Woensdag 19/01/2022

Wij willen de wereld veroveren

De meeste hotels in het noordoosten van Londen zaten vorige week zaterdag vol voor de finale van de Masters, het officieuze wereldkampioenschap tennis, maar ook om andere redenen. Velen zijn naar Londen gereisd voor de Islamic Revival Conference 2010 in het Water Lily Center in de wijk Tower Hamlets. Daar zullen ze toegesproken worden door haatpredikers als Anjem Choudary, de stichter en bezieler van de verboden organisaties Al-Muhajiroun en Islam4UK. Of door Abu Izzadeen, tot vier jaar veroordeeld voor het inzamelen van geld voor terroristen. En ook door Abu Imran, het boegbeeld van Sharia4Belgium.

De organisatie liet voor het eerst van zich horen toen ze op 2 april een lezing van Benno Barnard verstoorde aan de Universiteit Antwerpen. Abu Imran - zijn echte naam is Fouad Belkacem - werd in 2002, 2004 en 2007 veroordeeld voor inbraak en weerspannigheid. Als aanhanger van de sharia is hij nu een hevig pleitbezorger van strenge lijfstraffen tegen diefstal. Na de Britse ban op Islam4UK in januari van dit jaar kwam Belkacem in contact met Choudary. Onder diens impuls werd Sharia4Belgium gelanceerd.

ARRESTATIES IN ANTWERPEN

In een vorig leven was Anjem Choudary advocaat. Tijdens zijn rechtenstudies heette hij Andy, bouwde hij een reputatie op als womanizer en gebruiker van cider, cannabis en lsd. “Ik heb niets meer te maken met de man die ik toen was”, zegt hij. “Alle vragen over die periode zijn totaal irrelevant. Ik ben 43 nu, mijn rechtenstudies liggen twintig jaar achter me. Ik ben nu wel perfect geplaatst om de wet van Allah te vergelijken met die van het Westen. En er is geen twijfel mogelijk: jullie zijn decadent.”

Choudary geldt in Groot-Brittannië als de woordvoerder van de extremistische islam. “Ik zag het licht toen ik twintig jaar geleden sjeik Omar Bakri Muhammad ontmoette”, zegt hij. “Dankzij hem besefte ik begin de jaren negentig dat de islam antwoorden heeft op alle vragen.” Hij richtte samen met Bakri de islamistische organisatie Al-Muhajiroun op. Na 9/11 organiseerden ze het congres The Magnificent 19, waarop ze de lof zongen van de daders van de aanslagen. In 2004 werd Al-Muhajiroun door de Britse overheid verboden, een jaar later werd Bakri het land uit gezet.

“De sjeik leeft nu in Libanon”, zegt Choudary. “Zijn speech zal vanavond doorgestraald worden via een internetverbinding.”

Onder impuls van Choudary herrees Al-Muhajiroun in 2009 uit zijn as onder de nieuwe naam Islam4UK. De organisatie haalde de wereldpers met protestacties tegen het geplande bezoek van Geert Wilders aan Groot-Brittannië. Begin dit jaar werd ook Islam4UK door de Britse overheid verboden.

“Ik ben lid van de sekte Ahlus Sunnah wal Jamaah en geef nu les in de shariawetgeving”, zegt Choudary. “Abu Imran van Sharia4Belgium is lid van dezelfde sekte. Hij zal er vanavond jammer genoeg niet bij zijn. Naar aanleiding van de arrestatie in Antwerpen van drie leden van zijn organisatie vond hij het verstandiger om thuis te blijven. Hij probeert de vrijlating van zijn broeders te bewerkstelligen.”

Ahlus Sunnah wal Jamaah (ASWJ) werd in 2005 door Choudary uit de grond gestampt. ASWJ geldt als de ondergrondse voortzetting van Al-Muhajiroun. De organisatie is via een gesloten forum actief op het internet. “De leden van Sharia4Belgium zijn onze innige, sterke broeders”, zegt Choudary. “Wij vormen één grote moslimbroederschap en houden van elkaar. Wij werken zeer nauw met hen samen. Als ik naar België reis, sta ik aan hun zijde. Want Sharia4Belgium omarmt de sharia en wil uw land bevrijden.”

Zaterdagmiddag. De organisatoren van Islamic Revival 2010 mailen en bellen de wereld rond om hun broeders te laten weten dat het congres die avond niet zal plaatsvinden. “De uitbaters van het Water Lily Center willen ons niet ontvangen en zijn gezwicht voor de druk van premier David Cameron en de politie”, zegt Anjem Choudary. “Cameron is nog veel erger dan Brown of Blair. De Britse regering is in oorlog met de moslims. Haar troepen bezetten onze landen overzee en doden onschuldige mannen, vrouwen en kinderen. Wie het in Groot-Brittannië aandurft om terrorisme te verheerlijken, belandt in de rechtbank. De regering heeft de mond vol over vrijheid van meningsuiting, over alle vrijheden waarvan de moslims in dit land zogezegd kunnen genieten, en ze wil die vrijheid ook opleggen in onze landen. Is het dan niet bizar dat ze mensen in hun eigen achtertuin verbiedt hun mening te verkondigen? Vele moslims zijn naar Londen afgereisd. Als dit congres had plaatsgevonden, had het een impact gehad op miljoenen over de hele wereld.”

OP NAAR DE SHOARMA KING

Zaterdagavond, half elf. Choudary en zijn geestesgenoot Abu Izzadeen wandelen de Shoarma King in Leyton in Oost-Londen binnen. In hun kielzog volgt een bebaarde en flink uit de kluiten gewassen bodyguard. Ze installeren zich in de donkerste hoek van het restaurant. Tot vorige maand zat Izzadeen in de cel. “Mijn misdaad was dat ik in 2006 tijdens een speech van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken John Reid opmerkingen maakte over de aanval op de Iraakse stad Fallujah. Ik riep dat de Irakezen handelden uit wettige zelfverdediging. Ik werd veroordeeld tot vier jaar cel.”

Toen moslimprediker Abu Izzadeen nog als elektricien werkte, heette hij Trevor Brooks. Vanavond had ook hij een speech moeten geven op Islamic Revival 2010. De jury van het Kingston Crown Court veroordeelde hem op 17 april 2008 niet voor het verstoren van een speech, maar voor het inzamelen van geld voor terroristische activiteiten en het aanzetten tot terrorisme. Izzadeen haalt de schouders op. “De grootste terroristen van deze wereld zijn de Amerikaanse regering”, zegt hij. “Hoeveel mensen zijn er gestorven bij 9/11? Drieduizend. Hoeveel op 7 juli 2005 in Londen? 52. Hoeveel in Afghanistan? Laten we alsjeblief geen 50 Britten of 3.000 Amerikanen vergelijken met de honderdduizenden die elke dag in Irak en Afghanistan gedood worden.”

Anjem Choudary: “Zoek de definitie van terrorisme op in het woordenboek. U zult zien dat het omschreven wordt als het gebruik van geweld tegen een gemeenschap voor politieke doeleinden. Dat is exact waar de Britse en Amerikaanse troepen zich aan bezondigen. De ‘terroristen’ die ze nu bestrijden, werden vrijheidsstrijders genoemd ten tijde van Saddam of de oorlog tegen de Russen. De Amerikanen en Britten misbruiken het woord terrorisme en zetten zo de moslims in een verdomhoek. Je kunt wat de Amerikanen en Britten aanrichten in Irak en Afghanistan niet gelijkstellen met mensen die in opstand komen tegen al dat onrecht.”

Izzadeen: “Dertig jaar geleden zat Nelson Mandela opgesloten als terrorist. Nu vindt iedereen hem een wijze, internationale staatsman.”

Verdient Osama bin Laden ook de titel van staatsman?

Izzadeen: “Hij wordt onze Nelson Mandela (lacht)”

Choudary: “Sjeik Osama bin Laden is het hoofd van de islamitische strijd, of u dat nu leuk vindt of niet. Hij is degene die het heft in handen neemt en de massa’s leidt naar de bevrijding. Er zijn twee grote machten in de wereld. De ene wordt geleid door Barack Obama, die ervan uit gaat dat de soevereiniteit de mens toebehoort. De andere wordt geleid door sjeik Osama bin Laden, die ervan overtuigd is dat de soevereiniteit God toebehoort. In het midden zit er niemand. George Bush zei het al: ‘Ofwel ben je voor ons, ofwel voor de terroristen.’ (grijnst)”

U bent in oorlog met ons?

Choudary: “Natuurlijk. De oorlog wordt op elk niveau gevoerd. Niet alleen in de vlaktes van Irak en de bergen van Afghanistan, maar ook op intellectueel vlak: de islam tegen de liberale democratie. Op elk niveau woedt er een conflict tussen waarheid en leugen. De waarheid is de islam, die vecht tegen de duistere krachten van de ongelovigen. Het is dan ook niet meer dan normaal dat er af en toe doden vallen.

“Wat we nu zien, is de totale ondergang van democratie en vrijheid. In uw democratie is alles gebaseerd op de verlangens en de wensen van de burgers. Dat is totaal tegengesteld aan de wil van God. Want Allah covert elk aspect van het menselijke leven. De islam toont niet alleen dé weg voor onze relaties met onze vrouwen, of de manier waarop we met onze kinderen omgaan, maar ook voor de economie. De enige mogelijke manier van leven is de sharia. Sharia wil zeggen dat elk onderdeel van ons leven geworteld is in de goddelijke wet. Onder de sharia heeft God het eerste en het laatste woord. De mens is er alleen maar om de goddelijke wet op te leggen, niet om te beslissen wat de wet inhoudt. De wet van God is terug te vinden in de Koran en in het voorbeeld van onze profeet Mohammed.”

U wil de sharia opleggen met geweld?

Choudary: “Er zijn vier manieren waarop de sharia ingevoerd kan worden in een land als België. De eerste is dat alle Belgen de islam omarmen. Dan leggen ze zichzelf de sharia op. De tweede manier is dat België geannexeerd wordt door een land dat de sharia al ingevoerd heeft. Door geweld, dus. Soms is geweld nodig om mensen naar de juiste weg te leiden. De derde manier is zoals nu in Afghanistan gebeurt: moslims nemen tijdens een oorlog de macht in handen en implementeren de sharia. De vierde manier is dat een groep in de samenleving een staatsgreep pleegt en de macht in handen geeft van de moslims.

“Ik gebruik het zwaard van de tong om mensen te overtuigen. We leven op hoop, want de islam waait over Europa als een tsunami. In sommige wijken van Antwerpen en Brussel bestaat de bevolking voor 40 procent uit moslims. De islambevolking is er groter dan in Britse steden als Bradford. We naderen met rasse schreden het point of no return.”

Welke rol speelt Sharia4Belgium?

Choudary: “Ook al staan er niet massaal veel mensen in de frontlijn, toch is hun impact fenomenaal. Toen ze de lezing van Benno Barnard verstoorden, werden ze de talk of the town. Er zijn wetsvoorstellen ingediend om hen het zwijgen op te leggen. Zij hebben heel België in beroering gebracht. Sharia4Belgium krijgt steunbetuigingen uit Jordanië, Amerika, het Midden-Oosten. Wij zullen altijd aan hun zijde staan. We roepen hen zelfs op om nog meer te doen: om de moslims in België in opstand te doen komen zodat de sharia er geïnstalleerd kan worden.

“Ik engageer me in een ideologische en politieke strijd. Die is veel krachtiger dan wapens. Als je een mens kunt veranderen, zijn hart en zijn verstand kunt beïnvloeden, kan hij een leger leiden. Wapens en kogels doden mensen, maar als het er op aan komt, moet je hun harten en geesten veroveren. Moslims die geboren en getogen zijn in Engeland en België hebben sowieso niets te vrezen. Wij richten onze pijlen niet op de mensen van onze eigen gemeenschap.

“Wij nodigen de anderen uit om zich te bekeren tot de islam. Onze belangrijkste oorlog met u is er een van woorden. De grootste bom die wij hebben, is ons geloof dat alleen Allah het waard is om aanbeden te worden. Dat is onze zwaarste, meest explosieve bom. Het was die bom die het hele Arabische schiereiland deed daveren, die het hele Perzische en Romeinse Rijk veroverde. Ons geloof is veel krachtiger dan om het even welke bom die de Britten of Amerikanen op onze landen droppen, of dan om het even welke bom die wij tegen jullie kunnen gebruiken. Wij willen de hele wereld veroveren. Dat is ook de wil van de profeet. Ongelovigen zullen in de islamstaat leven onder de sharia, met hun eigen kerken, synagogen en tempels, maar in de publieke arena zullen ze de wet van Allah moeten gehoorzamen.”

Izzadeen: “Alleen voor praktiserende homoseksuelen, pedofielen, verkrachters en moordenaars zal er geen plaats zijn. Zij krijgen de doodstraf.”

Stuurt u jonge Britse moslims naar Irak of Afghanistan?

Choudary: “U en uw regering sturen mensen naar Irak en Afghanistan. Net als de Britse regering. En ze doden elke dag. Wij sturen mensen naar madrassa’s, waar ze de islam bestuderen en anderen onderwijzen hoe ze zich tegen het regime kunnen keren door de islam te omarmen. Er is geen enkel bewijs dat wij mensen naar de gewapende strijd gestuurd hebben.”

Een van de aanklachten tegen de gearresteerden van Sharia4Belgium is dat ze het terrorisme financieren.

Choudary: “Volgens de islam zijn die mensen onschuldig. Volgens uw gerechtshoven zijn ze onschuldig tot bewezen is dat ze moslim zijn. Elke rechter of jury zal hen beschouwen als leden of aanhangers van Al Qaida. Ze zullen veroordeeld worden, want de rechters zijn bevooroordeeld, net als uw regering. Hoe kunnen onze broeders ooit een eerlijk proces krijgen?”

Izzadeen: “En wat dan nog als ze mensen naar Afghanistan gestuurd zouden hebben? Of ze het nu gedaan hebben of niet, de coalitietroepen verliezen toch.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234