Dinsdag 15/10/2019

'Wij hebben al voor minder een stadionverbod gekregen'

Beerschot-fans boos op burgemeester Janssens, die ongestraft het speelveld opliep

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Marc Schoetens

Een groep Beerschot-fans die zich Vak I noemt heeft gisteren een brief gericht aan de voetbalcel van de Antwerpse politie. Daarin vragen ze welke maatregel men gaat treffen tegen burgemeester Patrick Janssens (SP.A). "Deze is tijdens de bekerwedstrijd (Germinal Beerschot-Lokeren van 11 mei, MLS) over de reclameborden van het vak naast ons het veld op geweest. Dit hebben wij met enkele duizenden supporters, alsook televisie en kranten gezien. Aangezien hij daar als gewoon supporter was en een voorbeeldfunctie bekleedt, hopen wij dat u dan ook correct zult zijn."

Op het betreden van een voetbalveld staan strenge straffen: een minimale geldboete van 250 euro en een stadionverbod van minstens drie maanden. Zowat 25 supporters van Germinal Beerschot hebben momenteel nog een stadionverbod lopen voor allerlei overtredingen. De fans vinden dat de voetbalwet voor iedereen geldt, ook voor burgemeesters. "Er zijn er veel van ons die voor minder reeds stadionverbod hebben gekregen", schrijft het Vak I, waar doorgaans de luidruchtigste en fanatiekste supporters te vinden zijn. "Daarom hebben wij besloten een petitie te beginnen tegen Janssens. En als er tegen hem niet de nodige maatregelen worden getroffen, zullen wij gezamenlijk een advocaat ter hand nemen. Wij vragen u beleefd, discrimineer ons niet en geef Janssens wat u ons zou geven. Indien u hiervoor bewijzen nodig hebt, kunnen we die u bezorgen."

Volgens Kiki Vervloessem, woordvoerster van de burgemeester, kloppen de beweringen van de supporters niet. "Dat Patrick Janssens over de omheining is geklommen om de winst te vieren, is onjuist. Hij was voor de match uitgenodigd door clubvoorzitter Jos Verhaegen om te dineren. Na de maaltijd, maar voor aanvang van de wedstrijd, stapte hij het veld op om de spelers en de trainer succes toe te wensen. Aangezien de burgemeester een zitje heeft op de kleine tribune, heeft hij de kortste weg over het veld naar zijn zitplaats genomen."

Dat Janssens daarbij over de omheining klom, is tegen de letter van de voetbalwet, erkent de woordvoerster. "Hij is hierover door de waarnemende korpschef Eddy Baelemans aangesproken. Die heeft hem aangeraden om dit in de toekomst onder begeleiding van een steward te doen", zegt Vervloessem. "Uiteraard engageert Patrick Janssens zich om deze gemaakte afspraak na te komen en de regelgeving van de voetbalwet te respecteren."

Volgens Kathleen Brugmans van de lokale politie is het bewuste schrijven van de Vak I-supporters nog niet aangekomen op het hoofdcommissariaat aan de Oudaan. "Wij wachten de inhoud van de brief af om gepast te reageren", zegt de politiewoordvoerster.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234