wat is er zo concept aan deze gym? "Ik ben een enorme fan van de singulariteitstheorie van Ray Kurzweil, de man achter Google. (Volgens hem zal de mensheid tegen 2045 in staat zijn om haar biologische beperkingen te overwinnen en haar mogelijkheden te vergroten en zullen mens en technologie samensmelten; SB) Ik zie een gym als een plaats waar mens en technologie stap voor stap bij elkaar komen. Een eerste stap is onze 360 gradenloopband, waarbij je aan de hand van een virtuele bril door San Francisco lijkt te lopen. Door onze ervaring weten we dat mensen niet graag sporten. Spelen wil iedereen des te meer."

Om zich voor te bereiden op dit nieuwe fitnesscentrum brachten ze een bezoek aan de Duitse fitnessbeurs FIBO. "We wisten niet wat we zagen. Alles was zo extreem. Van extreme crossfit tot vrouwen die overleven op chiazaadjes tot bodybuilders. Dat was niet wat we wilden bereiken in onze fitness. Het moet ook leuk zijn voor gematigde sporters. Wij sportten vroeger extreem veel, maar dat is geminderd sinds we een kindje hebben. We willen iets goeds bieden voor mensen die op zoek zijn naar kwalitatieve me-time. Het moest een toffe plek zijn, niet iets waar je schrik van krijgt."

null Beeld Filip Naudts
Beeld Filip Naudts

Meten om te weten

Door de opkomst van de iPods en smartphones werd sporten de afgelopen tien jaar dus een doe-het-zelfaffaire. Evy Gruyaert-gewijs leerde de Vlaming lopen, wandelen, zwemmen en yoga'en. De laatste paar jaar kwam er weer een stapje bij in die doe-het-zelfsport: het monitoren van alles, te beginnen met het tellen van stappen. In de States ontstond zo de beweging van de biohackers, die werkelijk alles monitoren wat er te monitoren valt, alles bedoeld om betere grip te krijgen op prestaties en productiviteit. Biohackers slapen zelfs met een aangepaste soundtrack om de slaapkwaliteit te verbeteren. Op de Consumer Electronics beurs in Las Vegas in januari, zie je dat fabrikanten hier volop inspelen met tools voor die trend. Met oortjes die je hartritme meten, om maar iets te noemen.

In The Brick voorzien ze bijvoorbeeld in aangepaste trainingsapps voor de leden, in samenwerking met Technogym. De baseline van The Brick is trouwens 'Build a better you', in lijn met de biohackers.

Nieuw en origineel in hun lessenaanbod is het uit de States overgewaaide Animal Flow. Achter deze work-out zit de Amerikaan Mike Fitch. Hij wilde een sporttak creëren waarbij het eigen lichaamsgewicht als gewicht wordt ingezet. De sport is een mix van technieken uit yoga, breakdance en gymnastiek en het was zijn bedoeling om iets leuks en origineels uit te vinden, voor iedereen haalbaar.

null Beeld Filip Naudts
Beeld Filip Naudts

Een minuutje ape

Omdat de proof of the pudding in the eating is, schreef ik mij in voor een initiatie. Ik moet er bij vertellen dat ik binnen het profiel van The Brick pas. Ik hou niet van fitnessen. Bij uitbreiding trouwens ook niet zo van sport. Of beter: sport houdt niet van mij. Conditie opbouwen gaat bij mij in slakkentempo, lenig ben ik niet en ik ben geboren zonder balfeeling. Niet dat ik dat miste. Tot de dag dat de turnleraar me dat op educatief verantwoorde manier onder de neus wreef, had ik er nog nooit van gehoord. Vanaf die dag werd ik steevast op voorhand aan de kant gezet als er gevolleybald moest worden.

Toch doe ik aan sport, omdat het moet. Ik loop regelmatig en ga elke week naar de yogalates, de enige work-out die ik sinds jaar en dag volhoud.

Animal Flow wordt in The Brick gegeven door Jonathan. Naast Animal Flow-leraar is hij ook triatleet. Hij leerde de sport kennen toen hij wilde werken aan zijn lenigheid en kracht.

Het eerste wat Jonathan ons leert, zijn de drie basisposities: de 'ape', de 'beast' en de 'crab'. De ape mag je letterlijk nemen. Je zit wijdbeens gehurkt met de voeten naar buiten gekeerd en laat je armen wat tussen je benen bungelen. "Een hele goede positie voor mensen die veel zitten", zegt Jonathan erbij. "Je kunt dit gerust thuis proberen. Als je een tijdje gezeten hebt, is een minuutje in ape al goed als tegengif."

De beast-houding is al wat moeilijker. Hier zit je met je voeten in katpositie op handen en knieën, maar je knieën mogen de grond niet raken. Die hangen een paar centimeter boven de grond. Buikspierenalarm!

De derde basishouding is de crab. Hiervoor hang je in een slordige brug met je billen laag bij de grond en je gezicht naar het plafond. Niet zo moeilijk en best grappig.

Vanuit de ape doet Jonathan ons voor wat we daar zoal mee kunnen. Op zijn gestroomlijnd gespierde triatletenarmen maakt hij aapachtige sprongen waarbij hij telkens zijn benen in de lucnt slingert en zo opzij vooruit beweegt door de ruimte. We staan erbij en kijken er vol ontzag naar. Gelukkig is dit al voor de gevorderden.

Beginners mogen gewoon vanuit de gehurkte houding opzij springen, poot voor poot. Na een tiental minuutjes heen en weer slingeren door de ruimte hangen onze tongen op onze tenen. Bij de volgende twee oefeningen komen de breakdancebewegingen aan bod. Mijn allereerste breakdancebewegingen ooit. Vanuit de beast-houding doe je een soort slordige naar beneden kijkende hond uit de yoga. Je gooit je rechterbeen beestachtig en ongestrekt naar achteren, slingert het dan tussen je armen heen en weer en dan weer naar achteren. Dan laat je je rechterarm los van de grond en je zwiert die arm naar de andere kant van je lichaam op de grond, zodat je eindigt met je gezicht naar het plafond. Beetje hard aan de polsen, maar wel leuk om te doen.

Fun is deze les zeker. Goed voor mensen die veel zitten, zoals ik, en voor mensen die buikspieren nodig hebben, zoals ik. Wat ik er verder leuk aan vind, is dat het niet genderspecifiek is. Deze sport kunnen mannen en vrouwen makkelijk samen doen. Ook fijn is de slungeligheid van de dierenbewegingen. Je hangt, je slingert, je schudt jezelf los. Bij yoga is elke ademtocht belangrijk voor het slagen van een beweging, je werkt er voortdurend vanuit je ingetrokken buikspieren en je moet je concentreren op elke vezel van je lichaam. Animal Flow voelt losser, vrolijker en wilder. Geen gestileerde warrior-posities, wel wat rondschuifelen als krab. Wilde yoga, why not?

Een ding is zeker: wie regelmatig Animal Flowt, heeft in geen tijd gespierde armen en buik. De dag erna voelde ik alvast wel waar die gorillaspieren zitten. Nog nooit gebruikt tot nog toe.

null Beeld Filip Naudts
Beeld Filip Naudts

Scandinavisch design

Niet alleen wat je doet is belangrijk, ook de omgeving. Box en Stevens richtten The Brick in met natuurlijke materialen zoals ruwe baksteen, mooie houten vloeren en stijlvol zwarte raamprofielen. Er is een salon met Scandinavisch design van onder meer Gubi en By Lassen.

In de kleedkamers zit je op de Belgische poefs van SixInch. Douchen gebeurt onder een regendouche en er is douchegel en handcrème van het organische Amsterdamse merk Marie-Stella-Maris.

De inrichting van The Brick leunt aan bij een andere maatschappelijke trend. In wereldsteden zoals New York of Londen swingen de vastgoedprijzen de pan uit, waardoor mensen hun leven veel meer buitenshuis gaat afspelen. Daardoor kwamen er overal gezellig ingerichte koffiebars en ook huiselijke, mooi ingerichte gyms spelen in op die trend.

Als je haar vraagt naar inspirerende fitnessclubs in de rest van de wereld, heeft Stevens meteen haar lijstje klaar. "Equinox in de Verenigde Staten, de gyms van David Barton, de zogeheten cathedrals of sweat(lacht) en L'Usine in Parijs."

Voor de inrichting zorgden ze zelf en als kleurschema gebruikten ze gewoon de kleuren van de loopband. "Het moest allemaal kloppen", zegt Stevens. "We merken dat mensen meer entertainment verwachten in de fitnesssector," vervolgt Box. "dat er meer aandacht is voor de inrichting, voor de verlichting ook want die is vaak beneden alle peil. Ook de muziek is belangrijk."

En wat doet Stevens zelf het liefste in haar gym? "Pilates, omdat het nodig is. (lacht) Yoga doe ik echt voor mijn plezier."

Waalsekaai 57A, Antwerpen
thebrick.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234