Vrijdag 24/05/2019

Technologie

Wifiproblemen oplossen? Kijk eens naar je lampen

Beeld AFP

Last van vastlopende Netflix-series, bevriezende Facetime-gesprekken en ander wifileed? Ledlampen zouden de boosdoener kunnen zijn, denkt het Nederlandse Agentschap Telecom, die het gebruik van radiofrequenties in Nederland reguleert en controleert. Onze noorderburen starten een onderzoek naar door de energiezuinige lampjes veroorzaakte wifistoringen.

Wat is er met de ledlampen aan de hand? 

Met de lampjes zelf niets, maar wel met de voeding van onze ‘licht emitterende diodes’. Om te branden hebben ledlampen voeding nodig die wisselspanning omvormt tot gelijkspanning, legt Dirk Emans van het Agentschap Telecom uit. “Als deze omvormer niet goed is gebouwd, kunnen er radiostralen uit lekken in de stroomdraad, waardoor de draad als een soort antenne gaat fungeren. Dit onbedoelde radiosignaal kan gaan storen op dezelfde frequenties als waarop de wifi werkt.”

Dat is problematisch nu mensen thuis massaal de inmiddels verboden gloeilampen hebben verruild voor ledlampen en nu steeds meer apparaten – tot koelkasten en pacemakers aan toe – via wifi werken. Met een deugdelijke voeding alleen ben je er overigens nog niet, zegt Emans. “Ook een goede lamp kan onbedoeld een storing veroorzaken. Bijvoorbeeld als je van halogeen overstapt naar led, maar de lampen gewoon in de oude fitting draait. Die is niet voor ledlampen gemaakt, waardoor je alsnog storingen kunt creëren.”

Lijdt alleen wifi onder de ledlampen?

Nee, ook huistelefoons en digitale radio’s kunnen er de hik van krijgen, weet Emans. Al een jaar of zes geleden begon het Nederlandse radiozendamateurs op te vallen dat ze met hun ‘bakkies’ steeds slechter radioverbinding konden maken met elkaar, vertelt Remy Denker, voorzitter van de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland (Veron). Ze gingen op onderzoek uit en kwamen erachter dat ledlampen storingen veroorzaakten op de frequentiebanden waarop de radioamateurs mogen uitzenden. Denker: “Nou woon ik nog in Almelo, waar het allemaal wat rustiger is qua ledverlichting, maar in Amsterdam zijn zoveel ledlampen dat radiozendamateurs moeilijk contact met elkaar kunnen leggen.”

Energiezuinige ledlampen zorgen vooral thuis voor storingen van radio en televisie, wifi en de huistelefoons. Een aantal van zulke leds ontregelt verbindingen. Beeld ANP XTRA

Ook de scheepvaart kan er inmiddels over meepraten. In de Rotterdamse Waalhaven verdwenen eerder dit jaar op mysterieuze wijze schepen van de elektronische vaarkaart. Gevaarlijk, want schippers moeten van elkaar weten waar ze zich bevinden om te voorkomen dat ze bijvoorbeeld op een boot vol chemicaliën knallen. Inspecteurs van het Agentschap Telecom ontdekten dat iets de frequentieband verstoorde waarop schepen hun positie naar elkaar uitzenden. Na wat speurwerk vonden ze de boosdoener: een kunstenaar die in zijn atelier bij de monding van de haven een lichtkunstwerk had gemaakt vol slecht gevoede ledlampen. Toen de inspecteurs de voeding van het kunstwerk uitschakelden, was het probleem prompt opgelost.

Welke ledlampen kun je het beste kopen?

Tot de resultaten van het onderzoek bekend zijn kan het Agentschap daar weinig over zeggen, behalve dan het algemene advies dat ‘goedkoop duurkoop is’. En: koop in elk geval ledlampen met een CE-keurmerk.

Welke wifistoorzenders zijn er verder?

Onze huiskamers staan er vol mee, vertelt Emans. Vergelijk de Netflix-kijkende mens met een kikker in een vijver vol elektromagnetische rimpelingen. De stenen die deze rimpelingen veroorzaken zijn routers, huistelefoons, laptops, magnetrons, elektronische autosleutels, babyfoons, bluetooth, ovenklokjes en tal van andere apparaten.

Vooral magnetrons zijn beruchte wifiverstoorders: hun microgolven werken bij het opwarmen van een maaltijd op dezelfde frequentie als routers: 2.4 GHz. Gelukkig werken steeds meer routers ook op 5 GHz, waar ze minder last hebben van de magnetron. Voor wie deze luxe niet heeft: zet je router niet te dicht bij de magnetron, en zorg goed voor het apparaat. “Een magnetron hoeft helemaal niet te storen als hij goed is afgedicht. Maar als bijvoorbeeld het rubbertje langs de magnetrondeur kapot is gaat hij straling lekken, met storing als gevolg.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.