Donderdag 12/12/2019

Wil Infrabel een extra Brusselse spoortunnel? ‘Niet meer dan prille hypothese’

De New North South Link (NSL), zoals het project intern heet, moet een oplossing bieden voor de verzadiging op de Brusselse Noord-Zuidas. Beeld BELGA

Spoorwegnetbeheerder Infrabel ziet mogelijkheden in een tweede spoortunnel langs de Brusselse Noord-Zuidverbinding, al gaat het om een heel prille toekomstpiste. Woordvoerder Thomas Baeken relativeert het bericht dat in De Tijd verscheen: het idee behoort tot een brede waaier van mogelijkheden.

De New North South Link (NSL), zoals het project intern heet, moet een oplossing bieden voor de verzadiging op de Brusselse Noord-Zuidas. Door de huidige tunnel met zes sporen, ingehuldigd in 1952, rijden in de spits tot 88 treinen per uur, amper minder dan het maximum van 96. Als in de flessenhals een probleem opduikt, leidt dat tot enorme vertragingen. Het succes van het treinverkeer en de uitrol van het Gewestelijk ExpresNet (GEN) maken een capaciteitsgroei van 30 à 50 procent noodzakelijk.

Infrabel en de NMBS voeren hierover een haalbaarheidsstudie uit. Voor 2020-2040 zijn drie actieterreinen vastgelegd. Allereerst kan op de bestaande as winst worden geboekt door de sporen minder te laten kruisen en de treinen beter te verdelen over de verschillende kokers. Ook kunnen meer treinen de ringsporen rond Brussel gebruiken. Maar op lange termijn wordt gekeken naar een nieuwe ondergrondse verbinding.

Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel, benadrukt dat de denkoefening helemaal geen concrete piste is. Ze maakt deel uit van een waaier aan mogelijkheden die de raad van bestuur voorbereidde voor de volgende federale regering, “zoals elk zichzelf respecterend overheidsbedrijf betaamt”. Maar dat wil niet zeggen dat er ook iets beslist is. “Zo’n project zou jaren duren en veel geld kosten.”

Internationale treinen apart

De NSL moet internationale treinen apart door de hoofdstad sluizen, zodat er meer ruimte komt voor de nationale treinen. Infrabel schuift voor de nieuwe koker twee trajecten naar voren: van Brussel-Zuid tot Brussel-Noord, of een tunnel van Brussel-Zuid direct naar Schaarbeek, dat in dat geval uitgroeit tot het tweede internationaal station. 

Aan het project hangt volgens het document een prijskaartje van 2 miljard euro. De werken zouden ongeveer tien jaar duren.

De New North South Link (NSL), zoals het project intern heet, moet een oplossing bieden voor de verzadiging op de Brusselse Noord-Zuidas. Beeld Baert Marc
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234