Maandag 24/01/2022

'Wij zijn niet de duistere band waar iedereen ons voor houdt'

Wanneer Roky Erickson zich begin jaren 80 afvroeg waarom die Creature With The Atom Brain zo vreemd deed, was er nog lang geen sprake van het gelijknamige Belgische viertal. Dertig jaar later liggen de kaarten helemaal anders.

Aldo Struyf, Jan Wygers, Michiel Van Cleuvenbergen en hun nieuwe drummer Jean-Philippe De Gheest lijken helemaal klaar om het succes en het lof dat ze met hun eerste twee platen en tours vergaarden te verzilveren.

De nieuwe plaat werd The Birds Fly Low gedoopt en daarop ziet de Antwerpse band zijn sound helemaal vervolmaakt tot wat NME de 'hardest rocking chill-out music' noemde. Maar Creature zou zichzelf niet zijn als ze het geheel hier en daar niet van een scherp hoekje zouden voorzien: blazers, Afrikaanse psyrock en Perzische funk in dit geval.

Momenteel zijn Struyf en co. op tour met Mark Lanegan en wie begin maart al het geluk had hen in Trix te treffen zag de band openen met het epische, tussen twee platen verloren gegane nummer 'The Funeral' om vervolgens vooral uit The Birds Fly Low te graaien. Struyf: "Het werd echt tijd om nieuwe songs te gaan spelen. 'Transylvania' hebben we zo vaak gespeeld dat de magie al eens kon verdwijnen en we waren heel gretig om met de plaat naar buiten te komen."

Aldo, je hebt altijd gezegd dat teksten slechts een fractie van de muziek uitmaken, maar het lijkt er hier op dat je er meer belang aan bent gaan hechten.

Struyf: "Ik hecht nog steeds veel meer belang aan de muziek dan aan de teksten. In het verleden waren die ofwel totaal absurd ofwel over de dingen des levens en nu misschien iets beeldrijker. Maar ik ben Bob Dylan niet, ik heb geen nieuws te vertellen en geen statement te maken. Het belangrijkste is dat de tekst klopt met de muziek."

Wygers: "Muziek moet ons op de eerste plaats raken en pas dan gaan we verder graven naar de betekenis van de song. Dat komt ook omdat we Belgen zijn, natuurlijk. Wanneer we in New York spelen zie je dat mensen echt proberen mee te gaan in het verhaal."

Nemen ze jullie het in de VS kwalijk dat de teksten lichtjes absurd en niet altijd grammaticaal correct zijn?

Struyf: "Integendeel. Net omdat het soms fout of raar klinkt, vinden ze de beeldspraak erg fris en exotisch. Ik zing bijvoorbeeld ook een stukje in het Frans en ik wilde een soort gevoel van kracht uiten maar kon op niks beter komen dan 'mumbah! (lacht). Niemand gaat begrijpen wat ik bedoel, maar het komt wel over. En da's het belangrijkste.

"Men lijkt het idee te hebben dat wij een heel duistere band zijn met sombere teksten, maar het tegendeel is waar. 'The Beauty Of The Rain' zegt iets als 'zonder regen groeien de bloemekes niet' en in 'Hit The Sky' zit een gevoel van pure triomf vervat. Het duistere Creature van de eerste The Snake EP's is al lang verder geëvolueerd."

Het meest voor de hand liggende voorbeeld van die evolutie zijn wel de welig tierende blazers op deze plaat. Ik kon mijn oren niet geloven!

Struyf: "Die zijn er gekomen door de muziek waar we de laatste tijd veel naar luisterden: Mulatu Astatke, Ennio Morricone en Afrikaanse funk. Maar op 'R-Frequencies' nemen we zelfs een loopje met de Sex Pistols en Dead Kennedys. The Birds Fly Low klinkt als de som van onze platencollectie."

Het imago van stonerband hebben jullie ondertussen weten af te schudden maar ik had nooit durven hopen dat de nieuwe plaat zou uitnodigen tot dansen.

Struyf: "En op de volgende plaat zal dat zelfs nog meer het geval zijn. Er zijn al duizenden singer-songwriters en nog meer bands die er gewoon op los beuken. Ik wil muziek maken om op te swingen."

Wygers: "Swingmuziek voor veertigplussers (lacht)."

Struyf: "Het leuke aan deze plaat is dat het groovier klinkt, en daardoor dus commerciëler. Of tenminste toegankelijker."

Ik onthoud vooral 'de volgende plaat', want er is toch even sprake van geweest dat dit de laatste zou worden?

Struyf: "Mja, toen we de plaat aan het maken waren brak Dave (Schroyen, de oorspronkelijke Creature drummer die eind vorig jaar de band verliet, PJS) zijn voet en viel alles plots wat uit mekaar. Op dat moment is daar misschien even sprake van geweest maar nu zien we weer dat alles uitstekend loopt en hebben we er dubbel zoveel goesting in."

Kan het er ook niet mee te maken hebben dat jullie altijd fors ondergewaardeerd zijn gebleven in België? In de VS en Engeland liet de pers zich altijd enorm lovend uit over jullie terwijl jullie hier de prefix 'zijproject van de mannen van Millionaire en Mauro & The Grooms' maar moeilijk konden kwijtspelen.

Struyf: "Ik ben daar eigenlijk heel weinig mee bezig. Maar ik merk wel dat wanneer we iets op Facebook posten de eerste twintig commentaren uit vijftien verschillende landen komen. En da's fantastisch natuurlijk. En de 'erkenning' in België, pfff. Neem nu de Melvins: die spelen ook niet in volgepakte AB's maar ze hebben in elk land hun duizend fans. En als we zoiets kunnen bereiken en die fans nog kunnen behouden ook, dan zijn we wat mij betreft geslaagd."

The Birds Fly Low is uit op Waste My Records.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234