Maandag 24/01/2022

Wijding van homobisschop brengt anglicaans schisma nabij

Volgens aartsbisschop geneest scheur in zeventig miljoen man sterke kerk vanzelf

De anglicaanse kerk staat op het punt te scheuren. De ouden en modernen binnen de zeventig miljoen man sterke geloofsgemeenschap zijn grondig verdeeld over de aanstelling van de eerste openlijk homoseksuele bisschop. Dat gebeurde gisteren, met de inwijding van Gene Robinson. De aartsbisschop van Canterbury bedaarde dit weekend de gemoederen en zei geen scheuring binnen zijn kerk te verwachten.

Brussel

Eigen berichtgeving

Conservatieve bisschoppen hadden ermee gedreigd om uit de anglicaanse kerk te stappen als de Amerikaan Gene Robinson, die sinds vijftien jaar met een man samenwoont, tot bisschop gewijd zou worden. "Als de wijding doorgaat", zo hadden de 38 bisschoppen in een gezamenlijk standpunt gesteld, "hebben we een kritisch punt bereikt in de geschiedenis van de anglicaanse gemeenschap." Zelfs de nochtans progressieve aartsbisschop van Canterbury, de Welshman Rowan Williams, had op voorhand gemeld dat de benoeming voor de eenheid van de kerk beter niet had plaatsgevonden.

Ondanks protesten tijdens de inwijdingsmis gebeurde dat dus gisteren. De Amerikaanse kerk bleek de afgelopen weken en maanden immers niet bereid om in te binden en de aanstelling van Robinson ongedaan te maken. Eerder deden de Engelse bisschoppen dat wel met de benoeming van een homoseksuele hulpbisschop in Reading, nabij Londen. Robinson zei zelf over de controverse op de BBC: "Het zal niet lang meer duren voor andere denominaties het anglicaanse voorbeeld volgen en homo's en lesbiennes tot de hoogste ambten toelaten."

De aanstelling van Robinson betekent de facto een schisma binnen de anglicaanse kerk. Zijn aanstelling, en bijgevolg zijn morele gezag, zal immers niet in alle bisdommen worden erkend. In tegenstelling tot de katholieke kerk nemen de plaatselijke bisschoppen zelf de beslissing over welke richting ze met hun congregatie uit willen. De anglicaanse kerk is gedecentraliseerd: de bisschoppen zijn er evenwaardig, en niet onderworpen aan een centraal gezag zoals dat van Rome. De aartsbisschop van Canterbury, de progressieve Welshman Rowan Williams, heeft niet veel meer dan een protocollaire functie.

Zeventien van de achtendertig anglicaanse bisschoppen spraken zich al uit tegen de aanstelling van homo's binnen de kerk, omdat dat een afwijking van het ware geloof zou zijn. Vooral in Australië en Nigeria leeft het verzet tegen Robinsons aanstelling. Om hun verzet te onderstrepen trokken ze de voorbije maanden alle bijbelse registers open. "Wij zijn bijbelvaste christenen", zei de Nigeriaanse bisschop Peter Akinola. "We kunnen niet accepteren dat er dingen gebeuren die in strijd zijn met de bijbel." Een Australische bisschop noemde homo's "moderne Jezebels", naar de joodse koningin die vermoord werd als "afgodendienares".

De anglicaanse aartsbisschop Rowan Williams zei gisteren in een interview te geloven dat Robinsons aanstelling niet tot een heus schisma zal leiden. Maar de benoeming noemde hij wel een "riskante breuk met de orthodoxie". Hij gaf ook toe dat er een hemelsbreed verschil bestaat tussen de modernere kerken in het geïndustrialiseerde Westen en de conservatievere bisschoppen uit Afrika en Azië, maar denkt dat de verdeeldheid op termijn vanzelf verdwijnt. Velen menen dat het verzet tegen de homoseksuele bisschoppen ook een aanval is op de positie van Williams zelf: hij staat bekend als een progressief die de anglicaanse kerk aansluiting wil doen vinden bij de 21ste eeuw en gelooft daarvoor sterk in de oecumene. (FL)

'Het zal niet lang meer duren vooraleer andere religies het anglicaanse voorbeeld zullen volgen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234