Maandag 02/08/2021

NMBS

Wilde spooractie: daar staan we weer

Wachten op de trein in het station Gent-Sint-Pieters. Niemand weet hoe ernstig de hinder wordt. Beeld © Wouter Van Vooren
Wachten op de trein in het station Gent-Sint-Pieters. Niemand weet hoe ernstig de hinder wordt.Beeld © Wouter Van Vooren

De kans is groot dat treinreizigers vandaag te laat op hun werk of op school aankomen. Aanleiding is een wilde staking van de Franstalige vakbond CGSP die nog verder kan uitlopen. De sociale oorlog op het spoor woedt opnieuw in alle hevigheid.

De Franstalige spoorbond CGSP is naar eigen zeggen zwaar teleurgesteld in het overleg met de directie van de spoorwegmaatschappij, zeker nu het personeel twee verlofdagen moet inleveren. Gisterochtend legden al enkele leden het werk neer. Maar toen een verzoeningspoging met de directie mislukte, barstte de sociale oorlog die al sluimerde pas echt los. De NMBS verwacht vandaag zware hinder in Wallonië, maar ook in Brussel en Vlaanderen. Blijft het beperkt tot vertraging of ligt het hele treinverkeer stil? Niemand kan het zeggen.

"Technici, treinbestuurders, conducteurs: we leggen met zijn allen het werk neer", zegt Michel Abdissi, voorzitter van CGSP Cheminots. "We gaan de belangrijkste stations en werkplaatsen van het land blokkeren. Ook de Vlamingen van ACV en ACOD doen mee. Deze staking gebeurt in gemeenschappelijk front en op nationaal niveau. En wij zullen doorgaan tot de directie haar eenzijdige voorstel terugtrekt."

Officieel staken de Vlaamse bonden niet mee, maar de onrust binnen de rangen is groot. Daarom dat hun leden zelf mogen kiezen of ze mee staken of niet. Sinds het aantreden van de regering legden zij al verschillende keren het werk neer. De problemen zijn bekend: de productiviteit moet omhoog, de macht van de vakbonden omlaag. Maar de bonden hebben daar duidelijk andere ideeën over. "De mensen zijn razend, de woede komt van onderen uit", zegt Ludo Sempels van de Nederlandstalige ACOD. Op 31 mei is er al een nieuwe staking gepland.

De aankondiging kwam er op het moment dat minister van Mobiliteit François Bellot (MR) in het parlement was om zijn toekomstplannen voor de NMBS toe te lichten. Hij riep de actievoerders op om in het hoofd te kruipen van de burger. "Beeld u deze paradox in: eerst leggen jullie extra treinen in voor de nationale betoging, nu komt er zonder aankondiging een staking waardoor studenten niet naar hun examen kunnen."

Onder druk van regeringspartij N-VA belooft Bellot werk te maken van de gegarandeerde dienstverlening. De minister zei dat in het parlement, al maant hij zijn coalitiepartner ook aan tot kalmte en diplomatie. "In 2009 hebben de vakbonden al een protocolakkoord ondertekend dat wilde stakingen moet vermijden. Ik zal ervoor zorgen dat dat wordt opgenomen in het nieuwe beheerscontract van de NMBS. Niet meer, niet minder."

Regionaliseren

"Eerst de cipiers, en nu dit. Wat is dat toch met die stakingsterroristen?", vraagt N-VA-Kamerlid Inez De Coninck zich af. "Deze staking valt echt niet uit te leggen. Het maakt de verleiding groot om het spoorvervoer te regionaliseren." Had de N-VA het al gehad met de vakbonden, dan hebben zij het nu volledig verkorven. De minimale dienstverlening móét en zál er komen. "Niets verhindert Bellot om het akkoord daarover te verankeren in de wet."

Ook CD&V voelt zich in snelheid gepakt door de spoorbonden. Hoewel leden van de Nederlandstalige en Franstalige christelijke spoorbond ook deelnemen aan de actie. "Ik hoop dat ik vanavond nog thuis geraak met de trein", zuchtte Kamerlid Jef Van den Bergh in de commissie, waarna hij de actie scherp veroordeelde.

De staking komt er nauwelijks een maand nadat een sociaal akkoord werd gesloten tussen bonden en directie. Dat werd met een meerderheid goedgekeurd in het sturingscomité, ondanks de verwerping van de socialistische spoorbond. Boegbeeld Abdissi wil tot het gaatje gaan. Als het moet, wordt de staking verlengd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234