Zondag 04/12/2022

Wilde dieren beleven Belgische comeback

BRUSSEL

Hij is terug in België

na zowat 110 jaar afwezigheid:

de wolf. Een teken dat het misschien toch niet zo erg is gesteld met de natuur in ons land. Ook lynxen, steenmarters en dassen zijn terug van weggeweest. 'Nu de otter nog, dat zou spectaculair zijn.'

"Dit is geweldig nieuws, de belangrijkste ecologische waarneming in België sinds 100 jaar" Frederik Thoelen is op zijn zachtst gezegd in zijn nopjes met de terugkeer van de wolf naar onze contreien. De bioloog maakt deel uit van het Dieren in Nesten-team (een programma op Eén) dat het rondzwervende roofdier begin augustus in de Ardennen op camera wist vast te leggen.

Dat de wolf na meer dan een eeuw weer opduikt, hebben we te danken aan een combinatie van factoren, zegt hij. Zoals de toenemende aanwezigheid van zijn soortgenoten in de buurlanden, en een mentaliteitswijziging in de maatschappij. "In plaats van ze te vrezen of weg te jagen, zien we hoe langer hoe meer het nut in van grote predatoren", vertelt Thoelen. "Op Europees en nationaal vlak wordt de laatste jaren ook steeds meer geïnvesteerd in corridors, zoals ecoducten, om natuurgebieden met elkaar te verbinden, zodat verspreide populaties elkaar veel sneller kunnen vinden."

Passeren of blijven?

In Lausitz, Oost-Duitsland, werd er in 1996 voor het eerst sinds lang een wolf gespot. Vijftien jaar later zwerven er liefst 12 roedels door de regio. Ook in verstedelijkt gebied. Mogen we straks ook meer wolven in ons land verwachten? "Dat hangt louter van de mens af", vertelt Koen Van Den Berge van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. "Het is perfect mogelijk, maar alleen als de mens zijn geweren in de kast houdt. De wolf is zowat een eeuw geleden uit onze gebieden verdwenen na een verbeten strijd met de mens. Hij was een concurrent voor de jager, en een bedreiging voor het vee. Educatie is daarom belangrijk: het brede publiek inlichten dat het niet onmogelijk is, wolven en mensen samen in één gebied."

Als de waarneming één ding aantoont, zegt Dieren in Nesten-presentator Chris Dusauchoit, is dat het goed gaat met de natuur. Want het beest heeft nood aan voldoende voedselvoorraad, en ruimte om zich te verbergen. Van Den Berge nuanceert enigszins: "Passeerde de wolf gewoon of vindt hij de leefomstandigheden hier zo goed dat hij blijft? Even afwachten dus. Maar het klopt wel dat nog andere dieren na jaren van afwezigheid terugkeren naar België. De dassenpopulatie bijvoorbeeld: ooit uitgeroeid in ons land, nu weer wat in opmars. Ook de comeback van de steenmarter is spectaculair. Vijftien jaar geleden zag je die nergens meer in België, nu duiken ze plots overal in Vlaanderen op. De laatste decennia is men steeds meer gaan investeren in de bescherming van bedreigde diersoorten. Dat werpt voor bepaalde soorten duidelijk vruchten af."

De reeën- en buizerdpopulatie doen het goed. De herrijzenis van de lynx, in Wallonië en de Voerstreek, zet Belgische biologen al helemaal aan tot jubelen. "Het gaat om een heel geleidelijke terugkeer, maar de eerste waarnemingen in ons land zijn een feit", zegt bioloog Paul Van Daele (Ugent). "Met dank aan buurlanden die investeren in de herintroductie van de lynx."

"We mogen echter niet te vroeg victorie kraaien", waarschuwt Van Daele. Er is nog veel werk aan de winkel. We moeten blijven investeren in ecologische reservaatwerking. Er zijn helaas nog veel dieren die het momenteel niet al te best doen in ons land. De torenvalk om er één te noemen. Of de hamster."

Het is ook nog steeds wachten tot de otter terug in onze regio voorkomt. Die is afwezig sinds de jaren '50 of '60, op enkele schaarse waarnemingen na. In Nederland is men wel bezig met herintroductie. "De terugkeer van de otter: dat zou spectaculair zijn."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234