Donderdag 22/08/2019

'Wielerploeg is speeltje van Loterij-topman'

Jannie Haek, de topman van de Nationale Loterij, ligt onder vuur. Hij zou Lotto-Soudal, de wielerploeg die eigendom is van de Loterij, runnen 'als zijn privéproject' en een nieuwe CEO een loon van 230.000 euro willen geven. Bij Lotto-Soudal zal er de komende dagen een hartig woord over worden gesproken.

Het stormt binnen de Nationale Loterij. Gedelegeerd bestuurder Jannie Haek, de vroegere kabinetschef van Johan Vande Lanotte (sp.a) en oud-bestuurder van de NMBS-Holding, krijgt het verwijt zijn eigen gang te gaan. Zo stellen zowel minister Sophie Wilmès (MR, Begroting) als zijn eigen raad van bestuur dat Haek de wielerploeg Lotto-Soudal, waarvan de Loterij eigenaar is, als zijn privéproject behandelt. Op dit moment levert de Loterij jaarlijks een bijdrage van 5,5 miljoen euro, naar verluidt vanuit het marketingbudget, aan het team.

Concreet ligt Haek onder vuur omdat hij zijn directiecomité en de raad van bestuur niet of nauwelijks zou betrekken bij belangrijke beslissingen over de wielerploeg. Ook zou hij bezwaren van de regering ronduit negeren, zo berichten De Tijd en L'Echo op basis van de notulen van de raad van bestuur van eind september. Daaruit wordt duidelijk dat de relatie tussen Haek en zijn medebestuurders al enige tijd volledig verzuurd is.

Haek zou van plan zijn een nieuwe CEO aan te stellen bij Lotto-Soudal en die een loon uit te keren van 230.000 euro. Ter vergelijking: NMBS-baas Jo Cornu verdiende vorig jaar hetzelfde bedrag als vast salaris, maar geeft wel leiding aan een overheidsbedrijf met enkele tienduizenden werknemers. Bij Lotto-Soudal zijn minder dan honderd wielrenners en personeelsleden in dienst.

Crowdfunding

Volgens De Tijd zijn Paul De Geyter, de invloedrijke makelaar van onder meer Tom Boonen, en marketingdirecteur van de Nationale Loterij Marc Frederix in de running. De eerste naam verbaast kenners. De Geyter zou onder geen beding van plan zijn zijn sportmanagementkantoor Celio Sport & Image te verlaten. Frederix houdt zich wel al jaren volop bezig met de wielerploeg en zou meer dan goede banden onderhouden met Haek. "Hij is altijd bijzonder betrokken", zegt een bestuurder op voorwaarde van anonimiteit aan deze krant. "Ik kan me voorstellen dat er vragen worden gesteld als zijn naam opduikt."

Zo zal volgens ingewijden vandaag en morgen binnen de wielerploeg Lotto-Soudal een hartig woordje worden gesproken. "Dit is koud op ons bord gevallen", klinkt het. "Tijdens verschillende overlegmomenten zullen we uiteraard spreken over de mogelijke aanstelling van een CEO en de bedragen die circuleren."

Het is lang niet het enige waarvoor Haek kritiek krijgt. Ook het crowdfundingproject Captains of Cycling, dat vorige maand werd gelanceerd en de ploeg deels moet omvormen tot een coöperatieve vennootschap, komt in het vizier. Fans kunnen voor 50 euro of meer een aandeel kopen van Lotto-Soudal. Het doel was aanvankelijk minstens 275.000 euro op te halen. Maar de eerste resultaten vallen volgens bestuurders tegen. Er zou in het financieel plan ook een tekort van 1,4 miljoen euro vermeld staan.

Buitenspel

Wilmès maakte al meermaals duidelijk dat de Nationale Loterij geen eigenaar moet zijn van een wielerploeg. In een bijzonder scherpe brief zou ze Haek te kennen hebben gegeven dat zij en de raad van bestuur buitenspel zijn geplaatst bij de totstandkoming van Captains of Cycling. "Ter herinnering: de wieleractiviteiten maken geen deel uit van de sociale doelstellingen van de Loterij", klinkt het nu in een reactie. Ze gaat ook kort in op de eventuele aanstelling van een CEO. "Een dergelijke functie en zo'n loon moeten worden gerechtvaardigd op basis van de doelstelling die vooraf is vastgelegd."

Jannie Haek wilde gisteren niet zelf reageren en verwees door naar de communicatiedienst van de Loterij. Woordvoerder Kristel Vervloessem geeft aan dat het crowdfundingproject er is gekomen na een "legitieme vraag" van "de aandeelhouder, zijnde de federale regering". Vervloessem benadrukt dat de raad van bestuur is geconsulteerd en met het project heeft ingestemd. "Over de andere zaken laten wij ons niet uit."

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden