Zondag 05/12/2021

'Wij zijn geen voorstanders van een slachtpartij onder de joden'

Gesprek met Hassan Nasrallah, secretaris-generaal van de Hezbollah

Beiroet

Van onze verslaggever

Fabian Lefevere

Hezbollah staat op de VS-lijst van staatsgevaarlijke terroristen en wordt regelmatig aangevallen vanuit Washington. Dat 'de partij van God' evenwel nooit burgerdoelwitten in het vizier nam, levert ze in haar thuisland Libanon veel respect op, over de godsdienstgrenzen heen. Hezbollah is een belangrijke speler op de binnenlandse politieke markt geworden. 'Wat we doen, is juist en nodig', zegt de nummer één van de organisatie, Hassan Nasrallah, tijdens een ontmoeting met Belgische senatoren en De Morgen. 'We hebben nooit één burger vermoord.'

'Met de Israëlische invasie in 1982 is Hezbollah uit de steigers gekomen. Op buitenlandse steun moest Libanon immers niet rekenen: de Verenigde Naties deden helemaal niks en zelfs de Arabische staten zwegen als vermoord. Dus moesten de Libanezen wel zelf het land bevrijden. We vochten in die tijd met bescheiden middelen, met twee- of drieduizend strijders. Maar wat we deden en doen, is juist en nodig. Die morele verplichting hadden we omdat we de Israëli's ons land niet konden laten bezetten. Wie zich echter verzet, wordt dezer dagen meteen in het hoekje van terroristen geduwd door de Amerikanen, die volop een machtspolitiek voeren.

"Ik wil daaraan toevoegen dat al onze operaties op Libanees grondgebied zijn uitgevoerd. De Israëli's die we aanvallen zijn soldaten, met wie we in oorlog verkeren. We hebben nooit één burger vermoord, dat willen we ook niet. Als de Israëli's ons bombarderen doden ze vrouwen en kinderen. Het klopt dat we uit vergelding ook Israëlische nederzettingen hebben gebombardeerd, maar daarbij zijn zelden slachtoffers gevallen. Voor ons was dat een drukkingsmiddel, in een poging onze burgers te beschermen."

Heeft Israël volgens u bestaansrecht?

"Voor 1948 was er geen sprake van zoiets als Israël. Moslims en joden leefden in vrede. Toen hebben de joden de moslims verdreven, hun staat kwam er ten koste van de anderen. En dat erken ik niet. De enige oplossing is de oprichting van een Palestijnse staat over het hele territorium. En daar kunnen moslims, joden en christenen perfect samenleven, niet in een islamitisch regime maar binnen een democratische staat, zo u wil. Ik steun de democratie, alleen wil de ironie dat de meest ondemocratische Arabische staten gesteund worden door de Amerikanen. Van mij mogen de Palestijnen alvast doen wat ze willen, zelfs een marxistische staat oprichten. Maar Palestina is voor de Palestijnen. Al heb ik nooit gezegd dat wij de joden in zee willen drijven. We zijn geen voorstanders van een slachtpartij onder joden. Wat in het verleden gebeurd is, is niet onze fout."

Hoe staat u tegenover de aanslagen op burgers in Israël door groepen als Hamas of Islamitische Jihad?

"Zij zijn verzetsbewegingen, die net als wij vechten om hun land te bevrijden. De Palestijnen worden bezet en internationaal leeft de hoop dat hun zaak op termijn vergeten zal worden, dat de Palestijnen zelf het verzet beu zullen worden. Maar Arafat heeft nooit ingezien dat hij bij het afsluiten van de Oslo-akkoorden twee derde van zijn land weggaf. Voor de Palestijnen is de enige optie dat te verwerpen. Nu worden er Palestijnse burgers vermoord en niemand helpt de Palestijnen, ook al hebben ze daar expliciet om gevraagd."

Maar bij aanslagen op pakweg dancings worden burgers gedood, onschuldige mannen, vrouwen en kinderen?

"Zolang dit strookt met het principe van de wettige zelfverdediging, keur ik dit niet af. Er is geen andere keus. Vergelijk het met de eigenaar van een mooie villa met een klein kamertje en een hondenhok. Stel: u wordt uit uw huis gedreven en die man laat zijn familie intrekken. U geeft toe in dat kleine kamertje te willen wonen, maar toch wil hij u in het hondenhok. Dat is de situatie van de Palestijnen. De staat Israël is een realiteit. Maar het is niet omdat je je bezondigt aan diefstal en verkrachting dat je in een rechtvaardige realiteit belandt. En nu worden de slachtoffers terroristen genoemd, de onderdrukkers democraten."

Wat brengt de toekomst voor Hezbollah na de Israëlische terugtrekking in 2000? De uitbouw van de politieke vleugel of meer gewapend verzet?

"Een politieke partij is wat we nu al zijn. We hebben mensen in het parlement, in de gemeentebesturen en in de vakbonden. Maar tegelijkertijd blijven we toegewijd aan de bevrijding van ons land. We zullen blijven strijden tot de laatste vierkante centimeter bevrijd is."

'De slachtoffers worden terroristen genoemd, de onderdrukkers democraten'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234