Dinsdag 13/04/2021

Wilde weldoeners bestaan echt

De wilde weldoener die de afgelopen vier dagen 20-eurobiljetten in brievenbussen van appartementen in Koksijde stopte, blijkt een 39-jarige man te zijn. Hij werd gisteravond betrapt toen hij opnieuw aan het schenken ging. De bewoners, die zo bang werden van hun vondsten dat ze de politie contacteerden, mogen het geld houden.

Een gegeven paard kijk je niet in de bek. En al helemaal niet als dat paard in de vorm van twintig eurobiljetten vier dagen lang anoniem in je brievenbus wordt gedropt. Maar de bewoners van de residenties Isaura en Adonis in Koksijde-Bad denken daar anders over. Eerder dan opgetogen, waren zij ongerust over de in totaal 80 euro die ze de afgelopen dagen verzameld hebben. Zo ongerust zelfs, dat ze de plaatselijke politie contacteerden. Die startten gisteren een buurtonderzoek.

De politieagenten die de residenties sindsdien in de gaten hielden, spotten gisteren om 17.30 uur een man in de inkomsthal van residentie Isaura toen hij geld begon te verdelen. Hij werd meteen meegenomen voor verhoor, en bekende dat hij ook de vorige giften van hem afkomstig waren. Het gaat om een 39-jarige man uit Koksijde.

Gestolen geld

"Het gaat om een stille weldoener, die anoniem wenst te blijven", zegt Ine Deburchgraeve van politiezone Westkust. "Hij heeft een aanzienlijk bedrag geërfd van zijn gestorven moeder. Omdat hij bij zijn vader woont, heeft hij het geld niet nodig." De man koos voor de appartementsgebouwen omdat hij daar veel brievenbussen op één plaats kon aantreffen. "Hij zegt zelf vijf dagen lang geld te hebben rondgedeeld. Hij zou dat vandaag ook nog gedaan hebben in nog een ander appartementsgebouw in Koksijde, en een in Oostduinkerke."

De man zou verward zijn geweest, en niet goed weten wat hij deed. Hoeveel geld hij precies geschonken heeft, is onduidelijk. Wel staat vast dat alle personen die een gift gekregen hebben, het mogen houden. "De man wil het niet terug", zegt Deburchgraeve. "Hij zou het anders aan een goed doel geschonken hebben."

De politie riep de appartementsbewoners gisteren op om aangifte te doen, in belang van het onderzoek. "We kunnen niemand verbieden om het uit te geven, maar we raden wel aan om het te bewaren. Het kan om gestolen geld gaan. Daarbij: de wet schrijft ook voor dat wanneer voorwerpen op privéterrein worden aangetroffen, er melding van wordt gemaakt bij de politie", zei Deburchgraeve toen. "Uiteraard is dat nu niet meer van toepassing."

In het krijt

Aan de Kursaallaan, en bij uitbreiding in de rest van Koksijde en zelfs het land, waren de mysterieuze geschenken gisteren het gespreksonderwerp van de dag. Opvallend was ook de angst die het veel bewoners inboezemde. "De eerst dag ben je aangenaam verrast, maar vier dagen na mekaar twintig euro vinden? Dat is eng", zei een 67-jarige bewoonster die uit schrik ook niet met haar naam in de krant wilde.

Die reactie is volgens sociaal psycholoog Frank Van Overwalle (VUB) niet zo verrassend. "Het is anders dan geld op straat vinden. Daar heb je een keuze en die kan je rationaliseren. Hier niet. Die mensen wisten van niets en dat zorgt voor verwarring."

Dat heeft alles te maken met het verwachtingspatroon dat aan geld gelinkt is. Het is een ruilmiddel. Voor wat, hoort wat. "Als ze het krijgen, denken mensen meteen dat ze bij iemand in het krijt staan. Niet weten wat ze moeten terugdoen, of wanneer, geeft een ongemakkelijk gevoel", vult economisch psycholoog Niels van de Ven van de Universiteit van Tilburg aan. "Het is een beetje als een onbekende die je op straat aanspreekt en twintig euro wil geven. Dat zaakje vertrouw je ook niet."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234