Maandag 25/01/2021

Wijd verspreid tekort aan vitamine D verhoogt kankerrisico

'Vitamine D in een supplement zou opnieuw moeten worden ingevoerd'

Brussel/Glasgow

Eigen berichtgeving

Barbara Debusschere

Een aanzienlijk deel van de wereldbevolking heeft onvoldoende vitamine D in het lichaam. Dat kan niet alleen leiden tot rachitis, botbreuken en infecties, maar mogelijk ook tot bepaalde kankers, zo blijkt uit de eerste onderzoeksgegevens van de Leuvense topexpert en hoogleraar Roger Bouillon.

Hoewel vitamine D het meest gebruikte medicijn ter wereld is en hoewel we in het Westen het gevoel hebben dat we zowat van alles voldoende kunnen slikken in de vorm van preparaten, hebben de meesten van ons een vitamine D-tekort. Wereldwijd heeft minstens een miljard mensen zo'n tekort en in Europa is dat bij de helft van de inwoners of 255 miljoen mensen zo. Onder de 75-plussers is het twee op de drie en bij vrouwen van rond de vijftig is het een derde.

Ook bepaalde groepen jongeren hebben onvoldoende vitamine D. In de wintermaanden heeft soms tot 85 procent van de tienermeisjes een vitamine D-tekort.

Dat alles blijkt uit ruim tien jaar onderzoek naar de cruciale vitamine, die onder andere zorgt voor gezonde botten en die aangemaakt wordt door in de zon te zitten of door vette vis te eten.

Naast het overweldigende tekort wordt ook steeds duidelijker dat de resultaten van dat tekort ernstig kunnen zijn. Dat zegt topexpert Roger Bouillon (KU Leuven), die afgelopen weekend een lezing gaf over het onderwerp op een internationale conferentie van endocrinologen in Glasgow.

"Kanker is een mogelijk gevolg van de vitamine D-tekort. Uit de meest recente onderzoeken met proefdieren blijkt namelijk dat de dieren met een tekort vaker kanker ontwikkelen", zegt Bouillon vanuit Glasgow. "Muizen zijn uiteraard geen mensen, maar ook wat mensen betreft zijn er al aanwijzingen dat er een verband is met prostaat-, borst-en dikkedarmkanker. Daarnaast blijft zo'n tekort mee aan de oorzaak liggen van botbreuken, diabetes type één, infecties en onder andere tbc."

Hoewel de onderzoeken de indruk wekken dat er nu plots een wereldwijd tekort is opgedoken, is dat niet zo. Bouillon: "Vitamine D en zijn functies zijn een eeuw geleden ontdekt, en men is toen jonge kinderen levertraan beginnen geven om zo rachitis, waarbij de benen krom groeien, te voorkomen. Nu krijgen pasgeborenen dat systematisch, anders zou rachitis meteen weer opduiken. Maar het algemene tekort, daar leven we al veel langer mee en de toevoeging van vitamine D in een supplement zou opnieuw moeten worden ingevoerd. Mensen eten te weinig vette vis en zitten te weinig in de zon, de twee manieren om vitamine D aan te maken."

Risicogroepen zijn niet alleen jonge kinderen en ouderen, maar ook immigranten met een donkerdere huidskleur die in Noord- en West-Europa komen wonen. Bouillon: "Wij zijn in de loop van de evolutie blank geworden omdat we zo met een minimum aan zon vitamine D kunnen aanmaken, maar mensen met een donkerdere huid hebben daar nog altijd veel meer zon voor nodig. Bij de Bangladeshi in Groot-Britannië is het vitamine D-tekort bijvoorbeeld algemeen."

Toekomstige onderzoeken moeten uitwijzen of vitamine D toedienen bepaalde aandoeningen ook weer kan helpen wegwerken. Ondertussen adviseert Bouillon iedereen om meer vitamine D in te nemen. "Op zich kun je er niet te veel van nemen. Maar ik pleit wel voor supplementen, want meer in de zon zitten is in strijd met waarschuwingen voor gezondheidsrisico's door zonnestralen en meer mensen vette vis doen eten lijkt me ook niet realistisch. Velen vinden dat niet lekker."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234