Zondag 04/12/2022

'Wij zijn de toekomst en de toekomst is nu'

Een jaar lang hebben de zevenhonderd jongeren van het Scholierenparlement debatten gehouden over de thema's drugs en milieu. Afgelopen vrijdag trokken ze met hun resoluties naar de Kamer, de Senaat en het Vlaams Parlement. Vandaag krijgen ze in De Morgen een plaats om de resultaten van het Scholierenparlement en hun bevindingen in de politieke wereld op een rij te zetten. Een wereld vol kritische vragen, Mexican waves in het parlement en een clown van de dag.

Brussel

Van onze verslaggevers

Wim, Lieselotte, Kristof, Karen

De wereld jongerenwijs maken door jongeren wereldwijs te maken. Dat is een van de lijfspreuken van Globelink, een Vlaamse jeugddienst die jongeren in contact wil brengen met mondiale thema's. Bij Globelink leven vier hoofdgedachten: jongeren, inspraak en participatie, duurzame ontwikkeling en mondiale vorming. Een van hun paradepaardjes is het Scholierenparlement, een groots rollenspel dat al 28 jaar plaatsvindt. Elk jaar kruipt een zevenhonderdtal scholieren in de huid van een natie of een organisatie. Zo discussiëren ze, vanuit hun rol, over maatschappelijke thema's zoals drugs, milieu, vluchtelingen, internationale veiligheid en cultuur. Dat jaar concentreren ze zich op drugs en milieu.

Tijdens dat jaar worden verschillende aspecten van deze jaarthema's behandeld in de zittingen. Moties, amendementen, veel discussie en stemmen horen hier steevast bij, zodat het hele rollenspel een leerschool wordt in politieke besluitvorming en democratie.

Je een jaar lang verdiepen in een thema levert ook concrete resultaten op. Op het einde van het werkjaar stappen de jongeren immers uit hun rol en geven ze hun eigen kijk op de jaarthema's. Met de opgedane kennis stellen ze dan een slottekst samen die ze voorleggen aan politici en experts. Eerst op een lokale slotzitting in het plaatselijke gemeentehuis. Uiteindelijk trekken ze naar de verschillende parlementen (Kamer, Senaat en Vlaams Parlement). De bedoeling van deze overkoepelende slotzitting is een stem te geven aan de jongeren en de opvolging van de resultaten te verzekeren.

Tijdens die parlementaire bezoeken gaan de jongeren het debat aan met de politici en leggen de resultaten ervan voor aan de beleidsmakers en de media. Aan hen om de voorstellen mee te nemen, inspraak van jongeren ernstig te nemen en enkele voorstellen om te zetten in daadwerkelijke maatregelen.

Die dag was afgelopen vrijdag en dat de jongeren het meenden met hun resoluties was al gauw duidelijk. "Alles kan anders, alles kan beter", was de stelling van Eef De Houwer van het Scholierenparlement uit de Noorderkempen tijdens de slotzitting. Waarmee ze aanduidde dat de opvolging van de slotresolutie rond de thema's 'Ecologische Voetafdruk' en 'Drugs' een noodzaak is. Een aantal politici was het daar zeker mee eens. Maar of deze opvolging een feit zal worden, wordt door vele jongeren betwijfeld. Hoe dan ook, op de overkoepelende slotzitting van het Scholierenparlement konden ze hun mening kwijt.

Commissiezittingen, plenaire zittingen en selectiecommissies waren hiervoor de ideale momenten, omdat jongeren en politici hier vrij met elkaar konden debatteren. In het begin liepen die gesprekken wat stroef en werd er vooral geluisterd naar de politici. Toen het ijs gebroken was, ontstond er plaats voor open discussies en werd er niet geaarzeld om tegen de mening van een expert in te gaan.

Er hing duidelijk een ontspannen sfeer in het centrum van de politiek. Wanneer iemand een opmerking maakte, werd deze vaak op applaus onthaald, tot zelfs een Mexican wave in de Kamer van Volksvertegenwoordigers toe. Iets rustiger ging het eraan toe in het Vlaams Parlement bij de behandeling van het thema ecologie. Het imponerende decor van het parlement had hier ongetwijfeld iets mee te maken.

Wat andere gastheren-voorzitters niet nodig achtten, deed kamervoorzitter Herman De Croo (VLD) wel: hij deed de werking van de parlementen uit de doeken. De Croo ging evenwel niet in op de resoluties, maar maakte er een spelletje van door de jongeren te laten stemmen over thema's die vandaag niet aan de orde waren, zoals migrantenstemrecht en stemrecht/stemplicht. "De clown van de dag", spotte een jongere. De meeste jongeren hadden er duidelijk geen problemen mee om kritische vragen te stellen aan de politici. Hiertoe kregen ze een uitgesproken kans bij de tooggesprekken tijdens het middagmoment in het Warandepark. Politici werden rechtstreeks bestookt met vragen en kritiek omtrent milieu, drugs en politiehervorming. Chokri Mahassine (SP.A) werd zelfs gevraagd waarom de kaartjes van Pukkelpop zo duur zijn. Op die manier werd het gevoel gewekt dat de afstand tussen politici en jongeren werd verkleind. Volgens een aantal jongeren zijn zij de toekomst en is de toekomst nu. Er zijn weinig jongeren die zich herkennen in het huidige beleid en dus moet het beleid inzake drugs en milieu drastisch veranderen. Drie politici - Isabel Vertriest (Agalev), Marino Keulen (VLD) en Trees Merckx (CD&V) - volgen de luide kreet van de jongeren en zijn zelfs bereid om de resolutietekst als verzoekschrift in te dienen. De jongeren krijgen hierdoor een kans om zich te verdedigen in het Vlaams Parlement, Kamer en Senaat. "Bij de jongeren is er nu al meer realisme dan idealisme, dat zegt voldoende, niet?", aldus Jan Op De Locht van Globelink. De voorstellen waren inderdaad overwogen, jongeren wisten waarover ze spraken. Het idealisme dat vaak aan jongeren wordt toegeschreven, was ver te zoeken. Redelijkheid en waarnemende observaties maakten de jongeren "wereldbewust". "Repressie is nooit de oplossing, preventie wel en die ligt nog altijd bij de jongeren zelf", aldus Leen Simonne (Agalev). De dag werd algemeen positief beoordeeld, en niet alleen omdat de jongeren niet naar school moesten. Wat ze door heel het jaar in hun Scholierenparlement hebben geleerd, konden ze hier nog eens extra naar voor brengen ten opzichte van politici, maar vooral ook van andere jongeren.

'Alles kan anders, alles kan beter'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234