Maandag 26/10/2020

Opinie

Wij zijn het enige land waar een werkloze tot het einde der tijden kan genieten van inspanningen van de werkende

Philippe De Backer.Beeld Photo News

Philippe De Backer (Open Vld) is staatssecretaris voor Bestrijding van Sociale Fraude. 

De lastenverlagingen van deze regering hebben ondernemer en consument aangemoedigd om te investeren. De economische groei zorgde sinds 2014 voor maar liefst 183.000 banen. Dat is goed nieuws. Meer mensen aan de slag betekent meer zelfredzaamheid, minder werkloosheidsuitgaven en meer productie van goederen en diensten.

Maar vandaag sputtert onze arbeidsmarkt. 52.000 vacatures staan open, 184.000 mensen zijn op zoek. Deze mismatch dreigt onze economische groei te fnuiken. Je zal maar een succesvol bedrijf hebben en willen uitbreiden. Of op zoek zijn naar een job, maar dat laatste duwtje in de rug missen. Ik zie drie werven om dit te verhelpen: beter matchen van job en talent, meer flexibiliteit en meer incentives.

De opleidingen van de VDAB linken talent onvoldoende met de noden op de arbeidsmarkt. Werklozen worden opgevolgd na enkele weken in plaats van dag één. Toegang tot een opleiding vrachtwagenchauffeur, een knelpuntberoep, duurt zes maanden. De 'check-the-boxmentaliteit' moet worden verlaten en verruild voor innovatieve instrumenten zoals de 'social impact bonds'. Private spelers slagen er beter in om het potentieel aanwezig in onze samenleving te activeren. Kijk maar naar MolenGeek, een tech-incubator in Molenbeek die erin slaagt jongeren warm te maken voor deze sector. Als Google afzakt naar Brussel om te kijken wat zij doen, waarom zou de VDAB dan niet een keer een kijkje gaan nemen?

Dezelfde knelpunten vind je terug bij Selor, het selectiebureau voor jobs bij de overheid. Maar als puntje bij paaltje komt, is het al te vaak weer de private markt die de geschikte profielen vindt. Ik stel me luidop de vraag waarom dat dan niet simpelweg de regel kan worden.

Witloof of tomaten

Flexibiliteit betekent mensen en bedrijven meer mogelijkheden geven om elkaar te vinden. Maak de honderd vrijwillige overuren goedkoper door de 'bruto = netto'-regel uit de horeca algemeen geldend te maken. Ken automatisch lastenverlagingen toe zoals de RSZ-korting in de horeca. Weg met de papierwinkel. Laat honderd dagen gelegenheidsarbeid toe voor alle land- en tuinbouwactiviteiten. Vandaag mag je meer werken als je witloof oogst dan als je tomaten plukt. Onvoorstelbaar. Help bedrijven snel in te spelen op extra productienoden zonder meerkosten en werknemers om meer te verdienen.

Incentives ruimen dan weer de hinderpalen om mensen aan te nemen of op zoek te gaan naar een job. De lastenverlagingen die deze regering heeft doorgevoerd, zijn daarvan het beste voorbeeld. Door de loonkosten op te blazen, doet de overheid elke ondernemer twee keer nadenken voor hij iemand aanneemt. Aan de andere kant zou het beperken van de werkloosheidsuitkering in de tijd een belangrijke stok achter de deur zijn. Wij zijn het enige land waar een werkloze tot het einde der tijden kan genieten van de inspanningen van de werkende. Maar ook het verhogen van de belastingvrije som per kind kan het kleine, maar broodnodige duwtje in de rug richting werk zijn. Het kan voor een alleenstaande ouder die de kosten van de kinderopvang niet kan dragen het verschil betekenen tussen werken en thuis blijven.

Dit zijn slechts enkele ideeën om de motor van onze arbeidsmarkt te doen aanslaan, zodat onze economische motor op toeren blijft draaien. Het is steeds opnieuw de keuze voor minder lasten en obstakels. Want wie vooruit wil in het leven, geven we alle kansen. Gewoon doen!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234