Maandag 15/08/2022

#wijoverdrijvenniet

#WijOverdrijvenNiet: Vrouwen delen massaal verhalen van seksisme

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Op blogs en Twitter delen tientallen Vlaamse vrouwen vandaag voorbeelden van seksisme waar ze - vaak sinds ze nog erg jong waren - mee geconfronteerd werden. Ze doen dat nadat blogster Yasmine Schillebeeckx op haar blog opriep om naar buiten te komen met hun verhaal. Dat brengt een stroom aan reacties teweeg.

Hanne Vlogaert

Naar aanleiding van de internationale Vrouwendag op 8 maart verscheen er op onze website een opiniestuk van Yasmine Schillebeeckx, waarin ze het zogenaamde 'cat-calling' - het seksueel intimiderende gedrag van mannen op straat - aan de kaak stelt. In de uren, dagen en zelfs weken die daarop volgden, stroomden de reacties binnen: positief, maar ook negatief.

Zo was er onder andere de column van Marc Didden, die stelde dat vrouwen zich om akkefietjes als een 'fluitende bouwvakker' niet druk moeten maken. Volgens Didden wordt de vrouw an sich immers niet "met minder egards benaderd dan andere menstypes." Zolang de seksueel geconnoteerde complimentjes binnen de perken blijven en niet verzanden in te grof of intimiderend gedrag is er volgens hem geen probleem.

#WijOverdrijvenNiet

Met die mening is Yasmine Schillebeeckx het allerminst eens. De jonge blogster bijt vandaag in een tweede opiniestuk opnieuw van zich af. Om mannen te doen beseffen dat vrouwen wel veel vaker last hebben van ongepast gedrag dan veel mannen denken, roept ze vrouwen en meisjes dan ook massaal op hun ervaringen met 'street harrassment' te delen.

Onder dat mom verschenen vandaag op verschillende blogs dan ook tal van persoonlijke horrorverhalen. Ook op Twitter maken vrouwen onder de hashtag #WijOverdrijvenNiet massaal kenbaar met welke seksueel intimiderende acties ze al te maken kregen. Wat volgt is een kleine greep uit het grote aanbod.

"Ik ben 20 en werk als vrijwillig barvrouw. Ik maak vrolijke praatjes met de mensen aan mijn toog. Het gebeurt zo vaak, zó vaak dat mannen op den duur met me beginnen te flirten en niet stoppen als ik er niet op in ga. Ik begin sterk aan mezelf te twijfelen. Straal ik iets uit? Ben ik te vriendelijk? Te goedlachs? Te naïef? Moet ik veranderen? Hoe? Wat is er mis met mij? Ik hou me voortaan in achter de bar. Met een man alleen hou ik geen vrolijke praatjes meer. Ik verhard."

Loes Liemburg, Loesliemburg.nl

"Ik ben 18. Ik neem de trein en zit alleen in een coupé, overdag. Schuin tegenover me komt een man te zitten die opdringerig oogcontact probeert te maken. Hij begint te masturberen. Ik word kwaad en vertel hem dat hij zich moet schamen. Hij biedt zijn excuses aan. Twee minuten later gaat hij verder. Ik zeg hem dat ik de conducteur ga roepen. De man stapt bij de volgende halte af."

Annebeth Bels, Thestylingdutchman.blogspot.be

"'Wat een dag, zeg. Ik ben vandaag gaan zwemmen met jongens van de voetbal. Maar dat had ik beter niet gedaan. Ze hebben namelijk mijn zwempak uitgedaan. Niet gans maar dan nog. Ze waren met zeven en ze hebben met z'n allen mijn zwempak afgerold tot mijn middel. Er zat al één in mijn broek en de rest... overal.' Ik was elf toen ik dit in mijn dagboek schreef."

Inke, De intimiteit voorbij, charliemag.com

"Ik ben 9. Een paar jongens op mijn school drijven me in een hoekje en willen mijn vagina zien in ruil voor mee verstoppertje mogen spelen."

"Ik ben 15. Ik wacht op een zonnige dag in een park met een boek op mijn vriendje. Een groepje mannen komt om me heen staan, een van hen gaat naast me zitten. Hij vraagt welk boek ik lees. Ik had al geleerd dat ik lief en beleefd moest zijn, niet het slechtste in mensen veronderstellen, en vooral mannen niet met argwaan bekijken als ze nog niets mis gedaan hebben. Dat is namelijk niet eerlijk, en ook aanstellerij. Hij knijpt in mijn borsten en steekt zijn hand in mijn broek."

"Ik was 17. Twee mannen in een auto rijden traag voorbij en vragen mij de weg. Ik antwoord beleefd. Een van hen noemt me schatje en vraagt of ik mee wil rijden. Ik zeg nee. Ze achtervolgen me in de auto tot ik thuis ben en schelden me uit voor hoer."

Amélie, ameliajane.net

"Ik ben 24 jaar en zit op TW Classic met een vriendin. We zitten neer ergens aan de bomen en er komt een oudere man op ons af. Hij stopt, staat stil naast mij en ik draai mijn hoofd om. Hij duwt zijn bekken vooruit en zijn kruis komt in mijn gezicht. Automatisch leun ik naar achter en hij komt met zijn hoofd richting dat van mij. Ergens denk ik nog dat hij zich zal excuseren, dat het per ongeluk was, maar hij fluistert in mijn oor dat een 'geile teef' zoals ik hem verplicht om zoiets te doen. Hij stapt verder en wij blijven verdwaasd achter."

Romina, bigcitylife.be

"2015. Ik ben 25. Mijn artikel Mijn naam is niet 'Hey Sexy' wordt gepubliceerd door De Morgen. 45.000 mensen lezen het. Mensen - mannen én vrouwen - noemen me lelijk, arrogant, zelfingenomen, ongetalenteerd, en vertellen me dat ik als vrouw mijn plaats in de maatschappij moet kennen. Dat ik niet moet zeuren. Dat mensen als ik het niet verdienen om hun verhaal te doen in de media. Dat ik naar Afghanistan moet verhuizen en in een boerka door het leven moet gaan. Dat ik blij moet zijn dat de mannen in België niet zo erg zijn als die in Indië."

Yasmine Schillebeeckx, thespectacularreality.com

Vrouwen die ook hun verhaal kwijt willen kunnen dit doen onder de hashtag #WijOverdrijvenNiet

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234