Zaterdag 16/01/2021

De Mol Recap

Wij denken dat Baha de mol is. En daar hebben we goede redenen voor

Lloyd loopt voor de pot die hij hoopt te winnen.Beeld rv

Socrates, de mol der mollen, zei het al: in het leven weet je maar één ding, en dat is dat je eigenlijk niets weet. Daarom is het leven aan zij die durven, en dus wagen we deze week een gokje.

Dat gokje? Baha komt volgende week als de mol uit de bus. Waarom? Dat leggen we zo uit. Maar eerst even uw aandacht voor de allermooiste moltheorie van allemaal: de 'Marc de Bel-theorie'.

In de fameuze 'Mollengroep' op Facebook postte ene Dominic vorige week een opvallende opmerking: elke aflevering van
De mol valt te linken aan een Marc de Bel-boek. Zo vertonen zijn boeken De bal van Bill JartDe kalebas van Kale Bas en Protpark Biebaloeba opmerkelijke overeenkomsten met aflevering twee, drie en vijf. En ja, ook alle andere afleveringen kunnen gelinkt worden aan de boeken van de sympathieke leerkracht. Hoe Dominic hierbij kwam? In de drive-inbioscoop houdt Lloyd een bordje omhoog waarop 'Marc de Bel' staat geschreven, als absurd antwoord op een vraag die hij niet kon beantwoorden.

Gezocht: het telefoonnummer van Dominic, voor als we ooit een spion met goede smaak in kinderboeken nodig hebben. 

En tóch is Baha de mol, en is Lloyd eerder een onbezonnen held à la Blinker.

Lloyd en Baha vloeken zich te pletter.Beeld rv

De lyrics van het lied dat weerklonk tijdens de eerste seconden van aflevering één gaven het in feite al weg: "Op mijn paard, rijd ik door de bergen. Mariachi vergezellen me, als ik mijn lied zing. Ik hou van een glaasje, vurig water nog het liefst. Ook witte tequila, liefst met een snuifje zout. Ayayayay, mijn geliefde. Oh, brunette van mijn hart."

Als dat niet aan Bahador refereert, eten wij al onze notities van de afgelopen weken op. En 947 pagina's en wat paperclips, dat kan behoorlijk zwaar op de maag liggen.

Maar misschien eerst terug naar onze kerntaak: wat heeft de mol vandaag mispeuterd?

Held Lloyd

Iedereen is moe en knorrig, behalve Bahador. Of nee, wacht. "Fuck de zadels, doe maar de coconut", zegt hij vastberaden, wanneer hij moet kiezen voor een staaf in zijn gat of geld in de pot. Hij kiest voor het geld – erg genereus, zo kennen we hem. Het wordt hierdoor wel heel erg nipt, en hij heeft het al zo moeilijk. Mollenstreek!

Baha's conditie boert doorheen de reeks achteruit, om in deze aflevering eindelijk tot een dieptepunt te komen. Lloyd trekt en sleurt om Baha vooruit te krijgen over het hete zand en het smeltende asfalt, maar zoals we voorspelden, is hun vriendschap ondertussen stevig onderkoeld geraakt. Tja, hoeveel geduld zou jij hebben als iemand je geld opzettelijk verspeelt en je weet het al drie afleveringen lang? Neen, dan kan je geen vrienden meer zijn.

De kers op de taart van de fysieke proef is de looptocht door de duinen – een prachtig staaltje televisie op de grens tussen sport en spel. Wat ons daarbij nog het meest in de war bracht, waren Baha en de priester op de quad. En niet alleen omdat dat raar is, een priester op een quad in de duinen. Neen, die twee bakten er waarlijk niks van. Pieter stuurt voortdurend de weg af, en Baha vindt dat vooral hilarisch. Een beetje hulp zou niet slecht geweest zijn, maar dat kwam nooit. Mogen we echt geen twee mensen nomineren? 

Presentator Gilles stelt Lloyd en Pascale voor een hartverscheurende keuze.Beeld rv

Vergeef het ons: ook wij twijfelen nog. Niet in het minst omdat we gisteren bij het ontbijt nog eens aan de fluit van Lloyd dachten – die gele blokfluit, dus – en dat is een link die nog steeds niet werd verklaard. 

Redder in nood

En toen kwam gisteren die tip voor Pascale: een fluitsolo, die je vorige week al kon horen als je alle cijfers had verzameld. Ook de kijkers konden dat doen. Zou het, dachten we? Zijn de blokfluiten dan eindelijk verklaard? Maar waarom loopt Lloyd dan zo stevig door, en is hij op meerdere momenten een regelrechte redder in nood?

Uit vorige filmpjes weten we dat Lloyd in de eerste afleveringen een van de verdachten was van Pascale. Nu moet het lukken dat ze naar een eerdere verdenking van haar heeft teruggegrepen, en daarop net linea recta naar huis wordt gestuurd. Ook dat zou wel eens een teken kunnen zijn dat Lloyd het absoluut niet is.

Het mag wel eens gedaan zijn met dat mollen, onze tunnelvisie is hardnekkiger dan het asbest in de Leopold II-tunnel.

Verdachte 'numero uno'

Aangezien Baha nu echt wel onze verdachte numero uno is, en wij rechtvaardige rechters zijn, is dit een overzicht van de redenen.

Ze lagen nog maar net onder de grond of het begon al goed: Pieter en Baha liggen onder het kruis van 500 euro. Eens bevrijd, loopt meneer  ja, zo noemen we hem nu – gewoon ver voorbij de graven. Zag iemand het papiertje dat hij in Jokes graf laat slingeren? Wat het is, zien we waarschijnlijk in de laatste aflevering! 

Van bij het begin zijn Pieter en Baha trouwens erg vaak bij elkaar, en dat zal niet meer veranderen. Ook Lloyd trekt vaak op met de goedlachse Gentenaar. Toeval dat ze dan alle drie de finale spelen? Nope

Baha heeft last van geheugenverlies, een veelvoorkomende kwaal bij mollen.Beeld rv

Aflevering 2

In aflevering twee jaagt iedereen op Joke. Maar niet Baha; die zit op een ezel en jaagt op het geld. Dat wou hij ook erg graag, gaf hij te kennen. "Maar dan niet in galop, hè." Waarom wil je op een ezel zitten, als je bang bent om vooruit te gaan? Zijn team brengt hoegenaamd geen geld in de pot. 

Op het baseballveld slaat Baha een rotslechte bal en begint hij na wat twijfelen alsnog te lopen. Waardoor al de rest óók moet lopen. Het lijkt een stommiteit, maar Baha wou wel erg graag zelf baseball spelen. Briljante zet om iedereen in de problemen te brengen. Zowel Pieter als Lloyd lopen bij deze proef de ziel uit hun lijf. 

Aflevering 3

Aan het begin van deze aflevering zit de ultieme hint! Iedereen antwoordt op de vraag "Ben jij de mol?", behalve Baha. Die antwoordt namelijk simpelweg 'neen'. Waarschijnlijk op de vraag: "Lust jij graag witloof in hespenrollekes?" Of: "Vind jij Gilles eigenlijk een toffe?" Het is maar een idee... In ieder geval: de mol liegt niet, hij saboteert. 

Kandidaat Lloyd en zijn moeder.Beeld rv

Op het einde komt dan misschien wel de strafste proef uit de hele reeks: de geldkoffertjes op de luchthaven. "Op de vraag 'Heeft de mol kinderen?' heeft de afvaller 'neen' geantwoord", zegt Gilles. Nu weten we: de afvaller had het juist!

Baha kiest uiteindelijk voor een koffertje met nul, en wat blijkt: hij krijgt daardoor de positie om koffertjes te verdelen. Hij geeft 3.000 aan Pieter, en waarom is dat? Omdat hij weet dat Pieter bang is, dus die gaat er geld uitsnoepen. Heel erg slim. En Lloyd? Die neemt er niets uit. Zesduizend euro in de groepspot, hoezee!

Aflevering 4

Als je een serieuze job in de financiële sector hebt, weet je dan niet hoeveel buitenlands geld waard is? Of is dat te veel gevraagd? Baha rijdt Joke in de prak, omdat hij weet dat ze op weg zijn naar het juiste pakje .

In ieder geval hult Baha zich ook al in raadselen bij het mysterieuze worstelspel. Waar hij alweer bij Pieter verblijft – een van de redenen waarom Pieter op zijn beurt nog steeds in het spel zit.

Aflevering 5

De financieel adviseur kan ook al niet erg goed tellen. Gelukkig is hij geen financieel analist! Het aantal kinderen in het spiegelpaleis onderschat hij, en bij een makkelijke som bij de helikopterattractie misrekent hij zich flagrant. Pascale verbetert hem, en daarom rijven ze alsnog geld binnen. Na deze aflevering zit Pascale geheid op het goede spoor. Daarom haalt ze het dus ook makkelijk tot de volgende aflevering. 

In de cinema geeft zijn geliefde brunette Baha een excuus om er snel vanonder te muizen. "Een nachtje met jou is zo veel waard, liefje."

Aflevering 6

Bij de 'Gracht van fortuin' boekt enkel het team van Baha verlies, en dat is naast veel van zijn andere kleine stommiteiten toch wel weer opmerkelijk. En alweer begeeft hij zich tussen Lloyd en Pieter, de twee andere finalisten. 

In aflevering 6 leek Baha aan ondermaats acteerwerk te doen.Beeld rv

Poëzie voor alles

Er zit ons nog één ding dwars. Alle prachtige metaforen en poëtische paranoia ten spijt, is er maar één ding dat de mol kan ontmaskeren: het geld volgen. En op dat vlak is het opmerkelijk genoeg Pieter die werkelijk geen cent bijdraagt. Meer zelfs: door het paniekerig kopen van vrijstellingen kostte hij de groep een gigantische som.

Wij hopen op Lloyd als – terechte – winnaar, en zelfs al moeten we onze eer als mollenvanger ervoor inslikken, blijft Pieter te mooi om waar te zijn als mol. 't Is vies om te zeggen, maar een schijnheilige priester: het zou typisch Belgisch zijn. Maar wat bezielde Baha dan?

Het beste moet nog komen. Wordt dat een barokke hoogmis, of een feest van de doden? Misschien toch nog een herrijzenis hier en daar?

De mens wikt, maar God beschikt. We zullen zien, wil dat zeggen. Snapjuh?

Het is écht wel lastig voor Lloyd.Beeld rv
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234