Zondag 22/05/2022

'Wij zijn niet van plan iets terug te storten'

De Vlaams-Brabantse gouverneur eist de terugbetaling van de milieuheffing 1998 die de burgers van Wezembeek-Oppem betaalden. De gemeente krijgt daarmee een sanctie voor het niet-naleven van de rondzendbrief-Peeters. Burgemeester François Van Hoobrouck is boos en zegt niet te willen worden afgestraft voor een inbreuk op een circulaire die nog niet bekrachtigd is door de Raad van State.

Brussel

Van onze medewerkster

Katrien Bruyland

De gemeenteontvanger van de faciliteitengemeente Wezembeek-Oppem moet de inwoners van de gemeente voor 15 januari 2002 de milieuheffing voor het aanslagjaar 1998 terugstorten. Doet hij dat niet, dan belast de Vlaams-Brabantse gouverneur De Witte commissarissen met de uitvoering van de maatregel en dat op kosten van de gemeenteontvanger. Wezembeek-Oppem, of beter: de gemeenteontvanger, wordt daarmee afgestraft voor de verzending van de aanslagbiljetten voor de milieuheffing 1998. De rondzendbrief-Peeters uit 1997 van de hand van de toenmalige minister van Binnenlandse Aangelegenheden verplicht gemeentebesturen van faciliteitengemeenten bestuursdocumenten aan hun inwoners eerst in het Nederlands te sturen. Franstaligen die de tekst in hun taal willen ontvangen, moeten daarvoor bij de gemeente steeds een verzoek indienen. Wezembeek-Oppem en zijn Franstalige burgemeester legden de rondzendbrief naast zich neer en Franstalige inwoners kregen spontaan een document in het Frans toegestuurd. Daarenboven was het de burgemeester die de brieven verstuurde, terwijl dat wettelijk gezien de taak van de gemeenteontvanger is.

"Onwettig", zo oordeelde de Vlaamse overheid onder Peeters' opvolger Sauwens al eind '99. Eind 2000 haalde de bestendige deputatie de inkomsten gebonden aan de milieuheffing uit de begroting 1999 van Wezembeek-Oppem. Omdat de gemeente geen aanstalten maakt om het geld terug te storten, stuurt Sauwens begin 2001 een eerste waarschuwing. Burgemeester Van Hoobrouck, die een sanctie van meer dan 10 miljoen frank minderopbrengsten niet zag zitten, vroeg en kreeg toen een onderhoud met Sauwens.

"Wij hebben ons nooit neergelegd bij de eis om terugbetaling", aldus Van Hoobrouck. "En er was bijkomend overleg gepland. Toen Sauwens ontslag nam en opgevolgd werd door Van Grembergen nam ik aan dat hij het dossier zou opvolgen. Ik was verbaasd toen de gemeenteontvanger vrijdag zonder nieuwe besprekingen aangemaand werd die belastingen terug te betalen. Van Grembergen heeft de continuïteit in het dossier niet verzekerd. Met Sauwens was er tenminste overleg."

Van Hoobrouck, burgemeester op de lijst UF (Union Francophone, een coalitielijst van de Franstalige partijen PS, PRL, FDF en PSC) stelt nu dat hij niet anders kon dan burgers uit de Franstalige taalgroep in het Frans aan te schrijven, als hij ze wilde verplichten de belasting te betalen. "Die rondzendbrief is zwaar gecontesteerd", aldus de burgemeester. "Zolang er geen arrest is van de Raad van State zijn wij verplicht onze inwoners in de taal van hun keuze aan te schrijven. Anders zijn zij wettelijk niet verplicht die belasting te betalen."

En wat met die andere overtreding, waarbij Van Hoobrouck volgens de Vlaamse overheid buiten zijn boekje ging door de aanslagbiljetten op te sturen in afwezigheid van de gemeenteontvanger? Van Hoobrouck: "Die ontvanger was met vakantie en ik heb dus gehandeld vanuit mijn hoedanigheid als feitelijk ambtenaar. Volgens onze juristen is dat initiatief wettelijk in orde." De burgemeester wast intussen de handen in onschuld want officieel treft het gemeentebestuur blijkbaar geen schuld: "De brief is gericht aan de ontvanger en dus is het gemeentebestuur in deze zaak niet rechtstreeks betrokken." Anderzijds klinkt het strijdvaardig laconiek: "We zullen de ontvanger steunen in alle juridische acties die hij wenst te ondernemen tegen het feit dat de gouverneur hem financieel aansprakelijk wil stellen. Aangezien de ontvanger met vakantie was ten tijde dat de aanslagbiljetten verstuurd werden, draagt hij geen enkele verantwoordelijkheid."

François Van Hoobrouck: 'Van Grembergen heeft de continuïteit in het dossier niet verzekerd'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234