Zaterdag 19/06/2021

Opinie

Wij jongeren voelen ons vogels voor de kat

Een jonge vrouw bekijkt vacatures. Beeld ANP
Een jonge vrouw bekijkt vacatures.Beeld ANP

Nozizwe Dube is voorzitter Vlaamse Jeugdraad. Nozizwe is 19, woont in Tervuren en startte net een opleiding farmacie aan de KU Leuven. Zes jaar geleden kwam ze uit Zimbabwe naar België. Gebeten om haar stem te laten horen werd ze afgelopen jaar voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad.

Geachte minister-president Bourgeois, geachte minister Gatz
Beste Geert en Sven,

Een jaar geleden riep de Vlaamse Jeugdraad jullie op om te besparen voor maar niet op jongeren. Maar vandaag stel ik vast dat jullie onze vleugels niet alleen hebben gekortwiekt, wij jongeren voelen ons gewoonweg vogels voor de kat. Want straks start ik, samen met vele anderen, aan de unief. Het was stevig schudden met mijn spaarpot, want het inschrijvingsgeld ging van 620 naar maar liefst 890 euro. Een verhoging die zich laat voelen voor ons hele gezin. Maar hey, een goed diploma is dat waard, toch?

Met de volle 200 procent goesting smijt ik me 5 jaar lang op mijn studies om te worden wat ik wil. En dan ben ik klaar voor de arbeidsmarkt. En hoop ik natuurlijk snel een goeie job te vinden. Want het is daar toch dat die besparingen juist om zouden draaien? Jullie zwaaiden met jobs, jobs, jobs.

Trots pakken jullie uit met lagere jongerenwerkloosheidcijfers. Die duizenden jongeren die uit jullie statistiek verdwenen vegen jullie even onder de mat. "De leefloners tussen 18 en 25 jaar maken 30,1 procent van het totale aantal leefloners uit", schreef Knack, "terwijl het aandeel jongeren tussen 18 en 25 jaar 10,7 procent van de Belgische bevolking vertegenwoordigt." Door de beperking van de beroepsinschakelingsuitkering verdween een groep jongeren uit de jongerenwerkloosheidsstatistieken. Deze jongeren zijn niet vrolijk aan het werk, maar zitten nog steeds thuis. Ze kregen gewoon een ander etiket opgeplakt, dat van leefloner.

Wij willen tijd, ruimte en kansen om ons te ontwikkelen tot goede arbeiders, durvende ondernemers en geschoold overheidspersoneel. Zonder etiketten, met zo weinig mogelijk drempels. Dus investeer in kinderen en jongeren en geef ons nu die kans zodat we straks aan de slag kunnen voor jullie pensioen. Hou ons niet klein en dom. Gijzel ons niet onder de kerktoren.

Afgelopen jaar maakten jullie besparingen onze zakken leeg. Ook in het openbaar vervoer wordt gesnoeid, het aanbod slinkt, de tickets worden duurder. Een groepsticket bij De Lijn stijgt maar liefst 50 procent in prijs. Kinderen van 6 tot en met 11 jaar kunnen niet meer gratis op de bus meerijden met een ouder, grootouder, grote broer of animator die een abonnement heeft. En de eerste gratis Go-pass verdween.

Hoe geraken wij straks nog op die plekken waar we onze stem kunnen laten horen? Bij de organisaties waar wij ons voor willen engageren, waar wij uitgroeien tot zelfstandige volwassenen? Voor ons wacht geen chauffeur aan de deur. En dan heb ik nog geluk. Een goedlachse 19-jarige met een mama die me door dik en dun steunt. Een dak boven mijn hoofd. Een warm nest. Wat met de jongeren die het allemaal op hun eentje moeten rooien?

De hulpverlening voor kinderen en jongeren is ontoereikend. Jongeren in nood belanden soms noodgedwongen in de cel. Besparen op de meest kwetsbare jongeren is onaanvaardbaar. Alle kinderen en jongeren in Vlaanderen verdienen dezelfde kansen. En de organisaties die wel hun nek uitsteken voor hen de nodige middelen.

Heren, het is nog niet te laat om het tij te keren. Wees een bondgenoot van kinderen, jongeren en hun organisaties en laat ons niet in de kou staan. Electoraal hebben we nu nog niks in de pap te brokken, maak dat we niet helemaal afhaken van de politiek voor we 18 zijn. Want straks gaan wij het maken, zijn wij het die bouwen aan een fijne buurt, een straf land. Doe jezelf een plezier en geef ons nu de kans om uit te groeien tot volwassenen die die toekomstdromen kunnen waarmaken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234