Maandag 23/05/2022

'Wij gaan hier 5.000 jobs creëren, minstens, of 50.000'

Een fototoestel dat door de kamer vliegt of in een glas water wordt gedompeld. Een interview met de flamboyante Chinese ondernemer Feng Jun, oprichter van het elektromerk Aigo, is anders dan anders. Steven Samyn en Martin Buxant

Feng Jun ontvangt ons donderdagavond laat samen met Vincent Van Quickenborne op het kabinet van de liberale vicepremier. De ondernemer heeft net een onderhoud achter de rug met de Chinese ambassadeur in Brussel. De volgende dag zal hij samen met Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en 63 Chinese ondernemers Willebroek bezoeken. Dat moet de Europese uitvalsbasis worden van de Aigo Entrepreneurs Alliance, een netwerk van Chinese ondernemingen dat Feng Jun oprichtte. De Chinees is duidelijk 'hot' in de Wetstraat.

Het was Van Quickenborne die eind januari van op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos aankondigde dat de Aigo Entrepreneurs Alliance in België zou investeren. Feng Jun leerde Van Quickenborne - 'mijn broeder' - in 2009 kennen op de zomerversie van het World Economic Forum in China. "Hij viel mij onmiddellijk op", benadrukt de Chinees. "Mister Vincent is zeer actief. Maar dat weten jullie waarschijnlijk. Chinezen lijken op Belgen. Ze zijn vaak te bescheiden. Van Quickenborne is bescheiden, maar wel actief. Alleen bescheiden zijn is niet goed. Alleen actief zijn ook niet. Maar actief zijn én bescheiden, dat is het beste."

Feng Jun spreekt over een 'win-winsituatie'. Die term zal nog ettelijke keren vallen. "Win-win betekent dat je elkaar respecteert en helpt", klinkt het. "En natuurlijk dat je actief bent."

Confucianistische Di Rupo

Waarom de Chinese bedrijven uitgerekend voor België kozen? "Ik heb vorig jaar met een twaalftal Chinese bedrijven meegenomen naar Engeland, Denemarken, Nederland en België. Nadat we alle landen hadden bezocht, hebben de ondernemers gestemd. Na de stemming bleek dat België op nummer een stond. Het is iets waar jullie fier op moeten zijn."

"Jullie hebben hier de hoofdstad van Europa. Brussel is niet alleen een politiek centrum, maar ook een mediacentrum. Dat is belangrijk. Bijna niemand in Europa kent de grote Chinese merken. We hebben goede mensen nodig die iets kennen van marketing om onze merken en producten bekend te maken."

"Sommige investeerders kiezen voor Nederland, dat ligt ook in het hart van Europa. Het verschil is dat de mensen in België zo vriendelijk zijn. Zo actief, zo bescheiden. In sommige landen zijn de mensen een beetje arrogant. Maar niet in België."

Feng Jun kent ondertussen niet alleen een pak Belgische toppolitici, maar ook kroonprins Filip en prinses Mathilde. "Hele vriendelijke mensen, klinkt het. "Mister Di Rupo is ook heel vriendelijk. Ik heb hem in september ontmoet in zijn stad Bergen. Een zeer bescheiden man, maar ook heel actief. Een beetje zoals Confucius." Jun wijst naar een grote foto van de Chinese wijsgeer die aan de muur hangt. "Di Rupo was toen nog volop aan het onderhandelen over de vorming van een regering."

De ondernemer studeerde in 1992 af als burgelijk ingenieur. "Het is mijn geluk geweest dat Deng Xiaoping in dat jaar de economie liberaliseerde. Anders was ik misschien wel nooit ondernemer geworden." Met 220 yuan, omgerekend 20 euro, die hij van zijn moeder kreeg, startte hij een handeltje in computertassen en toetsenborden op. "Het probleem met de meeste toetsenborden in die tijd was dat ze op niets trokken. Als je op dat moment een computer kocht in China en je deed de doos open, waren er meestal wel toetsen van het toetsenbord losgekomen. Ik leverde alleen de beste kwaliteit. En schokbestendig. Net zoals mijn fototoestel."

De ondernemer haalt een digitale camera uit zijn zak en toont een foto waar hij samen met Van Quickenborne staat. "Dit toestel is schokbestendig. Je kunt er dit mee doen..." Prompt keilt hij het toestel tegen de grond. "Probeer zelf maar." Waarna de camera nog enkele keren door de kamer vliegt.

"Mijn toestellen zijn kwaliteit. Ze kunnen nog meer." Hij neemt zijn waterglas en duwt de camera in het glas. "U ziet, mijn relatie met Van Quickenborne is waterbestendig." (lacht hartelijk) Onze smartphones worden trouwens in dezelfde fabriek gemaakt als de iPhones. "Gok eens hoeveel toestellen wij terugkrijgen omdat er een probleem mee is? Zero. Geen enkel toestel komt terug. Alles werkt perfect."

Feng Jun heeft naar eigen zeggen altijd met kleine winstmarges gewerkt. "Sommigen verklaarden mij gek. Want de ondernemingen aan wie ik leverde konden dankzij mijn uitstekende producten veel grotere marges nemen. Maar als het goed gaat met hun bedrijf, gaat het goed met mijn bedrijf.

"Weet u hoeveel 1+ 1 is?"

"Euh 3?"

(roept luid) "Nee, 11." Ondertussen houdt hij twee vingers naast elkaar. "Ziet u, 1+1 is gelijk aan 11. Waarom zeggen jullie Europeanen altijd 3? De Deense premier gaf me precies hetzelfde antwoord op die vraag."

"Komaan, hoeveel is 1+1?"

"11."

"Ja. Jullie verstaan het."

Kampioen België

In België hebben de Chinezen twee uitvalsbasissen gekozen. De site van Tour & Taxis in Brussel en een kantorencentrum in Willebroek, dat opgetrokken wordt door vastgoedfirma Group Bernaerts.

"Het is ook dankzij mister Guido Bernaerts dat we naar België zijn gekomen. Hij heeft onze reis betaald. Het was een illustratie van goedheid en respect." "Net zoals ik hier goed ontvangen word op dit kabinet. Het betekent dat we goede vrienden zijn. Als ik in een ander land kom en iemand zegt na een diner: we betalen elk de helft, dan zal het gevoel niet zo goed zijn. Niet dat ik het niet kan betalen hoor. Ik wil ook de Belgische politici bedanken, zoals mijn broeder hier, die ons steunen en sommige zaken betalen zoals onze taxi's."

Aigo (dat onder meer camera's, mp3-spelers en usb-sticks produceert) stelt in China 6.000 mensen tewerk: 2.000 op het hoofdkwartier en 4.000 in een fabriek die net werd gekocht. In ons land heeft Feng Jun al twee jobs gecreëerd. Een in Brussel voor de contacten met de media, en een in Antwerpen voor de logistiek. "Ik wil mijn producten in Europa verspreiden. Het zijn uitstekende producten. Zei ik u al dat er zero worden teruggebracht."

Maar de ondernemer heeft grote ambities. "Over twee of drie jaar zullen we met ons netwerk in elk land dat we uitkiezen 5.000 jobs creëren, minstens. Optimistisch? Helemaal niet. Ik ben bescheiden. Het kunnen er ook 50.000 zijn. Al onze bedrijven zullen op zoek gaan naar personeel in België. Wij hebben jullie nodig en jullie hebben bedrijven nodig die mensen werk geven. Het is een win-win, 1+1 is gelijk aan 11."

Nochtans is België niet het enige land waar de Aigo Entrepreneurs Alliance bekend heeft gemaakt dat het gaat investeren. In Engeland en en Denemarken verschenen ook berichten over de komst van de Chinese ondernemers. "Ja. Dat klopt. We hebben veel geleerd van de olympische beweging. Als ze moeten kiezen wie de spelen mag organiseren, kiezen ze een land uit vier kandidaten. Wij kiezen twee landen uit vier kandidaten. Denemarken heeft ons ook goed onthaald. Dus hebben we ook voor Kopenhagen gekozen. En uiteindelijk hebben we ook Londen erbij genomen. Het zijn er dus drie van de vier. Maar ik zeg u, Nederland maakt dit jaar geen kans."

"De winnaar, onze nummer één, de kampioen was wel degelijk... België! Tweede was Engeland, derde Denemarken. Maar jullie zijn dus de winnaar, de gouden medaille. Elke dag groeit ons netwerk aan. Dus adviseren we hen naar België te gaan. Maar sommigen gaan naar Engeland of Denemarken. Op die manier is iedereen blij. Niemand verliest."

Europa is niet de enige regio waar het netwerk naartoe trekt. "We gaan ook naar Zuidoost-Azië om twee landen te kiezen. In juli gaan we dan naar Latijns-Amerika. Daar kiezen we eveneens twee landen. En vervolgens trekken we naar de VS."

Niet gek maar slim

De hoge fiscale en sociale lasten in ons land zijn blijkbaar geen probleem. "Ik wil met plezier belastingen betalen. Dat is een plicht. Wij laten niemand toe om belastingen te ontwijken. Daarover hanteren we een zero tolerance-beleid. Belastingen zijn een win-win. Je wint er immers de steun mee van de overheid. Als ik een bedrijf vind in onze alliantie dat belastingen ontduikt dan schop ik ze buiten. Je moet de regels volgen."

Feng Jun laat zich niet uit over wie het nu was die hem uiteindelijk over de streep trok: Van Quickenborne, Peeters, Di Rupo of Brussels minister Benoit Cerexhe. "Het is teamwerk", klinkt het diplomatisch. "Alle Belgen waren zeer vriendelijk. Mister Vincent is heel belangrijk in het teamwerk. Hij heeft me bij hem thuis uitgenodigd in Kortrijk. Patrick Nijs, jullie ambassadeur in China, is ook belangrijk, net als mister Di Rupo, mister Kris en natuurlijk ook mister Jok." Mister Jok is IOC-topman Jacques Rogge. "Ik heb hem in Davos ontmoet."

"Brussel, Vlaanderen en Wallonië zijn complementair. Ik weet dat sommigen het altijd over interne conflicten hebben. Maar voor buitenstaanders zijn jullie complementair. België is 1+1+1. dat maakt 111. Ik ben in Wallonië naar een zoo geweest met allemaal vogels (Pairi Daiza, het vroegere Paradisio, STS/BUX). De lucht was er zo zuiver. Er was ook een Aziatische tempel. Fantastisch. Ik heb er geluncht. België kan de harten van de Chinezen veroveren."

"Jullie hebben meer dan 500 dagen zonder regering gezeten, maar toch zijn er geen verschrikkelijke zaken gebeurd. Great! Nu hebben jullie een premier, een goede premier. Dus volgens ons zijn jullie nu nog beter dan ervoor. Wij geloven in België. Geloof er nu aub ook zelf in." (lacht hartelijk)

"Ik heb een Chinees gezicht. Daardoor denk je waarschijnlijk dat ik een beetje gek ben. Maar ik ben niet gek. Ik ben slim."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234