Zondag 17/01/2021

Wijnbronbeekwandeling - Brussel

Geen betere manier om de gejaagdheid van alledag te vergeten dan met een deugddoende wandeling. Maar waar is het in Vlaams-Brabant en Brussel de moeite om je in je wandelschoenen te heisen? Wij helpen je op weg.

Als de naam van deze route u nog niet naar uw wandeluitrusting doet grijpen, weten wij het ook niet. De Wijnbronbeekwandeling snijdt met zijn diepe, uitgeholde wegen dwars door glooiende berghellingen. Boomwortels tieren er welig over de wandelpaden, wat de route misschien wat minder geschikt maakt voor rolstoelgebruikers. Zijn naam heeft deze groene zone vlakbij het gebrom van Brussel te danken aan een verbastering van het oude Sint-Weyensborre. Geen wijn, dus.

De tocht begint in het idyllische Linkebeek, een geliefkoosde plaats bij heel wat schilders door het intieme karakter van de gemeente. Daar passeer je ook meteen de Sint-Sebastiaanskerk, die zandstenen resten van oudere gebouwen herbergt. Het doopfond binnen is zelfs nóg ouder, en stamt van de dertiende eeuw.

Wat later brengt de wandeling je door het Wijnbrondal, waar je één van de mooiste holle wegen in de streek tussen Zenne en Zoniën vindt. De vegetatie in de omgeving kan je dan ook best spiegelen aan die van het Zoniënwoud, wat vooral betekent dat het er tsjokvol beuken staat. Tenslotte ligt ook het woeste Park Schaveys op de route, dat ondanks de verstedelijking toch bijzonder natuurlijk is gebleven. In het park dat maar liefst 55 hectare groot is, vind je tal van loof- en naaldbomen. Naast beuken is er in het bos ook plaats voorbehouden voor heesters en fruit als trosbes, framboos en mispel. Dichter bij de grond vind je er dan weer dotterbloemen, sleutelbloemen en pinksterbloemen.

Vertrek: Sint-Sebastiaanskerk, Gemeenteplein, 1630 Linkebeek

Bewegwijzering: zoek ter plekke naar de zeshoekige borden met rood opschrift.

De Leeuwse Wandeling Zoutleeuw

De Leeuwse wandeling is er één voor wie met plezier de stapschoenen aantrekt, maar daarvoor niet tot aan de knieën door de modder wil wroeten. De tocht gidst je in drie kilometer door het mooiste wat Zoutleeuw te bieden heeft, en dat is heel wat. Zo mag je Zoutleeuw gerust een historische stad noemen. De beeldenstorm woedde er namelijk nooit, waardoor een groot deel van de middeleeuwse kunst gespaard is gebleven. De wandeling start op de Grote Markt, waar je meteen één van de voornaamste bezienswaardigheden passeert: de gotische Sint-Leonarduskerk. De kerk met haar elegante torens werd zelfs opgenomen als werelderfgoed van de UNESCO. Verder brengt de route je voorbij de restanten van het tweede begijnhof, het klooster van de Grauwzusters én de voormalige lakenhalle. U merkt het: een historische stad die de titel eer aandoet.

Toch is Zoutleeuw meer dan een uitnodiging om naar het verleden te turen. Er is meer te zien dan enkel oude gebouwen en het harde beton onder je voeten wordt met regelmaat afgewisseld door natuurlijkere alternatieven. De stad werd namelijk gebouwd op de rechteroever van de Kleine Nete. Het spreekt dat je hier tijdens de wandeling - vaak letterlijk - niet omheen kunt. Net als de rivier, kronkelt ook het pad gezwind mee, wat voor een aangename afwisseling zorgt van de stadse drukte.

Wie zich liever met natuur omringt dan met Middeleeuwse kunst, kan toevlucht zoeken in het nabijgelegen provinciedomein Het Vinne. Vroeger lag hier het grootste natuurlijke meer in België, waarna het in 1844 werd drooggelegd. Vandaag is het nog steeds een thuishaven voor al wat leeft in de lucht of in en op het water.

Vertrek: Grote Markt, 3440 Zoutleeuw.

Bewegwijzering: zoek ter plekke naar zeshoekige borden met een rood opschrift.

Wandellust voor

groot en klein

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234