Woensdag 26/01/2022

Wijn en web

Terwijl u massaal profiteerde van de mooie Indian summer, hingen wij voor ons computerscherm. Dolend en duikend in het worldwide web, met een neus voor (boeiende?) buitenlandse wijnsites.

www.wine-auction-gazette.com Een veelbelovende site van The Wine Auction Gazette, die naar eigen zeggen het internationale verzamelpunt is voor wijnepxerts, -verzamelaars, -handelaars en alle wijnamateurs met honger naar informatie over wijnveilingen, -prijzen en -oogstjaren. Gezien het toenemende succes - en de commerciële impact - van deze veilingmarkt komt deze site dus zeker niet ongelegen. In ieder geval: aan gebruikerssnelheid geen gebrek. De qua layout oersobere site - het lijkt wel alsof we per abuis bij een Britse bank zijn aanbeland - laadt zijn info vlug op en biedt naast een volledige Wine Auction Calender ook voor de niet-koopgeile amateur enkele lichtere bezoekpagina's. Zoals de toptien van de populairste wijnen op internationale veilingen. Wat had u gedacht? Op één Mouton Rotschild na, op nummer tien, gaat het om een hitparade die zelfs een leek zo had kunnen afschrijven uit het eerste het beste wijnboek: Petrus, Latour, Lafite, Margaux, Cheval Blanc, Yquem, Haut-Brion, Pichon Longueville Comtesse en La Mission-Haut-Brion.

In theorie kan je vanop deze hitparade doorklikken voor meer info, maar dan beland je bij een overzicht met centimetersdikke catalogi in print en hun bestelformulier. Het overkomt ons trouwens vaker: we zien de covers van de jaarboeken meer dan ons lief is.

Boeiender is dan wel de rubriek Readers to Readers Wine Bourse. Uiteraard bevat de site de gebruikelijke vintage-kaarten en hoogtepunten van recente veilingen, plus een aantal interessante verwijzingen naar wijnmagazines en andere -literatuur. Hoewel ik denk dat u niet meteen wil weten hoe u snel u belandt op de Kvarterskrogens Gastronomiska Länkar (Zweden) of op Vinens Verden (een Deense wijnsite). Kortom: ook al was u bezoeker 48.778, toch lijkt dit vooral een freakensite, als u werkelijk met enkele dikke flessen opgezadeld zit en dus wijn veeleer als belegging dan als plezier ziet. Geef dit adres zeker niet door aan uw netsurfende suikertantes of -ooms, want dan zouden ze zich waarschijnlijk kunnen bedenken en die 'oude kelderrommel' niet aan u nalaten.

www.Amivin.com

Een voorbeeld van een oerdegelijke, functionele en internationale wijnsite blijkt deze van Amivin, waar vlotjes online kan worden besteld uit een gamma van 4.202 wijnen. Amivin is een in maart 1999 op de markt verschenen volle e-commercedochter van Fine & Rare Wines Ltd., een van de internationaal bekendste wijnmakelaars uit Londen. Wat me vooral verraste is niet zozeer het zeer geschakeerde aanbod of de souplesse van de site, maar vooral het hoge servicegehalte. Eén voorbeeldje: alle wijnprijzen staan opgegeven in Britse pond, maar een eenvoudige klik op de omrekeningsbalk zorgt ervoor dat ze vijf seconden later allemaal in de u gekozen munt worden getoond. We deden de oefening voor de Belgische frank en kregen bedragen tot exact twee cijfers na de komma. Maar wie de pretentie heeft op een internationaal koperspubliek te mikken, moet deze service inderdaad verlenen. Ik begrijp alleen niet waarom niet meer on-lineverkopers dit voobeeld volgen. Hetzelfde argument geldt voor de transportkosten: hoeveel wijnhandelaren die on line gaan laten je eerst niet het water in de mond komen vooraleer ze je droogjesweg melden dat ze niet overzees leveren? Bij Amivin bevat de site echter een zogeheten Freight Calculator: gekneld tussen Barbados en Belize (twee ontwikkelingslanden) prijkt ook België, zodat we onmiddellijk kunnen berekenen wat onze bestelling moet kosten bij thuisbezorging. Het is door dit soort kneepjes dat e-commerce inderdaad kan aantikken.

Ook qua aanbod scoort Amivin trouwens meer dan behoorlijk. Interessant is de opdeling in enerzijds duurdere en zeldzame wijnen en anderzijds wijnen voor alledag. De courante wijnen worden netjes opgedeeld naar productielanden en bestrijken royaal zowel de Oude als de Nieuwe Wereld. Zo begint het lijstje Argentinië met een Mendoza Merlot voor 298,92 frank (tja, die calculator rekent wel heel secuur). De duurste courante wijnen schommelen tussen de 400 à 500 frank, wat me heel aanvaardbaar lijkt. Verderop in de site vindt u ook een heel pak extra diensten en garanties, zoals een Cellar Plan (mail een expert om een wijnkelder-op-maat samen te stellen) of eenWedding List Plan. Een site die er mag zijn, ook al oogt hij weinig dynamisch. Maar qua service en inhoud zijn er weinig binnenlandse sites die hier momenteel aan kunnen tippen.

www.winesociety.com

Om meteen de sfeer te kelderen: dit is de antipode van de Amivin. Deze site, die wordt geëxploiteerd door The Wine Society of the World, profileert zich wel als dé specialist inzake Rare Wines en Your Passport to Wine Treasures. Misschien een ideetje, dachten we, om nog snel over te kunnen gaan tot de aankoop van een sublieme millenniumfles waarmee u straks de gasten onder tafel kan bluffen? Of tot de aanschaf van een fles die doet vergeten welke rampen en conflicten deze 20ste eeuw wel heeft voortgebracht? Op het eerste gezicht valt het inderdaad mee. We kunnen wijnen naar keuze opsporen op oogstjaar, naam, prijscategorie, druivensoort en regio. Dit zoeken verloopt vlot en aanvaardbaar snel. De startpagina toont bovendien een tiental lokkertjes, zoals Two For Fun Wine Packages (twee wijnen uit de Dunn Vineyards voor '65 dollar), een pakket Chardonnay Thrice As Nice (80 dollar, met een meursault van Jobard, een Domaine Drouhin uit Oregon en Lokoya uit Napa), een Pinot-pakket of een Perfect Pauillac duo met een Lynch Bages '96 en een Château Les Forts de Latour '996 voor 115 dollar. Andere pakketjes zoals Rhône in Your Mouth (30 dollar, twee Liracs) catalogeer ik nu niet meteen onder 'zeldzame wijnen' maar allez, we slikken onze kritiek nog even in. Maar wie dan doorsurft naar de verkoopvoorwaarden van deze toch naar de internationale markt hengelende site, constateert dan dat er eigenlijk alleen in de VS wordt geleverd en vooral dan in Californië. Waarom dit de bezoeker niet onmiddellijk duidelijk wordt gemaakt, mag Joost weten. Als u toch eens op deze site belandt, surf dan niet meteen boos weg, maar grasduin eens in de rubriek 'Oude rariteiten'. De oudste fles die men hier in voorraad heeft is een Henriques & Henriques '800 Private Reserve (650 dollar), maar het zijn toch vooral de Château Lafite Rothschild '825 en Château d'Yquem '825 die de show stelen. Zo kan u de Lafite op uw millenniumfeesttafel toveren voor 'slechts' 15.340 dollar: ongetwijfeld een koopje!

www.winetech.com.

En we sluiten af met het nieuwste speeltje van wijnpaus Robert Parker, de man die via zijn nieuwsbrief The Wine Advocate soms in zijn dooie eentje doorslaggevend is voor prijs (én succes) van een domein of wijnmaker. De voorbije jaren sleutelde hij, samen met enkele softwareontwikkelaars van Wine Technologies, aan een kelderprogramma dat op hun site voorgesteld wordt, maar vooral tot in den treure bejubeld wordt. De cd-rom Robert Parker's Wine Advisor and Cellar Manager - die steunt op het gegevensbestand met duizenden commentaren en quoteringen, die Parker in zijn nieuwsbrief publiceerde - is nu aan versie 3.7 toe. Op deze site kan u zien wat er met deze software allemaal kan worden aangevangen: wie bijvoorbeeld een wijn koopt en zijn naam en prijs intikt, krijgt meteen het proefcommentaar van Parker. U komt ook te weten tegen welke prijs de fles op recente veilingen werd afgehamerd. De software bevat immers een zogeheten Wine Price File, waarin ruim 300 kleinhandels- en veilingcatalogi zijn verwerkt. U kan ook nagaan in welke ontwikkelingsfase de wijn zich (theoretisch) bevindt en dus hoe lang hij nog in de kelder dient te rijpen, althans volgens Parker & co. Voorts moet de Parker-software het vooral hebben van zijn virtuele voorstelling van de door u samengestelde kelder, plus van een hele serie wijngerelateerde verwijzingen naar relevante sites. Uiteraard bevat deze site voor de rest de gebruikelijke Parker-religie: verwijzingen om zijn talrijke boeken te bestellen en een korte biografie. Dat Robert Parker inderdaad in zijn vijftien jaar proeversarbeid bijna een heiligenstatus heeft bereikt, wordt nog maar eens bewezen door de teller op de startpagina: ik was bezoeker 80.635 op een site die uiteindelijk slechts handelt over een nevenproduct.

Als Parker of een pc dus ver van uw bed staat, vergeet u best deze site. Want u krijgt er een indigestie van. Tekening Ief Claessen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234