Dinsdag 27/07/2021

Wijn uit de buik van Catalonië

Conca de Barberá: een kleine 6.000 hectare wijngaarden groot is deze D.O. (beschermde appellatie) in het achterland van Catalonië, maar de Belgische wijndrinkers die het tot nu toein hun glas lieten walsen zijn zeldzaam. Moet daar snel verandering inkomen?

Catalonië is de geboorteplaats van een pak herkomstbenamingen met naam en faam, en Conca de Barberá is dan ook zowat omsingeld door zijn bekendere soortgenoten. In het oosten wordt het begrensd door de twee kleppers Priorat en Montsant, in het noordwesten door Costers del Segre en in het westen door Penedès. Waarom in 's hemelsnaam ontkurken we hier dan zo weinig van deze flessen, terwijl wij Belgen de dappersten aller wijnexperimenteerders zijn? De eerste verklaring: bij het horen van de naam 'Barberá' denken velen spontaan aan een of andere Italiaanse appellatie, dus het blijkt meteen verwarring troef. Maar véél belangrijker is het feit dat de exportcijfers van deze D.O. heel pover ogen. We vinden deze wijnen namelijk amper in onze Belgische handel terug. In een topjaar als 2001 bv. werd wereldwijd slechts 18.547 hl op 220.000 geproduceerde hl Conca de Barberá uitgevoerd, dus 8,4% van de totale oogst. In 2004, de laatste jaargang waarvan officiële cijfers beschikbaar zijn, bleek het nog dramatischer, want toen vloeide slechts 5.499 hl of nauwelijks 2,9% van de toenmalige oogst richting buitenland. Hoe kan een appellatie dan ingeburgerd geraken en onze kelders inpalmen?

Toch beschikt deze regio over meerdere troefkaarten. De meeste wijngaarden bevinden zich bv. op terroirs met een bruine kalkstenen ondergrond die rul en gezond is, met een laag gehalte aan organisch materiaal. De stenen in de heuvels van de Sierra de Prades bevatten ook een dosis leisteen, uitermate geschikt voor de wijncultuur. Bovendien domineert er het uitstekende microklimaat. Gematigd mediterraan, met flink hete zomers en behoorlijk lage wintertemperaturen die rond het vriespunt kunnen liggen, minder dan 500 mm neerslag per jaar maar wél gemiddeld ruim 2.500 zonne-uren. De drie bergruggen die het dal als een natuurlijk amfitheater omsluiten, beschermen het gebied bovendien tegen té felle wind.

Ander pluspunt: de wijngaarden zijn hier nog relatief jong en er wordt volop geëxperimenteerd met diverse druivensoorten. Naast de klassieke variëteiten worden er nu ook steeds meer percelen internationale rassen aangeplant zoals cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, syrah en chardonnay. De minder 'edele' druivensoorten worden in toenemende mate vervangen door kwalitatievere variëteiten, altijd een positief signaal. Momenteel lanceren steeds meer bodegas eikgelagerde crianza's en sommige breiden dit al uit tot gran reserva-niveau. Tussen haakjes: een groot deel van de druiven uit dit gebied wordt ingeschakeld voor de mousserende cava's, met name door wereldberoemde wijnmakers zoals Miguel Torres uit het aangrenzende Penedès.

Een droge keel na deze inleiding? Laten we dat meteen wegspoelen door een gloednieuw gamma, datpas nu in de Belgische handel wordt gelanceerd. Het Belgische wijnbedrijf Benefolio (*) tekende injuni 2006 immers een akkoord waarbij de exclusieve exploitatierechten en de merknaam in zijnhanden kwamen: Castell de laComanda, appellatie Conca deBarberá. Op die manier kan men sindsdien zes producttypes uit deze Spaanse regio presenteren, twee mousserende cava's en vier stille wijnen, die naast Japan en Amerika ook in ons land worden verkocht. Een zestal waar we graag onze tanden en tong in zetten, de twee mousserende wijnen op kop. n

info Benefolio, Stationsstraat 21, 9300Aalst, tel.053/70.39.50, website: www.cava4you.com, e-mail: sales@cava4you.com.

Van de twee cava's is de Brut Reserva (10,65 euro) onze favoriet. Gemaakt van een fiftyfifty mix macabeo en parellada en met 18 maanden flessenverblijf toont deze schuimwijn een strogele kleur, een krachtige minibelletjesstroom en een neus van conferenceperen, witte perziken en kruiden. Plezierig in de mond, pittig, met wit fruit in het script en een lichte honingtoets in de afdronk. Méér dan correct en een potentiële concurrent van veel andere Catalaanse mousserende wijnen. DeBrut Rosé (11,40 euro) van zijn kant, 100% trepat-druiven, is meer rechttoe rechtaan, maar correct: geen zwoele, gesuikerde smaak, maar gekenmerkt door gedroogde rode vruchten en aalbesjes, mooi beendroog en voorzien van een vinnige pareling.

Eenvoudig aangenaam, maar wat kort van stof.

Ook de Blanco 2005 (7,01 euro) steunt op het geijkte druivenduet macabeo (80%) en parellada (20%), oogt intens strogeel en heeft een rijp karakter in neus en structuur. De wijn lijkt bij de smaakstart echter ouder dan zijn oogstjaar, met wittevruchtenjam, marsepein en coxappelen, maar eindigt toch citrusfris en pittig. Niet slecht, niet groots, correct.

Volgt het rode triumviraat. Onder het motto 'vrij en vrolijk' manifesteert zich de Tempranillo 2005 (7,13euro). Een drinkklare, fruitguitige fles met impressies van nog jonge krieken en kersen, zoethout, aalbesjes en veel souplesse. Fris, complexloos, absoluut koel te serveren en jong te drinken. De op papier beste rode is de Cabernet Sauvignon Reserva 2002 (11,63 euro), maar toch zijn we hier niet zo enthousiast over. Zijn twaalf maanden barriques plus twaalf maanden fles hebben deze wijn echter dodelijk vermoeid, wat resulteert in een ultralichte, geëvolueerde kleur, eik en aciditeit die armworstelen en een in se te eenvoudige, fruitzure en zelfs wat plantaardige smaak. Geef ons dan maar een glas van de Tempranillo Oaked 2004, die zijn 7,74 euro dubbel en dik waard blijkt. Vooral zijn leuke boeket (kokos, vanillestokjes, rode kers, kaneel, toasty eik) scoort, terwijl de mondvulling voldoende klein rood fruit bezit, gekonfijt qua karakter, plus een niet té zware eikfinale. Lekker conform het brave prijskaartje.

Conca de Barberá

* D.O.: Voorlopige toekenning in november 1985, definitieve promotie tot beschermde appellatie eind 1989.

* 6.000 ha wijngaarden, waarvan 90%effectief druivenproductief, waarvan circa twee derde met witte aanplant.

* Gemiddelde opbrengst: 70 hl/ha.

* Productie: 188.080 hl in 2005, 266.880 hl in 2004, doorgaans ruim boven de 220.000 hl perjaar.

* Wijngaarden gelegen opgemiddeld 350 à 600 meter hoogte.

* Belangrijkste druivenvariëteiten voor wit en de cava's: macabeo enparellada.

* Belangrijkste druivensoorten voor rood: garnacha, trepat, tempranillo.

* Aantal wijnhuizen: 18.

* Een paar andere namen van producenten om te onthouden: Bodegas Concavins, Cooperative Vinicola De Sarral, Catalana Limitada, La Xarmada Sociedad Cooperativa, Mas Foraster Comunidad De Bienes, Miguel Torres, Sans Español Antonio.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234