Woensdag 01/04/2020

"Wij kustmensen zijn een speciaal ras"

Waarom halen zoveel beroemde chefs hun vlees bij jou?

"Ik geloof nog in de ouderwetse slagerij, die werkt met pure, eerlijke producten en dieren met respect behandelt. Mijn vader, ook een slager, bracht mij die waarden bij. Toen ik net begon, boden veel beenhouwers vleesbereidingen aan waarvan ze amper wisten wat erin zat. Ze vonden het vreemd dat ik totaal transparant wilde zijn over de herkomst van mijn vlees. Sinds de hormonencrisis is er gelukkig verbetering en ik merk dat jonge slagers zich soms laten inspireren door mij. Om topkwaliteit te kunnen garanderen hebben we onze productieafdeling trouwens net verhuisd naar een groter atelier in Veurne. Ik vond het belangrijk wel in de eigen streek te blijven."

Wat maakt dat je zo verknocht bent aan je roots?

"Ik heb mijn hele jeugd aan zee doorgebracht in Sint-Idesbald, en woon hier opnieuw sinds ik getrouwd ben. Ik hou van de drukke zomers en kalme winters aan de kust. Er wordt wel eens gezegd dat wij een speciaal ras zijn en misschien is dat ook wel zo. (lacht) Kustbewoners werken in de zomer ontzettend hard, om een spaarpot aan te leggen voor de winter. In het laagseizoen keert de rust terug en dan genieten we voluit. Ook mijn zaak draait op dat ritme, net als die van mijn ouders vroeger. In de winter heb ik dan tijd om mijn ideeën te ontplooien en op zoek te gaan naar de beste leveranciers."

Waar vind je in de zomer de nodige rust?

"Mijn favoriete plek is de ouderwetse villa op Mieke Hill, een hoge duin die uitkijkt over zee. Ik speelde er als kind al en het is een herkenningspunt gebleven waar ik veel waarde aan hecht. Ernaast bevindt zich een jachtclub, een fijne plek om iets te gaan drinken. Het ligt op maar 300 meter van mijn deur, maar ik krijg er toch altijd een vakantiegevoel."

Komen foodies hier aan hun trekken?

"Absoluut. De laatste jaren kopen heel wat mensen hier een woning net omdat er op culinair vlak zoveel speelt. We hebben wat ze noemen een 'gouden driehoek': aan het begin van en rondom de Strandlaan vind je allerlei culinaire topzaken. Goede bakkers als Destrooper, fantastische viswinkels als Mare Nostrum en Nautillus, en mijn conculega's van slagerij Blanckaert leveren ook producten van de bovenste plank. Bovendien heeft Sint-Idesbald erg gezellige restaurants. 8Chef bijvoorbeeld: de uitbaters schotelen gerechten voor zonder poespas, maar bereid met topproducten."

Moeten we eerst naar de kapper voor we hier over de dijk paraderen?

(lacht) "Voor blingbling ben je in Sint-Idesbald aan het verkeerde adres. Je ontmoet hier vooral een mengelmoes van Franstaligen en Vlamingen, die gewoon genieten van het samenzijn, zonder er een decadent m'as-tu-vugebeuren van te maken.

Sint-Idesbald is ook altijd een beetje een kunstenaarsdorpje geweest. Het Paul Delvauxmuseum is bijvoorbeeld zeker de moeite om eens te bezoeken. De kunstenaar woonde hier en kampte vaak met geldgebrek. Op een dag vroeg hij in de slagerij van mijn grootvader of hij kon betalen met een schilderij. Ook in andere winkels probeerde hij zijn kunstwerken te ruilen voor eten en zo komt het dat veel handelaars hier nu een Delvaux hebben hangen. Een goede deal, achteraf gebleken!"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234