Vrijdag 03/02/2023

'Wij waren vrij normaal, Kim niet'

Met zijn jongere broer Tim (22) bouwde hij als kind kampen en zijn zus Lynn (18) leerde hij schoenveters strikken. Maar tegen de tijd dat Kim verhuisde, was het duidelijk dat ze geen normale broer hadden. 'Hij gaf een hand en zei tot nooit meer.'

Op de dag van het drama in Fabeltjesland was Tim De Gelder gaan solliciteren als kinderoppas voor de CM. Hij kreeg die dag zijn contract en in het weekend kreeg hij al een telefoontje voor een opdracht. "Ik vertelde toen dat Kim De Gelder mijn broer is. Ze zouden het bespreken. Enkele dagen later heb ik mijn ontslag gekregen", vertelde Tim De Gelder over het leven als broer van. Hij probeerde nog enkele keren om als zorgassistent te werken, maar werd telkens geweigerd. "In het uitzendbureau hebben ze me dat eens vlakaf gezegd: dat mijn naam voor hen geen probleem was. Maar dat de klanten dat niet wilden. Zeven maand later had ik nog geen werk." Vandaag werkt Tim De Gelder noodgedwongen halftijds overdag en halftijds 's nachts. "Ik ben altijd op de baan en doe in caféspelen. Niet gemakkelijk: want in cafés gaan de gesprekken snel over mijn broer. Maar ik moet ook vooruit."

Tim De Gelder beklemtoonde meerdere keren dat hij de enige is van het gezin die niet staat te springen om zijn broer Kim te bezoeken. "Ik ben opgeleid als kinderverzorger en heb zelf een dochtertje. Dat is heel confronterend. Het is nu al zeker twee maanden geleden dat ik Kim nog bezocht. Dat is ook niet gemakkelijk. Op een dag beweerde hij dat hij een zekere Walter was. Het praten gaat moeilijk. Over de feiten praat ik ook niet met hem. Hij zou toch maar dichtklappen." Moeder Katia D'Haese verklapte gisteren dat Tim De Gelder door alle problemen zijn naam wil veranderen. Want naast de moeilijkheden op de arbeidsmarkt moest Tim De Gelder ook hemel en aarde bewegen om een huis te kunnen huren met die naam.

Ook zijn zus Lynn De Gelder maakt gelijkaardige toestanden mee. Op school haalde ze grootste onderscheiding in de eerste module van haar opleiding verpleegkunde. Maar de school raadde haar af te starten met de tweede module. "Omdat ik stage moet lopen crèches en rusthuizen. Ze vinden dat vervelend met mijn naam. Ik vind dat erg." Lynn De Gelder zei dat thuis alles anders was als Kim er niet was. "Met Kim thuis was de sfeer heel gespannen. Hij brak mama vaak af. Toen Kim ziek geworden is, trok hij zich terug. Hij bleef wel altijd vriendelijk. Hij hielp me ook met mijn taken. Kim was ook nooit opvliegend of agressief." Toen ze 's nachts in het donker naar het toilet ging, botste ze al eens op Kim die rond doolde op de gang.

Toch zei ze dat ze maar één keer echt schrik had van haar broer. "Toen Kim verhuisd was, was ik aan het schaatsen op de vijver thuis. Ineens zag ik Kim aan de overkant van de straat staan kijken. Ik had die angstaanjagende blik nog nooit gezien. Ik ben toen naar onze grootouders gevlucht."

Tim De Gelder noemde zijn broer elke dag anders. "Soms liep Kim huppelend door de woonkamer. Andere dagen zei hij vier of vijf dagen geen woord. Maar ineens stond hij dan aan mijn bed. Zomaar. Op andere keren praatten we ook 's nachts. Vlak voor hij verhuisde hebben we nog twee of drie uur gebabbeld. Over dat we toch een schone jeugd hadden gehad. Ik heb Kim ook meerdere keren gevraagd waarom hij soms zo nors deed tegenover onze ouders. Hij zei dat ze hem te veel bemoederden."

Tim De Gelder zei gisteren dat zijn ouders Kim moeilijk konden straffen. "Wat moesten ze doen? Zeggen dat Kim niet mocht uitgaan? Hij ging nooit weg. Of zeggen dat hij naar zijn kamer moest? Hij sloot zich altijd op op zijn kamer. Lynn en ik waren vrij normaal. Kim niet."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234