Donderdag 13/08/2020

'Wij kunnen deze groep zeker samenhouden'

Vijf jaar is Vincent Mannaert (41) algemeen directeur van Club Brugge. Vijf jaar die er ferm inhakten. Weer geen prijs, weer een koerswending met een nieuwe trainer. In Michel Preud'homme vond Mannaert een 'partner in crime': allebei maniakaal in hun passie.

Leefde het gezin-Mannaert intens met jou mee voor en na het behalen van de titel?

"De kinderen hebben mij in de play-offs niet veel gezien. Alle drie zijn ze maandag meegekomen naar de viering op de Grote Markt. Mijn oudste zoon is 10, en hij wilde dinsdag absoluut in zijn shirtje van Club naar school gaan. Niet evident is, want Opwijk ligt zo'n beetje in paars-wit gebied. (lacht) Ik vroeg hem: 'Zou je dat wel doen?' Maar hij antwoordde: 'Vake, als ik het nu niet doe, wanneer dan wel?'"

Heb je nog getwijfeld aan de goede afloop?

"Eerlijk? Nee. Zaterdagmiddag was ik bij de laatste training. In de hoofden van de spelers zat het goed. Chapeau voor de groep, want je moet je boven alle voorbarige euforie kunnen plaatsen.

"De verloren bekerfinale is de laatste wake-upcall geweest. Daarna is er iets opmerkelijk gebeurd. De spelers zijn op stage vertrokken naar Marbella op de dag van de aanslagen in Brussel. Er was afgesproken om samen te komen op de club om 9 uur, om van daaruit met de bus naar Charleroi te rijden. In het spelershome stond de televisie aan, en iedereen keek naar de horror. Familieleden van de spelers begonnen te bellen: 'Jullie gaan toch niet vliegen?' We zijn toch vertrokken, en ik weet zeker dat de ontgoocheling om de nederlaag tegen Standard en het verdriet om wat in Brussel is gebeurd, de jongens dichter bij elkaar hebben gebracht. Toen ze terugkwamen van de stage, was dat een andere groep. Met spelers die heel goed wisten wat hen te doen stond..."

Jullie hebben ook uitstekend getransfereerd tijdens de winterstop.

"Een pluim voor de scouts - zij hebben Butelle getipt - en voor Bart. (lacht) Hij kwam als eerste aan met de naam Poulain: 'Waarom moeten we het telkens zo ver gaan zoeken, als hij onder onze neus speelt?' De voorzitter heeft gelijk gekregen: Poulain heeft zijn waarde getoond."

Was Club ook kampioen geworden met Vázquez?

"Vázquez en Vanaken hebben samen wel degelijk goede matchen gespeeld... Maar: van allebei is de nummer 10-positie hun beste plaats. Het vertrek van Vázquez zorgde voor duidelijkheid."

Kunnen jullie deze groep samenhouden?

"Ja. Met dat verschil dat de marktwaarde van deze ploeg hoger is dan die van de ploeg waarmee AA Gent kampioen is geworden. Meunier is Rode Duivel, Denswil komt van Ajax, Izquierdo... Het is logisch dat er voor hen meer interesse zal zijn dan voor de spelers van Gent, twaalf maanden geleden. Met alle respect."

Waar moet Club zich deze zomer versterken?

"In doel hebben we met Butelle iemand die kan uitgroeien tot een clubicoon, en ook de verdediging staat er. Voorlopig is er niemand gekomen met de afkoopsom (6 miljoen euro, SK) voor Meunier. Op het middenveld moet er eindelijk iemand bij die Simons kan opvolgen..."

Euh, is dat on the record?

"Ja hoor, Timmy zegt het zelf: 'Kom maar, vind maar iemand die beter is, maar ik geef geen cadeaus, hé.' (lacht) Met het zware programma moeten we ook een alternatief vinden voor Ruud (Vormer, SK). Vooraan en op de vleugels zit het goed."

Kan Diaby's ego het groepsbelang schaden?

"Diaby kan zijn ego opzij schuiven op de momenten dat het moet. Er mag weleens zo'n speler in je kleedkamer zitten, op voorwaarde dat de speler én de groep zelfcorrigerend zijn."

Tot slot: blijft Preud'homme?

"Michel heeft zichzelf verrast door aan te kondigen dat zijn beslissing al genomen was. Wij hebben als club niet gereageerd op zijn uitspraak, omdat we wisten dat Michel er nog niet uit was.Hij is een winnaar, en winnaars willen acteren op het hoogste niveau: de Champions League."

En wat als hij toch vertrekt?

"Een van onze grootste supporters (Jean-Luc Dehaene, SK) zei ooit: 'We gaan het probleem oplossen als het zich stelt.' (lacht)"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234