Dinsdag 11/05/2021

Standpunt

Wil je als politicus je lezingen laten bewaken door jongelui die als Hitler wensen te poseren?

Bart Eeckhout. Beeld Eva Beeusaert
Bart Eeckhout.Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur van De Morgen.

We moeten het nog eens hebben over de wedergeboorte van extreemrechtse bewegingen in Europa.

Aan aanleidingen geen gebrek. Er zijn de betogingen in de Duitse stad Chemnitz, waar neonazistische provocateurs de protesterende massa infiltreren en manipuleren. Er is het rapport van Interpol, waar deze krant eerder al over berichtte, dat ook België waarschuwt voor het gewelddadige potentieel van extreme groeperingen. En nu is er ook de ontluisterende reportage van de collega's van Pano over de achtergrond van 'jongerenbeweging' Schild & Vrienden.

Schild & Vrienden duikt graag op in sociale en andere media, met vaak storende maar al met al nog redelijk gecontroleerde provocatietjes. In besloten socialemediagroepen tonen de militanten een ander gelaat, weten we dankzij Pano. De grofste racistische smeerlapperij wordt er afgewisseld met weerzinwekkend antisemitisme en zelfs met Hitler-verheerlijking.

Nog zorgwekkender is dat ook wordt geflirt met geweld en wapenvertoon.

Schild & Vrienden komt niet zomaar uit de lucht vallen. Zoals we al schreven, is de beweging goed ingebed in een internationale zogenaamde Identitaire beweging van zeer extreemrechtse groepjes en partijen. Die beweging is aan een opmars bezig, surfend op het schuim van diverse populistische en rechts-radicale fenomenen.

Lees ook: Maskers vallen af bij Schild & Vrienden: racisme, antisemitisme en nazi-symboliek

Tot nu toe was de algemene reactie op de strapatsen van deze club er een van ridiculisering, marginalisering of makkelijke verontwaardiging. Meer waakzaamheid lijkt nu wel gepast.

Als een jonge moslimfundamentalist op een gelijkaardige manier en met dezelfde dreigementen met wapens zou zwaaien, zouden veiligheidsdiensten meteen in actie komen. Terecht. De vraag is pertinent waarom nu anders zou moeten worden gehandeld.

Dat is een oproep voor velen. Voor journalisten is het een bede om dit verschijnsel te blijven belichten en bevragen, in plaats van te negeren of belachelijk te maken. Voor veiligheidsdiensten is het zaak om alert te blijven.

Maar ook 'de politiek' zou haar verantwoordelijkheid kunnen opnemen. Links kan dat doen door niet iedereen die zich ongemakkelijk voelt in een soms lastige diverse samenleving, in de armen van de rattenvangers te drijven met zinledige debatjes over juiste en foute woorden. Maar vooral democratisch rechts staat nu voor een belangrijke opdracht. Zij zouden nu toch duidelijk de breuk moeten maken met de extreemrechtse supporters in hun biosfeer. Wil je als populair politicus je lezingen spontaan laten bewaken door jongelui die als Hitler wensen te poseren?

Toen Sharia4Belgium een jaar of acht geleden de kop opstak, was hoon eerst hun deel. Ook in de media. We weten inmiddels hoe gruwelijk die onderschatting heeft uitgepakt. Er zijn redenen om aan te nemen dat ook bewegingen als Schild & Vriend een soortgelijke radicalisering kunnen doormaken. Laten we proberen er nu wel op tijd bij te zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234