Woensdag 26/01/2022

Wij behoren tot de AEL-generatie

Deze generatie wil niet langer het lijdend voorwerp zijn

Nadia Fadil e.a. schrijven een manifest n.a.v. het proces tegen Dyab Abou Jahjah en Ahmed Azzuz

@5 INFO Opinie:Nadia Fadil is als sociologe verbonden aan de KU Leuven@4 DROP 2 OPINIE:Door menig politicus en opiniemaker werd de Arabisch Europese Liga verfoeid, en Dyab Abou Jahjah tot persona non grata uitgeroepen. Maar voor een belangrijk deel van de minderheidsgroepen betekent de AEL een politieke emancipatiebeweging die op krachtige wijze een aantal punten heeft geagendeerd, gaande van het racisme en discriminatie in de samenleving en de sociaal-economische achterstelling van minderheidsgroepen, tot het principe van gelijk burgerschap. Deze tekst werd geschreven naar aanleiding van het proces van Dyab Abou Jahjah en Ahmed Azzuz, vandaag, maandag 25 mei. De ondertekenaars spreken niet in naam van een beweging, organisatie of partij. Het zijn vrouwen en mannen die doorheen het gedachtegoed van de AEL en het debat dat het heeft losgemaakt tot zelfbewuste en gepolitiseerde burgers zijn uitgegroeid.

Wij behoren tot de eerste of tweede generatie. Tot de kinderen van hard werkende vaders en kinderen barende moeders die Europa nodig had.

Wij behoren tot een generatie die deel uitmaakt van het 'integratie-probleem', die behoort tot de groep van 'allochtonen'.

Wij behoren tot een generatie die het Nederlands vreemd is, of omgekeerd, die steeds opnieuw wordt gecomplimenteerd met de kwaliteit van haar Nederlands.

Wij behoren tot een generatie zonder geschiedenis, of althans: een die niet goed genoeg was voor de boekjes op school.

Wij behoren tot de AEL-generatie.

Wij behoren tot een generatie die zich niet langer beperkt tot de plaats die haar toegekend is, een generatie die mee de krijtlijnen van haar traject, haar toekomst, haar zelfbeeld wil bepalen.

Wij behoren tot een generatie die verburgerlijkt is, maar haar eigen verburgerlijking stelselmatig en persistent als uitzondering ziet, kadert en duidt.

Wij behoren tot een generatie die zich ervan bewust is dat 30 procent van haar generatiegenoten werkloos is, dat 50 procent van haar 'soortgenoten' onder de armoedegrens leeft, en dat als een voortdurende verantwoordelijkheid draagt.

Wij behoren tot een generatie die zich niet kan of wil ontdoen van haar sociale achtergrond, van haar gemeenschap, van haar geschiedenis, van haar identiteit.

Wij behoren tot een generatie die geleidelijk aan is gaan inzien dat de 'Moren' die Karel Martel (godzijdank) had tegengehouden in Poitiers meer waren dan enkel vechtlustige barbaren.

Wij behoren tot een generatie die haar twee-, drie- en zelfs viertaligheid als een verrijking is gaan zien, eerder dan als handicap, of een reden voor achterstelling.

Wij behoren tot een generatie wier strijd niet enkel tot het hier en nu beperkt blijft, maar die zichzelf plaatst in een globale strijd voor rechtvaardigheid, tegen imperialisme.

Wij behoren tot een generatie die solidair is met haar broeders en zusters in Palestina en andere postkoloniale verdrukten, en hun verzet ondubbelzinnig steunt.

Wij behoren tot een generatie die de schijnheiligheid van de Europese staten alsook het despotisme van Arabische en Afrikaanse regimes voortdurend aanziet, aanvoelt en aanklaagt.

Wij behoren tot een generatie die zich niet kan of wil ontdoen van haar geschiedenis, noch die van haar ouders.

Wij behoren tot een generatie die deze geschiedenis als een Europese erfenis beschouwt. Als een onderdeel van het joods-christelijk-islamitische Europa.

Wij behoren tot de AEL-generatie.

Ons schrijven is niet enkel een blijk van solidariteit met of steun voor de AEL.

Ons betoog is niet enkel een protest of een verzet tegen een onrechtmatige veroordeling, die aantoont dat de basisprincipes van onze rechtsstaat niet altijd en niet voor iedereen gelden.

Ondergetekenden behoren tot de AEL-generatie, die dankzij de AEL het gedachtegoed van gelijk burgerschap en volwaardige inclusie is gaan begrijpen. Een generatie die in de AEL haar verzuchtingen heeft herkend. Een generatie die ook zag dat dergelijke idealen geen vanzelfsprekendheid zijn, maar een strijd behoeven.

De veroordeling van de AEL gaat niet enkel om de veroordeling van een organisatie.

Het gaat om de afwijzing van een strijd, een strijd van een generatie die niet langer het lijdend voorwerp wil zijn, noch van haar geschiedenis, noch van haar heden, noch van haar toekomst.

Een generatie die niet langer als een 'te integreren' doelgroep wil worden gezien, die het statuut van 'allochtoon' krachtdadig verwerpt, en zich als volwaardig en onvervreemdbaar onderdeel, als burger van deze samenleving inschrijft.

Deze AEL-generatie overstijgt de leden van de AEL. Het is een generatie van vrouwen en mannen die intussen actief zijn in verschillende segmenten van de samenleving, en het principe van gelijk burgerschap, met behoud van identiteit en achtergrond, opeisen en toepassen.

Deze generatie is hier en blijft hier. Ze is hier, niet enkel om te luisteren maar ook om te praten. Ze blijft hier, niet enkel om geïntegreerd te worden maar ook om anderen te integreren in onze multiculturele realiteit.

Wij zijn hier en blijven hier. Het is te nemen of te nemen. Laten is geen optie.

@5 INFO Opinie:Nadia Fadil (sociologe), Olivia Rutazibwa (politicologe), Omar Ba (sociaal-culturele werker), Mostafa Einauan (redacteur-journalist), Youssef El Moussaoui (stand-upcomedian), Mohamed Benhaddou (cultuurfunctionaris), Latif (stand-upcomedian), Nadia Babazia (sociaal-culturele werker), Eva Vergaelen (auteur-journaliste), Hicham El Mzairh (busbestuurder), Karima Arektoute (sales manager), Mariem Ahali (studente sociaal werk), Keltoum Belorf (journaliste), Orhan Agirdag (socioloog), Mohamed El Omari (jurist), Iman Lechkar (antropologe), Birsen Taspinar (psychologe), Malika Ahali (bibliotheek bediende), Mhamed Elouali (sociale werker), Mostafa Benkerroum (acteur, toneelmaker)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234