Donderdag 21/11/2019

'Wij legden de basis voor het succes van Ajax'

Ajax viert zaterdag haar honderdjarig bestaan. Uitgerekend nu is de glans er een beetje van af, maar met het verstrijken der jaren wil de sleet er wel eens opkomen. De meest succesvolle voetbalclub van Nederland dreigt dit jaar met lege handen komen te staan. Aalst-trainer Barry Hulshoff maakte daarentegen nog uitzonderlijke tijden mee bij het Ajax van de jaren zeventig; als stoere en kopsterke centrale verdediger met lange nekharen.

Amsterdam

eigen berichtgeving

Thea Swierstra

Ajax heeft in de loop der jaren alle prijzen gewonnen die er te winnen waren. Europa Cups, nationale bekers, Super Cups, kampioenschappen, Wereldbekers, in de Amsterdamse prijzenkast staan ze allemaal. Vooral in de jaren zeventig was Ajax bijzonder succesvol, met vedetten als Hulshoff, Ruud Krol, Arie Haan, Wim Suurbier, Sjaak Swart, Piet Keizer, Johnny Rep, Johan Neeskens, Arnold en Gerrie Mühren, Jan Mulder en natuurlijk Johan Cruyff. Elf jaar bivakkeerde Hulshoff in De Meer, van 1966 tot 1977, om er zes keer het landskampioenschap te vieren, drie keer in vier jaar de Europa Cup I hoog te houden, twee Europese Super Cups en een Wereldbeker te winnen.

Hoewel hij vanwege de afstand nog maar drie keer per jaar naar Ajax trekt, is de hechte band met de Amsterdamse club altijd gebleven. Hulshoff bewaart mooie herinneringen aan zijn tijd als speler. "Wij maakten nog de pionierstijd mee waarin de basis gelegd is voor wat er nu allemaal mogelijk is bij Ajax. Met onze trainer Rinus Michels is Ajax uitgegroeid tot een professioneel bedrijf met een grote uitstraling, dat voor veel successen heeft gezorgd. We stonden aan de basis van de afgelopen succesvolle Ajax-periode", doelt de Amsterdammer onder andere op de sterke prestaties onder Louis van Gaal in de jaren negentig.

"Elf jaar stond ik in de basis. Ik beleefde er de opbouw van een ploeg die in degradatienood verkeerde tot wereldteam. Ajax vormt voor mij een grote positieve terugblik. Onze successen zijn de bewijzen daarvan." Het enige negatieve aspect uit zijn loopbaan heeft dan ook niets met Ajax uit te staan. "Mijn knieblessure in 1974 is het minpunt. Ik was 28 toen ik die opliep." Mede daardoor kwam Hulshoff niet verder dan veertien interlands. "Maar ik heb nog vijf jaar doorgespeeld met één kruisband. Dat is ook uniek."

Nog een keer beleefde Ajax de goede oude tijd van 'Generaal' Michels en zijn opvolger Stefan Kovacs. Onder Louis van Gaal wonnen de Amsterdammers alleen al in het jaar 1995 het landskampioenschap, de Super Cup, de Champions League, de Europese Super Cup en de Wereldbeker. Toch vallen de successen van Van Gaal niet te vergelijken met die van de jaren zeventig, vindt Hulshoff. "Er zit meer dan twintig jaar tussen beide periodes. Alle successen moet je in het perspectief van de tijd zien. Van Gaal heeft veel prijzen in een kortere periode gewonnen, wij deden dat vijf jaar achtereen. Maar in de tijd van Van Gaal was zoiets moeilijker te continueren. Bovendien hebben wij alles van nul opgebouwd. Toen Van Gaal kwam, was de basis al aanwezig. Maar de successen waren er niet minder om."

Onder zijn vroegere ploegmaat Cruyff keerde Hulshoff in de periode 1987-1990 terug op het oude nest, als trainer. Een half seizoen was hij er hoofdcoach, omdat Cruyff ontslag had genomen na een conflict met het clubbestuur. De resultaten bleven uit en de voormalige nummer veertien kreeg het verwijt te veel risico in het spel te leggen. "Het was werken onder zeer moeilijke omstandigheden. Net zoals de spelers zat ik middenin het conflict. Ik kreeg twee opdrachten. We stonden in de middenmoot, ik moest proberen Ajax zo ver mogelijk te brengen in de Europa Cup en voor het nieuwe seizoen Europees voetbal bewerkstelligen. Daarin slaagden we beide. De finale van de Europa Cup verloren we van KV Mechelen en binnen vijf of zes wedstrijden stelden we Europees voetbal veilig in de competitie. Voor mij was het nog een vrij succesvol seizoen. Daarna moest Hulshoff noodgedwongen het bijltje er bij neerleggen. "Ik had geen diploma. Dat heb ik vorig jaar inmiddels wel in België gehaald."

Na de goede periode onder Van Gaal zijn nu weer de magere jaren aangebroken bij Ajax. "Topclubs kennen hoogtes en dieptes. Ajax zit nu in een dalletje. Veel hangt af van de trainer die er aan het bewind is. Met sterke trainers maakte de club goede periodes door. Degene die een sterke trainer (Van Gaal in dit geval) opvolgt heeft meer problemen. Een tweede oorzaak is dat er zich weinig talent aanbiedt, of het stroomt niet door. Misschien werkt de jeugdopleiding niet meer zo goed. Na de generatie Edgar Davids, Ronald en Frank de Boer gaat het toch minder. Maar Ajax moet aansprekende jeugdspelers laten doorstromen om haar uitstraling te behouden naar de jeugd."

Toch stapt Ajax nu af en toe af van het driespitsensysteem, dat de club altijd predikte. "Ajax staat voor technisch goed verzorgd aanvallend voetbal met vleugelspitsen. Als de club van die huisstijl afstapt, verliest ze een stukje van haar identiteit en dreigt ze in de grijze middenmoot weg te zakken." Sommige oud-spelers, zoals Bennie Muller (Ajax-middenvelder van 1958-1970), voelen zich niet meer thuis bij Ajax. Vooral de kille zakelijkheid van het nieuwe stadion, de Amsterdam Arena, staat hem tegen. Hulshoff: "Die verandering was noodzakelijk om op financiële basis te functioneren. Anders kan de club niet overleven. Of Ajax straks weer kan aanklampen hangt af van de Europese competitie en het financieel-technische aspect. Want bij dat laatste dreigt het de verkeerde kant op te gaan. Bij Ajax gokken ze op alles, maar je moet prioriteiten stellen. De club heeft de verkeerde aankopen gedaan door te gokken op allerlei buitenlandse spelers. De komende periode is cruciaal voor de sportieve toekomst. Het komt voor dat een topclub een jaar naast alle prijzen grijpt, maar langer dan een seizoen mag dat niet duren."

Analyticus Hans Kraay Sr., zelf nog trainer bij Ajax in de periode 1974-1975, hield onlangs een pleidooi voor het teruggrijpen op oude Ajax-coryfeeën om de club weer uit het slop te krijgen. Zo zoekt Ajax nog personeel voor de vacatures directeur spelersbeleid, tot voor kort in handen van ex-speler Danny Blind, en hoofd opleidingen, waar toekomstig Willem II-trainer Hans Westerhof deze zomer vertrekt. Kraay schoof de naam van Hulshoff al naar voren. Die loopt echter zelf nog niet warm. "Ik zit niet te wachten op een bureaujob, want ik heb begrepen dat Westerhof maar een heel enkele keer buiten kwam. Dat is het manco van Ajax, te veel mensen beslissen daar zaken vanachter hun bureau. Mijn sterke punt is de doorstroming van de jeugd naar het eerste elftal, maar dan wel via het veld. Ik heb beslist toegevoegde waarde."

'Het komt voor dat een topclub een jaar naast alle prijzen grijpt, maar langer dan een seizoen mag dat niet duren'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234