Donderdag 21/01/2021

'Wij leiden talent op voor de concurrentie'

De programma's van de VRT-nieuwsdienst kregen deze week een grondige facelift. Voor algemeen hoofdredacteur Luc Rademakers geen reden om op de lauweren te rusten. 'Zelfreflectie, daar is in de journalistiek dringend nood aan.'

De nieuwsdienst heeft een nieuwe studio en daar is de algemeen hoofdredacteur best tevreden mee. De reacties zijn positief en de technische problemen bleven in de eerste week tot een minimum beperkt. Een opluchting, want de vuurdoop van zo'n nieuwe studio is nooit zonder risico. Maar Rademakers wil niet met te veel eer gaan lopen. "Die vernieuwingsoperatie is een project van heel wat mensen binnen VRT Nieuws, maar zeker ook van de afdeling Technologie. Mijn inbreng was eerder beperkt."

Het nieuwe decor is na de uitbouw van een eigen Canvas-studio het tweede grote wapenfeit van de algemeen hoofdredacteur. En dat voor een man die toen de VRT-top hem als wit konijn uit de mouw toverde, omschreven werd als een man van de actie. Iemand voor wie het vooruit moet gaan. "Er is nochtans hard gewerkt", reageert hij. "Zowel voor als achter de schermen.We hebben een goede structuur op poten gezet, geleid door een goed team. Dat heeft voor rust gezorgd. Er wordt veel minder geruzied op de redactievloer." In het verleden was dat wel anders. Toen werd die interne concurrentie net gecultiveerd als ultiem middel om elkaar scherp te houden. Scherpte die de nieuwsdienst wel kan gebruiken nu concurrent VTM onder impuls van een handvol ex-VRT'ers een nieuwsoffensief is gestart.

Rademakers: "Beweren dat interne concurrentie nodig is om mensen scherp te houden is een belediging voor iedereen die op de nieuwsdienst werkt. Iedereen hier probeert elke dag opnieuw de beste te zijn. Dat hoef ik niet extra aan te wakkeren."

Het nieuwsoffensief van de concurrentie baart u dus geen zorgen?

"De VRT-nieuwsdienst schrijft zijn eigen verhaal. We denken in het kader van het Vlaamse medialandschap ook niet in termen van concurrentie. We willen een genereuze VRT zijn, die het medialandschap helpt en ondersteunt."

Ook als die andere media talent komen wegkapen?

"De VRT-nieuwsdienst is de talentenbank van Vlaanderen. Wij zijn een magneet voor jong journalistiek talent. Talent opleiden is ook deel van onze opdracht. Je kunt het als een vorm van ondersteuning voor het medialandschap zien. Dat VRT-medewerkers elders aan de slag gaan, bewijst dat de VRT de place to be is voor wie in de media wil werken."

U kunt toch niet onverdeeld gelukkig zijn wanneer VTM hier, zoals recent met Jan De Meulemeester en Robin Ramaekers, twee jonge journalisten weghaalt?

"Ik kan daar ook niet treurig over zijn. Er is hier soms meer journalistiek talent dan er openstaande functies zijn. Dat is een luxepositie, maar het betekent ook dat mensen soms geduld moeten oefenen. Soms kunnen die dat niet opbrengen en gaan ze hun heil elders zoeken. Dat is begrijpelijk. Mensen opleiden en scholen zie ik als een belangrijke opdracht voor de VRT."

Is het niet uw taak als hoofdredacteur om dat talent te koesteren en het toekomstperspectief te bieden?

"Op een bepaald moment moet je ook kunnen zeggen: 'Als jij op dit moment die ambitie hebt en niet wil wachten, dan ligt je toekomst elders.' Als genereuze VRT moet je dat durven. Je moet de juiste mensen eerlijke kansen geven op het juiste moment. En daar heeft leeftijd niets mee te maken. Het is zeker niet zo dat jonge mensen hier geblokkeerd worden."

U wordt beschouwd als een manager, geen journalist. Maakt dat het moeilijker om mensen te begeesteren?

"Ik zie mezelf als beide. Ik weet waar het bij journalistiek om draait en tegelijk moet ik er voor zorgen dat die grote nieuwsdienst in de beste omstandigheden kan doen wat hij moet doen. Moet je op de grote nieuwsmomenten op de nieuwsvloer opduiken om geloofwaardig te zijn? Ik geloof daar niet in. Er zijn hier genoeg mensen die weten hoe het moet. Het komt er tijdens die momenten vooral op aan als hoofdredacteur niet in de weg te lopen. Niet dat ik dat journalistiek werk schuw, maar ik doe het enkel wanneer ik voor een meerwaarde kan zorgen. Tot nu kunnen de mensen in het veld het altijd beter dan ikzelf. Gelukkig maar."

Speelt de VRT niet te nadrukkelijk steeds dezelfde journalistieke

namen uit?

"We hebben bij de nieuwsdienst een aantal persoonlijkheden rondlopen en daar maken we optimaal gebruik van. Er zijn verschillende manieren om een publiek te bereiken. Dat kan via het merk VRT zijn, maar ook via de naam van de journalist die een bepaald programma presenteert. Als die kansen er liggen, waarom zouden wij die dan niet grijpen?

"Ook het nieuws zelf draait trouwens steeds vaker om personen en de conflicten die ze onderling uitvechten. En dat is wel een kwalijke evolutie. Als nieuwsdienst moet je proberen daar doorheen te zien, op zoek naar het achterliggende verhaal. En dat is niet het enige probleem met de hedendaagse journalistiek. Tegenwoordig gedragen media zich als ware bloedhonden. Ze storten zich massaal op een verhaal, na een paar dagen bereikt dat zijn hoogtepunt om dan geruisloos weer uit de aandacht te verdwijnen. En de week daarna beginnen we gewoon aan een nieuw verhaal. Maar ondertussen zijn er wel slachtoffers gemaakt. Denk maar aan wat minister Vanackere is overkomen. Nieuwsmedia moeten zich daar dringend over bezinnen. Iets meer reflectie, wat meer pogingen om voorbij de pure feiten te kijken. Dat zou toch mogen."

De VRT heeft daar met zijn

uitgebreide nieuwsaanbod toch

ook een grote rol te spelen?

"Wij proberen met de nieuwsdienst zo snel mogelijk het maatschappelijk debat op gang te brengen. Neem nu de zaak-Vanackere. Natuurlijk moet je de vraag stellen of hij wel kan blijven functioneren, maar dat is niet de essentie. Het debat over de rol van het middenveld in Vlaanderen anno 2013 is veel interessanter. Daarin moeten we als VRT veel meer zelf de agenda bepalen in plaats van de politiek achterna te hollen. Neem nu de zaak-Jonathan Jacob. Daar hebben we vooraf nagedacht over hoe we met dat verhaal om zouden gaan. Precies omdat we niet wilden focussen op de mogelijke schuldigen om die dan zo snel mogelijk te kruisigen. We wilden de essentie van het verhaal - hoe gaan we om met psychiatrische patienten? - brengen. En dat hebben we naar mijn gevoel schitterend gedaan."

Maar het verhaal heeft wel procureur Herman Dams de kop gekost.

"Toch hebben we dat dossier goed aangepakt. Alleen is Dams in de kranten bijna geëxecuteerd. Er is op dat vlak meer verantwoordelijkheidszin nodig. Welke mensen sleur je als media in zo'n verhaal mee? Mensen die zich op zo'n moment meestal ook niet kunnen verdedigen. Maar de media rollen daar gewoon over heen. Natuurlijk dragen we als VRT ook verantwoordelijkheid. De nieuwsdienst maakt twaalf verschillende nieuwsprogramma's. Bedoeling is dat die allemaal een ander aspect van zo'n dossier belichten, niet dat ze twaalf verschillende manieren zoeken om iemand door de vleesmolen te halen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234