Dinsdag 13/04/2021

Wijn te duur in helft Belgische restaurants

Philippe Stuyck van wijnmagazine 'In vino veritas':

Meer dan de helft van de Belgische restaurants prijst de wijnen te duur. Vooral de huiswijnen blinken uit in hoge prijs. Dat blijkt uit cijfers van een peiling van wijnkenner Alain Bloeykens. De resultaten werden bekendgemaakt aan de vooravond van de opening van de wijnbeurs Megavino.

Door Stephen Rosé

Brussel l Andere wijnkenners en -restaurateurs zijn niet verbaasd. 'Ik had de cijfers zelfs erger verwacht', zegt Philippe Stuyck van het wijnmagazine In vino veritas. Horeca Vlaanderen schuift de zwartepiet door naar de hoge aankoopprijzen.

Wijnkenner en journalist Alain Bloeykens bestudeerde de wijnkaarten van 821 restaurants en vergeleek de gevraagde prijzen van de wijnen met de oorspronkelijke inkoopprijzen. Daaruit blijkt dat meer dan de helft van de Belgische restaurants veel te hoge prijzen hanteert.

Als aanvaardbare verkoopprijs beschouwde Bloeykens de inkoopprijs, vermenigvuldigd met drie. Maar meer dan 52 procent van de onderzochte restaurants rekent echter meer dan het driedubbele aan van de inkoopprijs. Sommigen zelfs het achtvoud, met een absolute uitschieter van een verzestienvoudigde inkoopprijs. Vooral bij de huiswijnen swingen de prijzen soms de pan uit. De consument weet met een huiswijn vaak niet wat hij te drinken krijgt en betaalt hiervoor gemiddeld vierenhalf keer de inkoopprijs.

Philippe Stuyck, hoofdredacteur van het wijnmagazine In vino veritas, is allesbehalve verbaasd. "Volgens mij zijn de cijfers nog erger. Ik had geschat dat slechts 5 procent een goede prijs-kwaliteitsverhouding heeft", zegt hij. "De meeste restauranthouders zijn alleen nog maar geïnteresseerd in wijn omwille van de winst die ze eruithalen. Dat wijn goed is voor 30 procent van hun opbrengst zegt genoeg zeker?"

Ook hij merkt geregeld in de praktijk op hoe duur sommige wijnen wel zijn. "Voor een fles waarvoor het restaurant 3 euro heeft betaald durven ze soms 20 euro te vragen. Of voor een fles van 2 euro vragen ze soms 4 euro per glas."

Opvallend aan de resultaten is dat het niet noodzakelijk de sterrenrestaurants zijn die de grootste winstmarges hanteren. Slechts de helft van hen rekent meer aan dan het drievoud. Verrassend genoeg zijn het vooral de goedkopere restaurants, in zes op de tien gevallen, die te veel winst nemen.

Maar er is ook goed nieuws. In wijnrestaurants en brasserieën betaalt de klant in één op de vijf gevallen slechts het dubbele de inkoopprijs. Geert Koolbrant van het Gentse wijnrestaurant Onder de Toren: "Wij werken niet met veelvouden, maar met vaste bedragen op de wijnprijzen en dat komt de klant veel goedkoper uit." Ook hij heeft weet van de dure prijzen. "De vorige eigenaar van het restaurant vroeg soms 70 euro voor een fles waar wij nu 40 euro voor vragen."

Ook Kenny Burssens van het Antwerpse wijnrestaurant InVINcible merkt de trend op. "Wij werken sowieso met duurdere wijnen en dan ligt de prijs ook iets hoger. Wij vragen het dubbele of het drievoud. Maar ik schrik als ik zie wat anderen soms durven te vragen."

De federatie voor horecaondernemingen, Horeca Vlaanderen, tracht intussen te nuanceren. "We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat de wijnverkopers de zwarte piet naar de sector doorschuiven, terwijl in eerste instantie al de aankoopprijs van de wijnen hoog ligt voor de restaurateurs", klinkt het in een persbericht. De meerprijs die door hen wordt aangerekend zou ook niet louter winstgevend zijn, maar dient ook om de extra service van het aanbieden van de wijn te waarborgen.

Voor een fles van 2 euro vragen ze soms 4 euro per glas

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234