'Wij hebben politie wél gealarmeerd'
Houssin Bed Hadach, coördinator van de moskee in Berchem, is niet te spreken over de kritiek na de verdwijning van de Antwerpse imam Youssef El G. 'Half september brachten wij de politie al op de hoogte dat hij weg was.'
De voorbije dagen beheerste Youssef El G., een jonge Marokkaanse imam uit Antwerpen, het nieuws. De man is sinds september spoorloos verdwenen en sindsdien doen allerlei geruchten de ronde dat hij naar Syrië zou zijn vertrokken met nog twee andere jongeren.
Of dat klopt, is voorlopig nog niet duidelijk. Het stadsbestuur van Antwerpen laat weten dat er een gerechtelijk onderzoek loopt, maar dat voorlopig nog niet geweten is of de imam daadwerkelijk naar Syrië is vertrokken.
"Wij hebben een lijst met daarop 81 Syrië-gangers", zegt de woordvoerder van burgemeester Bart De Wever. "De voorwaarden daarvoor zijn dat het om personen gaat die in Syrië zijn aangekomen en dat ze zich hebben aangesloten bij een terreurorganisatie. Sinds begin dit jaar zijn geen nieuwe namen aan de lijst toegevoegd."
Youssef El G. predikte tot september in de moskee El Mohsinien in Berchem. Eerder was hij ook al in de moskeeën El Tah El Nasser in Hoboken en De Koepel in Borgerhout aan de slag. Enkele maanden geleden verdween hij plots van de radar.
"Maar in tegenstelling tot wat her en der beweerd wordt, hebben wij wel degelijk onze verantwoordelijkheid genomen", zegt Houssin Ben Hadach, coördinator van de moskee in Berchem. "Van zodra wij geruchten hoorden over Youssef en dat hij niet meer te bereiken was, hebben wij de lokale politie op de hoogte gebracht. De vader van Youssef had hen trouwens ook ingelicht. Wij hebben een heel goed contact met Jinnih Beels (commissaris bij lokale politie Antwerpen, sv) en hebben haar onmiddellijk alles verteld. Waarom moet het dan twee maanden duren voor het federaal parket in actie schiet?"
Nooit iets gemerkt
Ben Hadach omschrijft de imam als een jonge, schuchtere kerel. "Een beetje naïeve jongen, die regelmatig ging trainen in de Basic Fit", zegt Ben Hadach. "Een sympathieke jongeman, die openstond voor alle soorten geloven. Eerlijk waar, wij hebben nooit iets gemerkt. We weten ook helemaal niet wat er aan de hand is. Er zijn mensen die zeggen dat hij naar het buitenland is gaan studeren. Anderen vertellen dat hij naar Syrië is. Geen idee. Maar ik ben er zelf kapot van."
Begin september gaf Youssef zijn ontslag. "Maar dat had niks te maken met radicalisme of zo", maakt de coördinator zich sterk. "Dat is ook allemaal heel erg correct verlopen. Wij proberen echt heel erg goed imams te screenen, maar onze middelen zijn natuurlijk beperkt."
Verder benadrukt Ben Hadach dat de rol van Youssef in de moskee van Berchem heel erg beperkt was. "Het was pas van juni tot augustus dat hij enkele vrijdagsgebeden heeft voorgegaan. Maar opnieuw: daar hebben wij niks vreemds aan gemerkt. Het enige waar we hem opmerkingen over hebben gegeven, was dat zijn Nederlands nogal complex was. Hij gebruikte graag moeilijke woorden. Maar meer niet. Verder hield hij zich alleen maar bezig met de vijf gebeden."
De Antwerpenaar is kwaad dat moskeeën meteen met de vinger worden gewezen, van zodra er geruchten opduiken over een imam. "Politie en overheidsinstellingen krijgen miljoenen euro's om te strijden tegen de radicalisering. Wij moeten het allemaal met onze eigen middelen doen. Maar wees gerust dat we er alles aan doen om dit soort zaken te vermijden."
De lokale politie van Antwerpen bevestigt dat de moskeeën hen zelf op de hoogte hebben gebracht van de verdwijning. "Maar daarna moeten wij natuurlijk zelf checken of die persoon verdwenen is", zegt woordvoerder Sven Lommaert. "Daar gaat even tijd over. Wij hebben nu onlangs het dossier overgemaakt aan het federaal parket. Zij moeten nu onderzoeken of er sprake is van radicalisering of dat imam Youssef E.G. al dan niet naar Syrië is. Op dit moment kunnen wij dat sowieso niet met zekerheid zeggen."