Maandag 26/07/2021

Griekenland

Wie zijn die 'Onafhankelijke Grieken', waarmee Syriza in zee gaat

De leider van de Onafhankelijke Grieken (Anexartitoi Ellines), Panos Kammenos. Beeld EPA
De leider van de Onafhankelijke Grieken (Anexartitoi Ellines), Panos Kammenos.Beeld EPA

Terwijl iedereen een beleefdheidsgesprekje had verwacht tussen de triomferende Syriza-frontman Alexis Tsipras en de leider van de Onafhankelijke Grieken (Anexartitoi Ellines), Panos Kammenos, kwam na een uur al het verrassende nieuws: Griekenland heeft een regering. Over Syriza is al heel wat inkt gevloeid, maar wat voor een partij is de Onafhankelijke Grieken eigenlijk?

Bijna drie jaar nadat Panos Kammenos uit de traditionele, conservatieve partij Nea Dimokratia werd geflikkerd, maakt hij plots weer deel uit van de regering. Kammenos valt eind 2011 in ongenade nadat hij als parlementslid tegen de coalitieregering van Lucas Papademos stemt. Begin 2012 verzet hij zich ook tegen enkele maatregelen die de voorwaarden vormen voor het tweede Europese steunpakket. Dat is de druppel voor Nea Dimokratia.

Amper twee weken later, op 24 februari 2012, houdt Kammenos via Facebook zijn eigen partij boven de doopvont: de Anexartitoi Ellines, letterlijk 'Onafhankelijke Grieken'. Hij neemt tien voormalige Nea Dimokratia-leden mee. Niet dat de partij volgens hen iets te maken heeft met Nea Dimokratia. Hun programma is nog meer uitgesproken rechtsnationalistisch. Zo zijn ze sterk gekant tegen immigratie en multiculturalisme, en moet er volgens hen een schoolsysteem uitgebouwd worden vanuit de Grieks-Orthodoxe zuil.

Panos Kammenos in het Griekse parlement. Beeld REUTERS
Panos Kammenos in het Griekse parlement.Beeld REUTERS

Bombastisch en agressief

Op economisch vlak staan de Onafhankelijke Grieken voor een totale afwijzing van de overeenkomst tussen Griekenland en de trojka van de EU, de ECB en het IMF. Kammenos, die berucht is voor zijn bombastische stijl, stelt dat Griekenland het slachtoffer is van een internationale samenzwering die het land wil leegzuigen. Hij vindt dat het land "bezet" wordt door de geldschieters. In diezelde logica zijn politici als de voormalige premier George Papandreou, die het eerste financiële steunpakket voor het land onderhandelde, "verraders" en zijn de Duitsers "nazi's".

Dat agressieve taalgebruik, in combinatie met een slim gebruik van sociale media, legt de partij geen windeieren. Bij de verkiezingen van juni 2012 halen de Onafhankelijke Grieken 20 zetels. Maar beter dan dat wordt het niet: interne ruzies doen de fractie al snel afbrokkelen tot 12 parlementsleden. In de aanloop van deze verkiezingen komt Kammenos weer in het nieuws met de bewering dat er een poging is geweest om zijn parlementsleden om te kopen, zodat ze voor de presidentskandidaat van de zittende meerderheid zouden stemmen. De claims worden onderzocht, maar uiteindelijk onbewezen geacht. Kammenos zelf komt nog even in nauwe schoentjes te zitten na de bewering dat Griekse joden "minder belastingen betalen" en dat ze een "voorkeursbehandeling" krijgen.

Syriza-frontman Alexis Tsipras (r) en de leider van de Onafhankelijke Grieken, Panos Kammenos (l). Beeld EPA
Syriza-frontman Alexis Tsipras (r) en de leider van de Onafhankelijke Grieken, Panos Kammenos (l).Beeld EPA

De ervaren man

De Onafhankelijke Grieken pleiten tijdens deze verkiezingscampagne voor een regering zonder de traditionele partijen Nea Dimokratia en Pasok. De partij schurkt al snel strategisch tegen de gedoodverfde winnaar Syriza aan, door de overeenkomsten in hun economische standpunten te benadrukken.

En hoe anti-establishment zijn partij ook mag zijn, Kammenos laat niet na om zijn rijk gevulde cv te benadrukken om het onervaren Syriza het hof te maken. Kammenos is al sinds 1993 volksvertegenwoordiger en was in 2007 nog vice-minister van Zeehandel in de regering van Kostas Karamanlis. Het is een strategie die duidelijk gewerkt heeft. Want hoewel de Onafhankelijke Grieken bij deze verkiezingen minder stemmen (4,8 procent) en minder zetels (13) haalden dan ze zelf hadden gehoopt, staan Kammenos en de zijnen plots met twee voeten in de Griekse regering. Of zoals Kammenos het vorige week nog stelde: "We leunen ideologisch misschien niet nauw aan bij Syriza, maar we vragen hen dan ook niet om van visie te veranderen. We vragen dat zij eerbiedigen wat ze zeggen en dan zullen wij hun standpunten respecteren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234