Zondag 24/01/2021

'Wij vragen niet meer, wij eisen'

De Franse regering heeft onder druk van groeiend protest noodhulp toegezegd aan langdurig werklozen, maar hun bewegingen zetten de bezetting van uitkeringskantoren voort. 'We gaan door tot iedereen een bestaansminimum heeft', zegt Yvan Lucca van de Franse werklozenorganisatie AC!, Agir ensemble contre le chômage, die woensdag in Parijs gaat demonstreren.

Waarom organiseren jullie nu deze protesten? De werkloosheid is sinds november voor het eerst onder de 12,5 pct. gedoken en blijft voorzichtig dalen. De regering heeft een jongerenbanenplan waarbij honderdduizenden banen zullen worden gecreëerd en voert arbeidsherverdeling in door de werkweek te verkorten.

"Het klopt dat de werkloosheid officieel is gedaald, maar 0,4 procent is voor ons een belachelijk cijfer. Als werklozen kijken we gewoon om ons heen. We leven in een duale maatschappij, waarin voldoende wordt geproduceerd maar de rijkdom niet is verdeeld. We stellen vast dat steeds meer mensen uitgesloten worden, want wie een jaar werkloos is verliest het recht op een uitkering. Dat is momenteel zowat een derde van alle werklozen. Daarbij komen de jongeren onder de vijfentwintig, die geen recht op een uitkering hebben. Op dit ogenblik hebben zeshonderdduizend van hen geen enkel inkomen. Ze moeten vechten om elke dag eten te hebben. Het banenplan dat voor hen is bestemd, is onvoldoende. In het Gironde-departement waren er vijfhonderd banen voor 7.500 kandidaten, en in heel Frankrijk zijn er dergelijke toestanden. Naast de werklozen leven bovendien zeven miljoen Fransen van het minimumloon en leven er twaalf miljoen van de onzekerheid die tijdelijke banen bieden."

Minister van Werkgelegenheid Martine Aubry stelde afgelopen weekeinde 500 miljoen Franse frank beschikbaar aan uitkeringsinstanties die scholingsprogramma's voor langdurig werklozen kunnen bekostigen. Kan dit de malaise voorlopig niet beëindigen?

"Aubry heeft een zoethoudertje gegeven om de media rustig te houden. Ze heeft haar vakantie in Marokko niet onderbroken om naar onze problemen te komen luisteren. De kost van scholingsprogramma's is onder de vorige regering al becijferd. Als we dezelfde rekening maken komt ze twee miljard Franse frank te kort."

Wat vragen jullie daarbovenop?

"We vragen niet meer, dat doen we al twintig jaar lang. We eisen nu. Het gaat niet meer om werkloosheid, want een maatschappij waarin iedereen werkt lijkt niet meer realiseerbaar. Het gaat er ons om dat iedereen een inkomen heeft en grondrechten zoals recht op voedsel, op onderwijs, op wonen. We willen voorts dat de sociale minima omhoog worden getrokken. Pas dan kunnen we uit de armoede ontsnappen. Dat heeft niets te zien met liefdadigheid, we hebben niets te maken met dergelijke organisaties. We willen gewoon middelen om te werken en onze rechten uit te oefenen en zullen zo lang blijven doorgaan met de bezetting van uitkeringskantoren. Woensdag demonstreren we in Parijs."

Trekken jullie aan één lijn met de jongeren in de voorsteden die hun woede om de uitsluiting met geweld koelen of is daar een andere aanpak nodig?

"Het gaat hen om net hetzelfde als bij ons. We steunen hen. Hun geweld is uitgelokt door de uitsluiting van henzelf en hun families, maar ook door de jarenlange onverdraagzaamheid van de politie, waar in Frankrijk wel altijd voldoende middelen voor zijn geweest. De politie probeert overigens om onze bezettingsacties van de buitenwereld te isoleren, maar ze zal daar niet in slagen. Het aantal kantoren waar we permanent mensen hebben is gisteren verdubbeld, tot meer dan veertig." (MR)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234