Maandag 14/06/2021

WikiLeaks in Kamercommissie

De Crem en Geerts hebben een woelige voorgeschiedenis. De minister en de defensiespecialist van sp.a vochten in het parlement al enkele oorlogjes uit. De prijzige reizen van De Crem naar exotische oorden of diens liederlijke uitstapje naar een New Yorkse

bar werden door Geerts frontaal aangevallen.

De cafébaas uit Heist-op-den-Berg heeft er in één klap een heel pak vijanden bij. Hij wordt geviseerd door de minister, de voorzitter van de commissie én de grootste fractie van het parlement, de N-VA. De reden van hun toorn is een lek in De Standaard over de aanbesteding van een partij hypermoderne legervesten die per stuk 125.000 euro kosten. De mogelijke aankoop van die ‘smartvesten’ - 5 miljoen euro voor de 40 vesten samen - kan volgens de sp.a’er niet geschieden in een periode van lopende zaken. Dat Geerts informatie uit de commissie legeraankopen openbaar heeft gemaakt om die aankoop te bekritiseren, komt hem nu duur te staan.

“Het is zeer betreurenswaardig dat bepaalde leden van de commissie in deze legislatuur menen te moeten lekken om politieke spelletjes te spelen”, oordeelde De Crem gisteren in het parlement. De minister roept Kamervoorzitter André Flahaut (PS) op om de nodige maatregelen te nemen “tegen de parlementsleden die de confidentialiteit schenden” en laat zijn kabinet onderzoeken of Geerts strafrechtelijk in de fout ging. Verwacht wordt dat de sp.a’er uit de besloten commissie zal gewipt worden en vervangen door een andere sp.a’er.

“Ik betreur ten zeerste de klaarblijkelijke schending van de geheimhoudingsplicht”, schreef Wouter De Vriendt (Groen!), de voorzitter van de besloten commissie, in een brief aan alle commissieleden. “Als wij niet voldoen aan de voorwaarden van discretie en geheimhouding komen de werking en de effectiviteit van de commissie in het gedrang.” De ‘beladen’ geschiedenis van de commissie - ze werd opgericht na het Agustaschandaal - zou de leden tot extra voorzichtigheid moeten aanmanen, zo pleit de voorzitter nog. De Vriendt krijgt steun van CD&V en N-VA, die de loslippigheid van de Vlaamse socialist zwaar veroordeelden. Nog voor de minister ingreep, pleitte N-VA’er Theo Francken er al voor om Geerts uit de commissie te gooien. “Wie de confidentialiteit schendt, moet verwijderd worden,” klonk het scherp.

Politieke afrekening

Geerts zelf is zich van geen kwaad bewust. “Het is mijn plicht en mijn recht als volksvertegenwoordiger om kritiek te leveren op prijzige legeraankopen”, zegt hij. “De Crem probeert gewoon om zijn rekening met mij te vereffenen. Dit is een politieke afrekening. Ik zou mij geïntimideerd moeten voelen, maar dat pakt niet bij mij.” Zijn tegenstanders werpen echter op dat Geerts de veiligheid van de manschappen ondergeschikt maakt aan politiek gewin én dat hij de vertrouwelijke informatie uit de commissie gebruikt heeft om zichzelf in de kijker te werken.

“Niets van,” repliceert Geerts. “Dit dossier gaat al heel lang mee: ik stel al vier jaar vragen over de ‘smartvesten’, ik heb dus niet gelekt uit de besloten commissie. Als de regering zou beslissen om in te stemmen met deze aanbesteding, dan zouden die vesten pas in 2015 of zelfs 2016 geleverd kunnen worden. De hoogdringendheid speelt dus niet. Dit is enkel een truc van De Crem om de parlementsleden het zwijgen op te leggen. Ik ben al volop aan mijn juridische verdediging aan het schrijven.”

Geerts en De Crem zijn nooit de beste vrienden geweest. De ‘rode’ defensiespecialist wekte eerder al de woede op van de CD&V’er door de kostprijs van diens reis naar de Seychellen in de openbaarheid te gooien en zijn veelbesproken bezoek aan een Belgische bar in New York op de korrel te nemen. In de commissie zijn de clashes tussen de twee heren eerder regel dan uitzondering.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234